Πάτρα: Απεβίωσε ο Καθηγητής Βασίλης Τζιγγούνης – Σήμερα η κηδεία

Ο Καθηγητής Βασίλειος Τζιγγούνης υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην επιστήμη της μαιευτικής και της γυναικολογίας στη χώρα μας

Τζιγγούνης

Ο επίλογος της ζωής του Καθηγητή και πρώην διευθυντή της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Βασίλη Τζιγγούνη γράφεται σήμερα Τετάρτη 21/06/2023, στη 1 μετά το μεσημέρι, στον Αγιο Σπυρίδωνα Πειραιά.

Ο καθηγητής Βασίλειος Τζιγγούνης υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην επιστήμη της μαιευτικής και της γυναικολογίας στη χώρα μας.

Είχε προσφέρει πάρα πολλά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ήταν από τους θεμελιωτές της Ενδοκρινολογικής Γυναικολογίας στην Πάτρα. Ανέπτυξε στην περιοχή μας το Τμήμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Ενδοκρινολογίας – Εμμηνόπαυσης. Αλλά και πανελλαδικά ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εισηγήθηκαν την ανάπτυξη τέτοιων τμημάτων, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν στο φάσμα της μαιευτικής – γυναικολογίας και της αναπαραγωγής.

Αναλάμβανε πολύ δύσκολα περιστατικά και μάλιστα υπήρχαν γυναίκες που μετακινούνταν από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, προκειμένου να τύχουν της δικής του θεραπευτικής φροντίδας. Ως άνθρωπος έκρυβε πολλές ευαισθησίες και βοηθούσε ασθενείς του που είχαν ανάγκη.

Υπήρξε δάσκαλος πολλών γνωστών γυναικολόγων – μαιευτήρων της Πάτρας, αλλά και άλλων που έχουν αναπτύξει επαγγελματική πορεία σε άλλες περιοχές της χώρας. Είχε μεγάλο πάθος για τη συνεχή επιμόρφωση των γιατρών και ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας για τους φοιτητές. Είχε έντονη κοινωνική παρουσία και με τις παρεμβάσεις του προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε.

Ωστόσο, η λαμπρή πορεία του θόλωσε μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις πλαστές συνταγογραφήσεις σκευασμάτων αναπαραγωγής. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε απάτη και σε πλαστογραφία και το δικαστήριο του είχε επιβάλει συνολική ποινή καθείρξεως 10 ετών. Μάλιστα για δύο περίπου χρόνια είχε φυλακιστεί.

Η εξέλιξη αυτή τον είχε καταβάλει ψυχοσωματικά σε καίριο βαθμό. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε στο «Μητέρα» στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει πλήρως. Η υπόθεση αυτή τον είχε βαρύνει σε μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα τη νόσησή του από καρκίνο, ο οποίος ήταν και η αιτία του θανάτου του σε ηλικία 79 ετών.

Σε όλη αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περιπέτειά του, στάθηκε στο πλευρό του με ήθος και αξιοπρέπεια η σύζυγός του Ανδρομάχη όπως και οι τρεις γιοι του, οι οποίοι σήμερα χαράσσουν τη δική τους επιστημονική πορεία.

Σήμερα αναμένεται να μετακινηθούν στην Αθήνα για το ύστατο «χαίρε» παλιοί συνεργάτες του, μαθητές του και μέλη του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.