Πάτρα: Τα έργα, η Μαιζώνος και οι στόχοι του 2022

Ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων. Ο Κ. Πελετίδης και ο Χρ. Κορδάς εξήγησαν το πνεύμα λειτουργίας της δημοτικής αρχής και τις στοχεύσεις του τεχνικού προγράμματος για το 2022 αντίστοιχα.

Πρεμιέρα έκανε χθες το μεσημέρι για το Δήμο Πατρέων η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ενα όργανο το οποίο φέρνει πιο κοντά τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις με φορείς, συλλόγους, εκπροσώπους της πόλης και πολίτες.
Στην τηλεδιάσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν 35 εκπρόσωποι φορέων και 7 δημότες, όπου αρχικά άκουσαν την εισήγηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη που παρουσίασε τη γενική ιδέα λειτουργίας της δημοτικής αρχής αλλά και εξήγησε την ανάγκη συνεχών διεκδικήσεων χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία ώστε να υπάρχουν χρήματα για να γίνονται έργα για την πόλη.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πνεύμα των όσων προγραμματίζει η δημοτική αρχή για το 2022 παρουσίασε στους συμμετέχοντες στην επιτροπή ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς. «Η πόλη βρίσκεται πίσω, αλλά σε λίγα χρόνια με αυτά που σχεδιάζουμε και εκτελούμε θα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά» είπε αρχικά ο Αντιδήμαρχος και μίλησε για το έργο της δημοτικής αρχή λέγοντας: «Εχουμε πλήρως ανακαινισμένα 200 από τα 257 σχολεία της Πάτρας, ενώ υπάρχουν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα είναι υπό κατασκευή δύο σχολεία και προχωρούν οι μελέτες για τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επιπλέον, ανακαινίζονται όλα τα δημοτικά γήπεδα και υπάρχει έργο εκσυγχρονισμού του Παμπελοποννησιακού Σταδίου».

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Δύο ακόμα κύριες στοχεύσεις του τεχνικού προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές και η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. «Εχουμε αναπλάσεις 40 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτημένα έργα, νέα ανάπλαση στη Γούβα, στα Ζαρουχλέικα, την ολοκλήρωση της ανάπλασης στα Καντριάνικα, την Κωνσταντινουπόλεως, τον Αγιο Αλέξη, την Πλαζ και τα Δεμένικα. Ενώ, στην Ανω πόλη έχουν ξεκινήσει τα έργα, στην Κάτω πόλη θα ξεκινήσουν σύντομα και θα ανακαινιστούν οι τέσσερις εμβληματικές σκάλες της πόλης» είπε ο κ. Κορδάς, αναφέροντας επίσης και την ανάπλαση των Προσφυγικών που αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ για τη δημοπράτηση του έργου.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Οπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, στο Δήμο Πατρέων υπάρχει ανάγκη έργων 80 εκατ. ευρώ στην οδοποιία. Φέτος, στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα 15 εκατ. με προτεραιότητα σε πρωτεύοντες δρόμους αλλά και στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τη θεομηνία, τονίζοντας πως «θα χρειαστούν 7,5 εκατομμύρια μόνο για τους δρόμους που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος είναι και τα έργα στον τομέα του πολιτισμού και άλλων υποδομών. «Το 2022 θα δούμε εργασίες στο θέατρο Απόλλων που θα το φτιάξει το υπουργείο Πολιτισμού, το Παλιό Νοσοκομείο, τις αποθήκες ΑΣΟ, του Εργοστασίου Τέχνης που έχουν εργολάβο, το Παλαιό Αρσάκειο που θα μεταφερθεί το Δημαρχείο και ολοκληρώνεται, τα παλιά λουτρά στη Γούναρη, αλλά και τη μεταφορά της ΔΕΥΑΠ στο κτίριο της Αχαϊκής που έχουμε αγοράσει» είπε ο κ. Κορδάς μιλώντας για μερικά από τα 100 ενεργά έργα που έχει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού και Ηλεκτρομηχανολογικού έργου.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του πολίτη Δημήτρη Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Κορδάς πως «από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος, τα 42,5 είναι από χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, τα 18 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αρκετά ακόμα από μικρότερα προγράμματα», θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των πολιτών.

ΜΑΙΖΩΝΟΣ

«Τι γίνεται με τη Μαιζώνος; Εχουμε χρονικό ορίζοντα;» ρώτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος για το θέμα της πεζοδρόμησης της κεντρικής οδού αλλά και της αντιδρόμησης των υπολοίπων δρόμων. Ο κ. Κορδάς απάντησε: «Σύντομα θα ξεκινήσει η ανάπλαση της Κάτω Πόλης. Δεν θα προηγηθεί η Μαιζώνος. Σε ένα χρόνο ή και λιγότερο θα βάλουμε μπροστά και τη Μαιζώνος. Είναι δύσκολο παζλ γιατί θα αναστατώσει προσωρινά τη ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα» με τον κ. Πελετίδη να συμπληρώνει πως «είναι μια σειρά διαδικασιών για το πως θα λειτουργεί η αστική συγκοινωνία. Εντός του μήνα αναμένονται εξελίξεις από τους μελετητές και θα οριστικοποιηθεί σύντομα ο σχεδιασμός ώστε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου και των επιχειρηματιών».

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ

Αλλη πολίτης που συμμετείχε στην επιτροπή, η Αναστασία Μακρυγιάννη ρώτησε τι γίνεται με το αποτεφρωτήριο νεκρών. Ο κ. Κορδάς, αλλά και ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης εξήγησαν πως έχει η διαδικασία, σημειώνοντας πως «μπαίνουμε στο στάδιο της μελέτης και κατασκευής και πως θα προχωρήσομε με διαφορετικό τρόπο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».