Πάτρα – Καστελλόκαμπος: Παράνομη αμμοληψία και «βουνό» οι απορίες
Η επιχείρηση παράνομης αμμοληψίας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν μηχανήματα του Δήμου Πατρέων προχώρησαν στην εκτεταμένη απομάκρυνση άμμου από την παραλία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς ίχνος διαφάνειας.

Ενα τεράστιο βουνό από άμμο, που παραμένει για μήνες παρατημένο στην παραλία του Καστελλόκαμπου, αρκούσε για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να φέρει στο φως μια υπόθεση περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας που επιχειρήθηκε να θαφτεί –κυριολεκτικά και μεταφορικά– κάτω από το βάρος της σιωπής.
Η επιχείρηση παράνομης αμμοληψίας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν μηχανήματα του Δήμου Πατρέων προχώρησαν στην εκτεταμένη απομάκρυνση άμμου από την παραλία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς ίχνος διαφάνειας. Τότε, η επιχείρηση διεκόπη μόνο όταν κλήθηκε η Αστυνομία από περίοικους, που εντόπισαν την ύποπτη δραστηριότητα και απαίτησαν εξηγήσεις.
Η εφημερίδα μας φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφικό ντοκουμέντο που δείχνει ξεκάθαρα δημοτικά μηχανήματα επί το έργον: Φορτηγά και εκσκαφείς να μεταφέρουν άμμο από τον αιγιαλό προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι εικόνες αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη θέση του Δήμου, ο οποίος –σε σχετική ερώτηση της «Π»– περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για παράνομη αμμοληψία στον Καστελλόκαμπο από τις υπηρεσίες».
Η «μνήμη» όμως της παραλίας δεν ξεχνά. Η άμμος, συσσωρευμένη σε ένα σημείο πίσω από την ακτογραμμή, παραμένει αμετακίνητη εδώ και έναν χρόνο. Σαν μάρτυρας που περιμένει τη στιγμή να μιλήσει.
Οι κάτοικοι του Καστελλόκαμπου διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα: Ποιος έδωσε την εντολή; Με ποιο δικαίωμα έγινε αυτή η παρέμβαση; Και γιατί ποτέ δεν επιστράφηκε η άμμος στην παραλία; Και ακόμα και σήμερα, όπως έδειξε η αυτοψία της «Π», παραμένει στο ίδιο σημείο, αψευδής μάρτυρας της επιχείρησης αμμοληψίας.
Η υπόθεση αποκτά ακόμα πιο βαριά διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς την οικολογική ζημιά που προκαλεί μια τέτοια αυθαίρετη παρέμβαση. Η παραλία είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα και τα αποθέματα άμμου δεν είναι υλικό προς διαχείριση από διοικητικά γραφεία ή εργολαβικά συμφέροντα.
Η σιωπή που επικράτησε τόσο καιρό γύρω από το περιστατικό εντείνει τις υποψίες για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται για μια απλή παράλειψη, αλλά για μια συνειδητή απόπειρα περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης, με φόντο αυθαιρεσίας. Οι κάτοικοι δεν ζητούν πλέον απλώς εξηγήσεις· απαιτούν απόδοση ευθυνών και αποκατάσταση του φυσικού χώρου: «Η άμμος της παραλίας δεν είναι προς πώληση, ούτε προς ‘’εξυπηρέτηση’’. Ανήκει στην κοινότητα, και η προστασία της είναι συλλογική υποχρέωση» λένε στην «Π».
Την ίδια στιγμή, η παραλία του Καστελλόκαμπου έχει μετατραπεί σε δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων και στάθμευσης τροχοφόρων, δίπλα στο κύμα. Η κατάσταση, όπως επισημάνει και πρόσφατο ρεπορτάζ της «Π», εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των λουομένων, ειδικά των μικρών παιδιών που κινούνται και παίζουν αμέριμνα στην ακτογραμμή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News