Πότε θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές: Τι είπε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για θέματα Παιδείας

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τόνισε ότι οι Πανελλαδικές αποτελούν αδιάβλητο θεσμό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέλλον.

Πότε θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές: Τι είπε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για θέματα Παιδείας

Σε θέματα που αφορούν την Παιδεία και ειδικότερα στη μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και στο μέλλον των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ταυτοτικό» το εγχείρημα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση έχει «αναπτυξιακό χαρακτήρα» με στόχο να καταστεί η Ελλάδα «περιφερειακός εκπαιδευτικός ηγεμόνας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι προδιαγραφές είναι ιδιαίτερα αυστηρές, γεγονός που οδήγησε μόνο τέσσερα ιδρύματα να εξασφαλίσουν άδεια στον πρώτο κύκλο αξιολόγησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Το «ρεζουμέ» των απαντήσεων – Φοροελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις και εκλογές

Αναφερόμενος στις συνεργασίες ελληνικών ιδρυμάτων με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ, υπογράμμισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα τέτοιων συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν συζητάει κανείς για κατάργηση. Είναι ένα αδιάβλητο σύστημα που σέβομαι και τιμώ». Ωστόσο, πρόσθεσε πως ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ρόλου του Λυκείου ως εκπαιδευτικού πόλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μελλοντικά.

«Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχουν Πανελλαδικές Εξετάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών χωρίς όμως να αμφισβητείται η αξιοπιστία του θεσμού.