Ρωσία: Σύμμαχος της Αρμενίας – Δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Ρωσία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Καραμπάχ γίνονται σεβαστά.
Η Ρωσία θεωρεί την Αρμενία σύμμαχό της και παραμένει σε επικοινωνία με την ηγεσία της, αλλά απορρίπτει τις προσπάθειες του Γερεβάν να κατηγορήσει τη Μόσχα για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Καραμπάχ γίνονται σεβαστά, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Τουλάχιστον 4.850 άνθρωποι έχουν περάσει από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία
Τουλάχιστον 4.850 άνθρωποι είχαν περάσει μέχρι τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα στην Αρμενία προερχόμενοι από το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε σε δήλωσή της η αρμενική κυβέρνηση, από περίπου 3.000 που είχαν περάσει επτά ώρες νωρίτερα.
Στο μεταξύ, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φθάσουν σήμερα στην Αρμενία.
Η επίσκεψη της επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ και του ασκούντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Γιούρι Κιμ είναι η πρώτη υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στην Αρμενία μετά την κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα.
Η Πάουερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και θα «υπογραμμίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τη δέσμευσή τους να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που οφείλονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Πάουερ είναι η πρώτη επικεφαλής της USAID που μεταβαίνει στην Αρμενία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Θα υπογραμμίσει τη σύμπραξη των ΗΠΑ με τη χώρα, «θα εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον αρμενικής καταγωγής πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα συζητήσει μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση εκεί», πρόσθεσε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ζητούν να μην εμποδίζονται η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και το εμπόριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πηγή: protothema
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News