Πάτρα – Ανδρέας Τζάκης: Τιμήθηκε ο επιστήμονας με το παγκόσμιο εκτόπισμα
Από χθες, ο διακεκριμένος επιστήμονας είναι επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Για εμάς κατά την εποχή της εξειδίκευσής μας στο εξωτερικό το όνομα του Ανδρέα Τζάκη αποτελούσε έναν μύθο στη χειρουργική, που πολλές φορές λάμβανε τις διαστάσεις ιστορίας με χαρακτήρες μυθοπλασίας. Μυθοπλασίας όμως που προωθεί το ιστορικά ακριβές και το πραγματικά ακριβές και όχι το φανταστικό, που δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα».
Ο καθηγητής και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Ιωάννης Μαρούλης, αναζήτησε τις πιο εύστοχες λέξεις για να παρουσιάσει την προσωπικότητα του ακαδημαϊκού και καθηγητή μεταμοσχεύσεων, Ανδρέα Τζάκη, κατά τη χθεσινή τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Το εκτόπισμά του είναι παγκόσμιο» τόνισε ο κ. Μαρούλης, περιγράφοντας στη συνέχεια την απόφαση του Ανδρέα Τζάκη μετά την ειδικότητά του στο Αρεταίειο νοσοκομείο να μετοικήσει στις ΗΠΑ. «Ομως για να σταδιοδρομήσεις σε μία ξένη χώρα γνωρίζουμε ότι πρέπει να είσαι διπλά ικανός. Γιατί στον στίβο αυτό όλοι είναι ικανοί. Ο Ανδρέας Τζάκης είχε τα χαρακτηριστικά αυτά που τον διέκριναν, πνεύμα οξύ με ορίζοντες, ήθος, εργατικότητα, δεξιοτεχνία, συνεργατικότητα, υψηλό συναισθηματικό και πνευματικό δείκτη ευφυΐας. Διαφορετικά πώς θα επιβίωνε και εν συνεχεία θα κυριαρχούσε στον χώρο του;».
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΧΩΡΟ
Το ταξίδι ήταν μεγάλο στον επιστημονικό χώρο. Ξεκίνησε με περιγραφή του Συνδρόμου Θρόμβωσης της Ηπατικής Αρτηρίας στις μεταμοσχεύσεις, εισήγαγε τη μεταμόσχευση κοιλιακού τοιχώματος μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων, εφάρμοσε αρχικά πειραματικά και εν συνεχεία στην πραγματική χειρουργική την μεταμόσχευση μήτρας.
Συνεχίζοντας την περιγραφή του, ο κ. Μαρούλης σημείωσε: «Το ταξίδι του αυτό τα είχε όλα. Συνάντησε θάλασσες γαλήνιες και φουρτουνιασμένες. Ολες όμως δύσκολες και μερικές πολύ πιο δύσκολες, σαν τα παραμύθια του Ιουλίου Βερν που εμφανίζονται πλάσματα παράξενα, πρωτόγνωρα, που όμως σαν νηφάλιος και επιδέξιος καπετάνιος τα ξεπέρασε, αφήνοντας παρακαταθήκες στους επόμενους με συγκεκριμένες οδηγίες πλεύσης».
Της παρουσίασης του κ. Μαρούλη ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου, σε επίτιμο διδάκτορα από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητή, Γεώργιο Καγκάδη και η περιένδυσή του από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Χρήστο Μπούρα.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ
Στη συνέχεια, ο κ. Τζάκης ανέβηκε στο βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία με τις μεταμοσχεύσεις μήτρας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο διακεκριμένος επιστήμονας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή και εκδηλώνοντας τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, σημείωσε «ελπίζω με τις πράξεις μου να δικαιολογήσω τα όσα τιμητικά ακούστηκαν για μένα» και πρόσθεσε:
«Η τιμή είναι μεγάλη και η συγκίνηση επίσης μεγάλη. Βρίσκομαι στην πόλη που προστατεύει ο Αγιος Ανδρέας και τυχαίνει να φέρω το όνομά του. Επίσης η συγκίνηση είναι μεγάλη διότι βλέπω φίλους, μερικοί έχουν μαθητεύσει και εργαστεί μαζί μου κι έχουν εξελιχθεί και προοδεύσει. Είχα στην τύχη πριν από 25 χρόνια να συμμετάσχω στην πρώτη μεταμόσχευση που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Και νιώθω απίστευτη χαρά που ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του, όπως και ο πατέρας του που ήταν ο δότης του νεφρού και είναι σήμερα 80 ετών (υπενθυμίζουμε ότι τη μεταμόσχευση αυτή την είχε περιγράψει στην «Π» ο κ. Τζάκης σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάιο).
Θα ήθελα να θυμηθώ και τα άτομα που δεν είναι εδώ σήμερα και βοήθησαν στην ανάπτυξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στην Πάτρα. Αναφέρομαι στον Γιάννη τον Ανδρουλάκη και ιδιαίτερα στον Ιωάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας των πρώτων μεταμοσχεύσεων. Χωρίς τη συμβολή όλων σας και τη συμβολή όλων αυτών που ανέφερα και αυτών που δεν ανέφερα, από όλα αυτά που αναφέρθηκαν δεν θα γινόταν τίποτα. Αυτά που ακούσατε για μένα δεν είναι δικές μου επιτυχίες. Είναι επιτυχίες των ανθρώπων που δουλέψαμε μαζί. Ολοι συνέβαλαν και οφείλω σε αυτούς ό,τι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα».
Αναφερόμενος στις μεταμοσχεύσεις μήτρας, ο κ. Τζάκης περιέγραψε όλες τις προσπάθειες που έγιναν, φτάνοντας στο 2014, όπου καταγράφεται η γέννηση του πρώτου μωρού από μεταμοσχευμένη μήτρας. Ο ίδιος επισήμανε ότι το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News