Πάτρα: Αναδεικνύονται τα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Καλλιθέας ΦΩΤΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες καθαρισμού αλλά και αξιοποίηση των δύο αρχαίων νεκροταφείων, τα οποία επί δεκαετίες δεν είχαν δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα.

Πάτρα

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στην κοινότητα Καλλιθέας Πατρών την αποδοχή του αιτήματος που είχαν απευθύνει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για την ανάδειξη των δύο μυκηναϊκών νεκροταφείων που βρίσκονται στην περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες καθαρισμού αλλά και αξιοποίηση των δύο αρχαίων νεκροταφείων, τα οποία επί δεκαετίες δεν είχαν δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα. Η κοινότητα επισημαίνει ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αφιερώσει χρόνο και κόπο για την ανάδειξη των χώρων, καθώς και του ιστορικού πλούτου που διαθέτουν, ώστε να γίνουν προσβάσιμα και στο κοινό.

Γενικότερα, στα ορεινά της Πάτρας, από την Αχαΐα Κλάους και δυτικότερα, έχει εντοπιστεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση μυκηναϊκών θέσεων της Αχαΐας, με γνωστότερο σημείο το νεκροταφείο του Κλάους, που βρίσκεται στην άκρη του αμπελώνα της μαυροδάφνης, στις ρίζες του κατάφυτου λόφου Κούκουρα.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών βρίσκεται στα νοτιοανατολικά όρια της σημερινής πόλης της Πάτρας. Εντοπίστηκε και ερευνήθηκε για πρώτη φορά στο τέλος της δεκαετίας του 1930 από το Νικόλαο Κυπαρίσση, έφορο Αρχαιοτήτων της εποχής.

Ανεσκάφη εκ νέου μεταξύ των ετών 1988-1992 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είναι η πρώτη πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση των μυκηναϊκών θέσεων στην Αχαΐα, που οφείλεται στον αχαιό καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ο οποίος με το βιβλίο του Mycenaean Achaia, που αποτελεί και τη διδακτορική του διατριβή, εξήρε το νομό μας ως ένα από τα σημαντικά κέντρα μυκηναϊκής εγκατάστασης.

Η διατριβή του αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς άλλων ερευνητών που εξέτασαν στις δικές τους έρευνες, τη μυκηναϊκή παρουσία μέσω της περιγραφής και καταγραφής τάφων και ευρημάτων αλλά και ανάλυσης των ταφικών εθίμων των ανθρώπων της εποχής στην Καλλιθέα, στην Κρήνη και στο Κλάους.

Ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, αρχαιολόγος, μελέτησε το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών και συμμετείχε στην ανασκαφή του γειτονικού οικισμού της Μυγδαλιάς Πετρωτού, δύο θέσεις που μπορεί να μην έδωσαν τα «πολύχρυσα» ευρήματα των Μυκηνών, υπήρξαν όμως καίριες ως προς την κατανόηση της καθημερινότητας των ανθρώπων της.

Πάτρα Πάτρα Πάτρα

Διαβάστε επίσης:

Τραγικός επίλογος στο ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκαν όλα τα πτώματα από το βυθισμένο σκάφος Bayesian

Σοκαριστική μελέτη: Τριπλασιάζονται οι θάνατοι από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα – Και η Ελλάδα στις χώρες κινδύνου

Πυρκαγιά Ερυμάνθου: Δυσαρέσκεια Μπαρή για το κράτος, δυο μήνες μετά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ

«Τρανταχτές οι παραλείψεις στο λούνα παρκ: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη

Φρίκη στο Πέραμα: 44χρονη κατήγγειλε ότι την βίασε συνάδελφός της σε απορριμματοφόρο