Πάτρα: «Αόριστα» τα μέτρα, αλλά θετική η προσπάθεια στο «Σχέδιο για Ρομά»
Παρατηρήσεις και προτάσεις της Συντονιστικής Συλλόγων-Φορέων Ανατολικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων.
Σε παρατηρήσεις και προτάσεις για το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Πατρέων για τους Ρομά», προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος, που βιώνει καθημερινά προβλήματα, λόγω του Καταυλισμού Ριγανοκάμπου.
Διαπιστώνει ότι η βούληση και ο γενικός σχεδιασμός για την κοινωνική ένταξη είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως και ο συντονισμός ενεργειών σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο.
Ωστόσο για τους διαβιούντες στην περιοχή, πιστεύεται πως η κατάσταση δεν φαίνεται ν’ αλλάζει, αντίθετα θα γίνεται χειρότερη, αφού στο προσχέδιο, τα μέτρα δεν εξειδικεύονται στη βάση της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2006 δεν υπήρχαν σκηνίτες, το 2010 η Πολιτεία επέτρεψε σε 13 οικογένειες, ονομαστικά, την προσωρινή παραμονή στον χώρο με σαφή υποχρέωση να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για μετεγκατάσταση.
Το 2011, με Προεδρικό Διάταγμα, ο χώρος (ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου και ΕΤΑΔ), δεσμεύτηκε για αποκλειστική χρήση πολιτισμού, αθλητισμού και έρευνας, προβλέποντας παράλληλα την μεταφορά τους, αντ’ αυτού σήμερα υπάρχουν 32 παραπήγματα, διπλάσια από το 2015 και ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος.
«Αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψη από τον Δήμο, στην ενθάρρυνση για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανοδίων, διερχομένων κ.λπ., παρά τις αδιάκοπες παραστάσεις και καταγγελίες μας σε Πολεοδομία, Αστυνομία, ιδιοκτήτες, ακόμη και στην εισαγγελία, με συνέπεια τη δημιουργία άβατου και κέντρου παραβατικότητας για όλη την πόλη» τονίζεται.
«Αόριστες» θεωρεί προτάσεις, όπως τη διεκδίκηση πόρων για στέγαση με παροχή κατοικίας, δημιουργία χώρων γειτονιάς για ατομική υγιεινή και φροντίδα (ντους, WC, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ενισχυτική διδασκαλία, πρωινό και σίτιση μαθητών κ.λπ.), επιδότηση ενοικίου, όπως και γενικοί υψηλοί στόχοι.
Ζητά:
Να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το σχέδιο μεταστέγασης και κοινωνικής ένταξης.
Παραχώρηση του δημόσιου χώρου και αξιοποίηση.
Να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.
Τα παιδιά των Ρομά να είναι ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα.
Στα βρέφη και τις οικογένειές τους να εφαρμοστούν σωστά μέτρα κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης κ.λπ.
(Οι Σύλλογοι και Φορείς είναι: ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ», ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ», ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ «ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΑ»,«ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ»
«ΡΩΜΑΝΟΥ» ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΟΥ).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News