Πάτρα: «Μικρές μασκαρεμένες ιστορίες» του 19ου Γυμνασίου

«Μικρές μασκαρεμένες ιστορίες» θα μας παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του 19ου Γυμνασίου Πάτρας, στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2021. Πρόκειται για μια παράσταση διάρκειας 20 λεπτών, με μικρές ιστορίες βασισμένες σε κείμενα του Γάλλου παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό που δουλεύτηκαν την περσινή σχολική χρονιά κατά τη συμμετοχή της ομάδας του 19ου Γυμνασίου στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το θέατρο στο νέο σχολείο» με εμψυχώτρια τη Νεκταρία Γιαννουδάκη. Αυτές οι ιστορίες λοιπόν έρχονται να μασκαρευτούν και να σατιρίσουν εκ νέου τα κακώς κείμενα μιας «φυσιολογικής» καθημερινότητας, σε σκηνοθεσία Μαρίας Καζάκου και Νεκταρίας Γιαννουδάκη.

«Η πρόταση του Δήμου ήρθε σε μια ρευστή περίοδο καθώς δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεν ήξερα πώς τα παιδιά θα ανταποκριθούν ή τι θα κάνουν οι γονείς. Ομως, με έκπληξη είδα ότι η ανταπόκριση ήταν τεράστια» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «ΠτΔ» η Μαρία Καζάκου και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι δεν υπήρχε χρόνος για να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές που έχουμε μάθει, κείμενα από μια παράσταση που είχαμε παρουσιάσει και μέσα από τα ίδια τα παιδιά, που έβαλαν το χέρι τους στη σκηνοθεσία και τα κείμενα, μασκαρέψαμε ιστορίες μασκαρεμένες. Γιατί τις μασκαρέψαμε για να τις παρουσιάσουμε. Πρόκειται για ιστορίες που αφορούν τους εφήβους και ιστορίες της καθημερινότητας που συνήθως τις κρύβουμε».

Στόχος ήταν να μπουν πράγματα της καθημερινότητας στην πραγματικότητα του Καρναβαλιού. Ετσι όπως σημειώνει η Μαρία Καζάκου «θα δούμε μια ξεχασμένη γιαγιά που ετοιμάζει το ντόμινο για τα Μπουρμπούλια και γύρω τις περιπλέκεται μια ιστορία που έχει να κάνει με απαγορεύσεις, ματαιώσεις της καθημερινότητας, ιστορίας με τον κορονοϊό, με ακυρώσεις προσωπικές, επαγγελματικές, με τις σχέσεις των ανθρώπων… Και όλα αυτά δημιουργούν ερωτήματα, ανησυχίες, φοβίες, αγωνίες στα παιδιά που νιώθουν ότι δεν μπορούν να απαντηθούν από μεγάλους. Θέλουμε να σατιρίσουμε μια πραγματικότητα που μας φθίρει, μας ενοχλεί, μας εκνευρίζει και ταυτόχρονα να δείξουμε ότι μέσα από αυτή την πραγματικότητα, να πάρουμε τα πράγματα αλλιώς και να θυμηθούμε ότι η ζωή δεν σταματά σε αδιέξοδα και δυσκολίες ακόμα και όταν βρίσκουμε τις πόρτες κλειστές».

Η Μαρία Καζάκου θυμάται και την πρώτη συνάντηση της ομάδας στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. «Ηταν πολύ συγκινητική, γιατί έβλεπες ότι κάθε παιδί ζητούσε χρόνο να μιλήσει, να βγάλουν από μέσα τους πράγματα που τα πίεζαν, έβλεπες τη διάθεσή τους να κάνουν θέατρο. Εγώ σκεφτόμουν ότι ίσως λόγω των περιστάσεων, θα υπήρχαν εμπόδια, φόβοι και αρνήσεις από τους γονείς, όμως φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να εκφραστούν και να ακουμπήσουν κάπου που νιώθουν ότι δεν είναι κάτι ξένο και μακριά απ’ αυτά».

Και αυτή η ανάγκη φαίνεται ιδιαίτερα μέσα από μία ιστορία, στην οποία βλέπουμε τα παιδιά να κάνουν διαρκώς ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα από την μητέρα τους η οποία ασχολείται με ένα τάμπλετ. «Πέρυσι είχαμε ερωτήματα για διάφορες ανησυχίες. Φέτος, πρότεινα να αλλάξουμε τα ερωτήματα αυτά και να τα προσαρμόσουμε στο σήμερα» σημειώνει η Μαρία Καζάκου και συνεχίζει: «Τους είπα να σκεφτούν από ένα ερώτημα και στο τέλος της πρόβας να τα γράψουν ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κείμενο. Στο τέλος ήρθα αντιμέτωπη με ερωτήματα που δείχνουν πόσο εγκλωβισμένα είναι τα παιδιά μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση. Σκέφτονται πιο αληθινά, πιο καθαρά, σκέφτονται διαφορετικά με έναν τρόπο που έχουμε ανάγκη να υπάρχει. Εγώ παίρνω ζωή από αυτό».

Ο τρόπος που δουλεύει η ομάδα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες, να πατάνε στα πόδια τους. «Δεν φοβούνται να δοκιμάσουν, να αλλάξουν ρόλους» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Καζάκου τονίζοντας πως έτσι τα παιδιά εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Αλλωστε, όπως σημειώνει «τα παιδιά ξέρουν καλύτερα. Η ματιά τους είναι πιο καθαρή. Εμείς ψάχνουμε ένα ερώτημα με έναν σκοπό να κρύβεται συνήθως από πίσω, ενώ τα παιδιά σου ρίχνουν την αγωνία τους κατευθείαν στο πιάτο».

Στην παράσταση παίζουν οι: Σοφία Παπακανέλλου, Ναταλία Πιπιλή, Μαρία Μαρίνου, Δήμητρα Καρύδα, Κωνσταντίνα Χόρμπα, Ελένη Χόρμπα, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Κατερίνα Μουζακίτη, Αγγελική Γκοτσοπούλου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Γεωργούλα Γεωργάκη, Κασσιανή Γεωργάκη, Βιβή Θανοπούλου και Θεοδώρα Φωτοπούλου, ενώ υπεύθυνοι είναι η Μαρία Καζάκου και ο Γιώργος Ντάφλος, διευθυντής του 19ου Γυμνασίου.

Η ομάδα κάνει τις πρόβες της στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, ενώ η κινηματογράφηση της παράστασης θα γίνει στο θεατράκι που υπάρχει στο Μπάρρυ. Τα σκηνικά κινούνται σε μίνιμαλ ρυθμούς, με διάφορους ξύλινους κύβους να μετασχηματίζονται από ιστορία σε ιστορία, ενώ όπως σημειώνει η Μαρία Καζάκου, όσον αφορά στα κοστούμια, τους θεατές τούς περιμένει μια έκπληξη.