Πάτρα – Αντικειμενικές αξίες: Μειώσεις 60% και 40% ζητούν Παραλία, Μιντιλόγλι και Ροΐτικα
Μειώσεις αντικειμενικών αξιών 60% και 40% ζητούν Παραλία, Μιντιλόγλι και Ροΐτικα.
Τελευταία ευκαιρία έχουν και οι Δήμοι της Αχαΐας, από το Υπουργείο Οικονομικών, για να βοηθήσουν τους δημότες τους να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις και να επανακτήσουν προνοιακά επιδόματα που έχασαν, λόγω των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που έγιναν το 2022.
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κλείνει το παράθυρο των ενστάσεων, που άνοιξε ο Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου οι δήμοι να εκφράσουν -και εκ των υστέρων έστω- τη γνώμη τους, την οποία πολλοί είχαν αποφύγει να καταθέσουν πέρυσι, στο διάστημα που ακόμα συντάσσονταν τότε οι νέες αντικειμενικές.
Στον Δήμο Πατρέων, τα συμβούλια τα τοπικών κοινοτήτων τρέχουν τις τελευταίες ημέρες για να προλάβουν να υποβάλουν τις προτάσεις τους, με την Παραλία, το Μιντιλόγλι και τα Ροΐτικα να έχουν ήδη κάνει τις εισηγήσεις τους. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο της Παραλίας, όπου οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων προσδιορίστηκαν πέρυσι στα 850 ευρώ ανά τ.μ., ζητά μείωση 60% στα 510 ευρώ. Το Μιντιλόγλι με δύο ζώνες τιμών στα 900 και 800 ευρώ και τα Ροΐτικα με επίσης 800 ευρώ ανά τ.μ. προτείνουν μείωση 40%, δηλ. στα 540 και 480 ευρώ αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος της Παραλίας Παναγιώτης Ζωγράφος δήλωσε στην «Π» ότι οι προτάσεις της κοινότητας για μια τόσο μεγάλη μείωση δεν είναι υπερβολικές, αλλά στηρίζονται στο γεγονός ότι η κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δέχεται μεγάλη περιβαλλοντική πίεση από την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και την ζώνη του Βιοτεχνικού Πάρκου τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε, ο Βιολογικός Καθαρισμός δέχεται τα λύματα όλης της Πάτρας, ενώ σε όλο παραλιακό μέτωπο απαγορεύεται η κολύμβηση. Αυτές και μόνο οι δραστηριότητες, έχουν παγώσει σχεδόν κάθε αγοραπωλησία, οδηγώντας τις αγοραίες αξίες της περιοχής σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η ΔΕΥΑΠ έχει ορίσει ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της, για την αγορά ακινήτων πέριξ του Βιολογικού Καθαρισμού, γιατί πρακτικά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον αγοράς τους από την ελεύθερη αγορά.
Στο ερώτημα της «Π», πώς διαμορφώνονταν οι αντικειμενικές αξίες της κοινότητας τα προηγούμενα χρόνια, ο πρόεδρος είπε πως ήταν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε έφορου, που προσέτρεχε στις τελευταίες πωλήσεις ακινήτων στην περιοχή. Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν χρειάστηκε να κάνει μια αγοραπωλησία, η τιμή που του αναφέρθηκε από την Εφορία για την Παραλία ήταν στα 280 ευρώ ανά τ.μ. τονίζοντας ότι τα 850 ευρώ που αποφασίστηκαν από το υπ. Οικονομικών ήταν μια πλασματική εκτίμηση.
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι σε πολύ περιορισμένο βαθμό αυτό οι ενστάσεις αυτές μπορεί να αποκαλύψουν αδικίες, καθώς οι νέες τιμές βασίζονται σε πραγματικά συμβόλαια και εμπορικά δεδομένα. Σε ορισμένες περιοχές όμως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και ακραίες τιμές, λόγω και του μικρού αριθμού αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα εξεταστεί κάθε στοιχειοθετημένη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων που θα υποβληθεί στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εφόσον συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη να μειωθούν οι αντικειμενικές. «Μακάρι να προκύψει κάτι καλό, αλλά δεν πιστεύω ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν δεκτές από το υπουργείο Οικονομικών γιατί θα χάσει έσοδα» είπε ο πρόεδρος της Παραλίας Παναγιώτης Ζωγράφος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News