Πόρτο Ύδρα: H «Βενετία» της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο – ΦΩΤΟ
Πόρτο Ύδρα. Ένας ειδυλλιακός οικισμός μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, με κανάλια που θυμίζουν τη διάσημη πόλη της Ιταλίας.
Δεν το φαντάζεται κανείς, ωστόσο μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα έχει διαμορφωθεί ένας οικισμός που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αρκετοί από όσους έχουν επισκεφθεί το Πόρτο Ύδρα το παρομοιάζουν με το Μαϊάμι, λόγω όμως των καναλιών που το χαρακτηρίζουν είναι μάλλον πιο σωστό να το αποκαλέσουμε «μικρή Βενετία».
Το Πόρτο Ύδρα βρίσκεται στη νότια ακτή της Αργολίδας, πολύ κοντά στο χωριό Πλέπι, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την Ερμιόνη. Ωστόσο δεν πρόκειται για οικισμό με μακρά ιστορία, αλλά για μοντέρνο δημιούργημα. Το οποίο ξεκίνησε να φτιάχνεται με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Νίκου Κωνσταντινίδη, που είχε ήδη στο ενεργητικό του τη δημιουργία του Hydra Beach το 1965 –ενός από τα διασημότερα πεντάστερα ξενοδοχεία της Ερμιόνης.
Ο Κωνσταντινίδης εστίασε σε μια ακατοίκητη παραθαλάσσια περιοχή που τότε άνηκε στο κτήμα Πλέπι. Το τελευταίο κάλυπτε μια έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων ως το 1957, όταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε την απαλλοτρίωση μεγάλου μέρους του, ώστε να διατεθεί για τις ανάγκες των τοπικών κτηνοτρόφων. Από τα εδάφη που απέμειναν, οι ιδιοκτήτες του διέθεσαν ύστερα ένα κομμάτι για ελαιοκαλλιέργειες και πούλησαν το πιο παραλιακό τμήμα στον Κωνσταντινίδη. Αυτός άνοιξε εκεί ένα ακόμα γνωστό ξενοδοχείο –το Porto Hydra– άρχισε όμως να σχεδιάζει και κάτι διαφορετικό.
Λίγο πιο πέρα από το ξενοδοχείο, λοιπόν, σκεπτόμενος με περιβαλλοντικά κριτήρια πρωτοπόρα για την εποχή του (οι ντόπιοι έχουν να λένε ότι στην κατασκευή του Hydra Beach δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο), ο Κωνσταντινίδης έφτιαξε ένα σύστημα πλωτών καναλιών συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δύο τεχνητών νησιών ανάμεσα στα τμήματα της αξιοποιήσιμης ακτής –ενός μικρότερου κι ενός μεγαλύτερου.
Στο σύνολο της έκτασης χτίστηκαν κατόπιν κατοικίες, που στη συνέχεια πωλήθηκαν σε ιδιώτες. Η δόμηση ολοκληρώθηκε το 2005, αρθρώνοντας 330 βίλες. Μερικές από αυτές είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος, κάμποσες προσφέρονται και για ενοικίαση σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το Πόρτο Ύδρα, ενώ οι νησίδες συνδέονται με τη στεριά (αλλά και μεταξύ τους) μέσω τοξωτών γεφυριών.
Λόγω της γειτνίασης με το ομώνυμο ξενοδοχείο, ο οικισμός πήρε κι αυτός την ονομασία Πόρτο Ύδρα όταν πρωτοσυγκροτήθηκε το 1970, αναγνωριζόμενος έπειτα με την επίσημη ονομασία «Ακτή Ύδρας» (1971). Επικράτησε εντούτοις το Πόρτο Ύδρα, γεγονός που αργότερα προξένησε σύγχυση σε όσους θέλησαν να γράψουν για το μέρος: άλλοι λ.χ. το θεώρησαν ξενοδοχείο, ενώ ορισμένοι νόμισαν ότι η Ακτή Ύδρας αποτελούσε διακριτό οικισμό.
Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα ξενοδοχεία που δεν άντεξαν το χτύπημα της οικονομικής κρίσης του 2007-2009 και άλλαξαν χέρια, η εικόνα του Πόρτο Ύδρα παραμένει ειδυλλιακή, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά μοναδικά στην Ελλάδα. Παρότι υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι (μόλις 7, σύμφωνα με την απογραφή του 2011), ο οικισμός ζωντανεύει τα καλοκαίρια, όταν έρχονται εκεί οι επισκέπτες που νοικιάζουν τις βίλες ή όσοι τις διατηρούν ως εξοχικά –με τα παρκαρισμένα σκάφη έξω από αυτές να δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο θέαμα για τα εγχώρια δεδομένα. Το συγκρότημα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από εταιρεία που επιλέγεται μέσω διαγωνισμού, ενώ εσωτερικά λειτουργεί σαν μικρός δήμος, με εννιαμελές συμβούλιο το οποίο εκλέγεται κάθε 2 χρόνια από όσους διαθέτουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Κάτι που επίσης εντυπωσιάζει είναι το άφθονο πράσινο των κήπων, με αρκετούς να διαθέτουν και δέντρα (οι φοίνικες είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικοί). Στον επισκέπτη δίνεται έτσι η εντύπωση ότι βλέπει ένα μικρό δάσος μέσα στη θάλασσα. Αυτή, με τη σειρά της, θεωρείται πεντακάθαρη και βραβεύεται επί σειρά ετών με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ξεκινώντας από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στο Πόρτο Ύδρα είτε οδικώς, είτε μέσω θαλάσσης. Με το αυτοκίνητο θα διασχίσετε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από την οποία θα βγείτε στην επαρχιακή οδό Κορίνθου-Επιδαύρου-Κρανιδίου, ακολουθώντας έπειτα την Κρανιδίου-Ερμιόνης-Θερμησίας. Το Πόρτο Ύδρα απέχει 2 περίπου χιλιόμετρα από τη Θερμησία, με τη διαδρομή να ολοκληρώνεται σε περίπου 2,5 ώρες.
Αν επιθυμείτε να πάτε μέσω θαλάσσης ο ευκολότερος τρόπος είναι να μεταβείτε στον Πειραιά, να μπείτε σε ένα ιπτάμενο δελφίνι για Ερμιόνη κι από εκεί να οδηγήσετε τα υπόλοιπα 12 χιλιόμετρα ως το Πόρτο Ύδρα. Εναλλακτικά μπορείτε βέβαια να πάρετε και το φέρι μποτ για Πόρο, περνώντας κατόπιν στον Γαλατά· απλά από εκεί η απόσταση ανέρχεται στα 28 χιλιόμετρα.
Πηγη: travel.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News