Patras IQ: Ελάτε να φέρουμε μαζί μεγάλη επένδυση στην Πάτρα
Ανοικτή πρόσκληση του Αδωνι Γεωργιάδη στους τοπικούς φορείς, για συνεργασία και σύνταξη σχεδίου προσέλκυσης τεχνολογικών κολοσσών στην Πάτρα
Χωρίς την πολυκοσμία και την δια ζώσης ώσμωση των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά με την ίδια βαρύτητα και αξία, η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ επέστρεψε μετά από έναν χρόνο απουσίας, σε συνθήκες περιορισμών λόγω της πανδημίας.
Οι διοργανωτές επανέφεραν την PatrasIQ με μια υβριδική διοργάνωση, με εκδηλώσεις που έχουν φυσική και ιντερνετική συμμετοχή και με 50 εκθέτες που παρουσιάζονται σε εικονικό εκθεσιακό περιβάλλον.
Η τελετή έναρξης έγινε χθες το απόγευμα στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, με περιορισμένες συμμετοχές λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού και με κεντρικό ομιλητή, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο προλόγισε ο αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Δημόπουλος.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
Ο υπουργός αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στις μεγάλες επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών που υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε και άλλα σημαντικά νέα.
Μάλιστα, τόνισε πως η Πάτρα με το πλούσιο οικοσύστημα τεχνολογίας και έρευνας και το Πανεπιστήμιο που διαθέτει, δεν νοείται να απουσιάζει από αυτή την κοσμογονία, αλλά μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο. Για τον λόγο αυτό, τέθηκε στην διάθεση των τοπικών φορέων για την διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, ώστε η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επένδυση που θα έρθει στην Ελλάδα, να είναι στην Πάτρα.
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο κ. Κατσανιώτης που παραβρέθηκε δια ζώσης, εξήγγειλε την πρόθεση του να προωθήσει στο εξωτερικό, ένα πρόγραμμα υποδοχής ψηφιακών νομάδων, ενώ επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης την πρότασή του για δημιουργία κέντρου έρευνας και καινοτομίας στο ΚΕΤΧ, με έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής και το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο.
Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός προγράμματος ευφυούς γεωργίας, που θα μπορεί να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την διασύνδεσή της με την έρευνα και την καινοτομία. Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν δεσμευθεί 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκ. ευρώ προορίζονται για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το 15% των πόρων θα διατεθεί στην ψηφιακή καινοτομία και το 11% στη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα και την καινοτομία.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος μιλώντας εκ μέρους του δημάρχου, τόνισε πως η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα πρέπει να γίνει προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Ο θεσμός παρά τις αντιξοότητες αντέχει και θα αντέξει και στο μέλλον δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέρκας, ο οποίος τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η έκθεση PatrasIQ να αποκτήσει νομική υπόσταση και μόνιμη παρουσία.
Κλείνοντας την τελετή έναρξης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, χαρακτήρισε το ίδρυμα αναπτυξιακό βραχίονα που βρίσκεται σε διασύνδεση με τις δυνάμεις της αγοράς. Κάλεσε τους φορείς σε συνεργασία για την δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας και, τόνισε ότι το επόμενο στοίχημα για την έκθεση Patras IQ, πρέπει να είναι η διεθνοποίησή της, τουλάχιστον σε επίπεδο μεσογειακών χωρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News