Πολιτιστικός Οργανισμός: Κατέθεσε τον πλήρη φάκελο για το Διεθνές Φεστιβάλ – Με επιχορήγηση 200.000 ευρώ
Τι αναφέρει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στο αναλυτικό σκεπτικό κατάθεσης της πρότασης.
Κατατέθηκε από τις υπηρεσίες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στο Υπουργείο Πολιτισμού, η πρόταση χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Το ποσό που αιτείται ο οργανισμός είναι 200.000€, μέσα από την ένταξή του στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές Επιχορηγήσεις», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση και ανάδειξη των δράσεων πολυθεματικών φεστιβάλ, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παρά τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι εργαζόμενοι για 3η συνεχή χρονιά ετοίμασαν πλήρη φάκελο, που τεκμηριώνει απόλυτα το αίτημα της σχετικής χρηματοδότησης.
Στον οικονομικό απολογισμό του 2021 καταγράφεται το κόστος των εκδηλώσεων το οποίο ξεπέρασε τις 500.00 ευρω. Την ίδια χρονική περίοδο το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας με 6.500€.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στο αναλυτικό σκεπτικό κατάθεσης της πρότασης επισημαίνει, πως παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού με κύριο χρηματοδότη το Δήμο Πατρέων, το Δ.Φ.Π. τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που κάλυπταν όλα τα είδη τέχνης, τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των δημοτών, ενθάρρυνε την ερασιτεχνική δημιουργία και απλώθηκε σε όλο το γεωγραφικό χώρο του Δήμου.
Προσθέτει επίσης ότι ουσιαστικά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας πραγματοποιείται ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ, αφού αναδεικνύονται και εμπλέκονται σε αυτό, όλα τα είδη τέχνης, εικαστικά, θέατρο, χορός, μουσικές παραστάσεις.
Νέοι θεσμοί και δράσεις όπως Jazz & Πράξεις, Βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης μας, Εβδομάδα Ωδείου, Φεστιβάλ στις Γειτονιές, Θέατρο Σκιών, Δημοτικός Κινηματογράφος, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Ιστορικές – Επετειακές εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν από το κοινό και εμπλουτίστηκαν.
Για το 2022 – όπως τονίζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στην εισήγησή της – θα διατηρηθούν όλες οι αρχικές ενότητες και εμπλουτίζονται με νέες δράσεις. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και θα υπάρξει γι’ αυτό ξεχωριστή ενότητα.
Σε αυτή την ενότητα ξεχωρίζει η διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε). Για 20 ημέρες οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, θα δημιουργήσουν στο νότιο Πάρκο της Πάτρας τα έργα τους, τα οποία και θα μείνουν στην πόλη. Στη διάρκεια του 20ημέρου, θα οργανωθεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της αναφέρει: Το Δ.Φ.Π. έχει αποκτήσει τη σωστή κατεύθυνση, παίρνει μορφή και χαρακτήρα, καθιερώνονται θεσμοί, απλώνεται σε μεγαλύτερη έκταση του Δήμου, σε νέους χώρους, φτάνει όλο και σε περισσότερους λαϊκούς ανθρώπους, σε εργατογειτονιές και δεν περιορίζεται σε ένα περιορισμένο κοινό του κέντρου της πόλης και των οικονομικών δυνατοτήτων. Συνεκτιμώντας τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα, θεωρούμε ότι γίνεται μία σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια να αποκτήσει λαϊκά χαρακτηριστικά και να πάρει τη μορφή και τη δομή μίας μεγάλης γιορτής για το κέντρο, τις συνοικίες και τα χωριά της Πάτρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News