Σάλος με την εικόνα ΑΙ του Τραμπ ως Πάπα: Οργισμένες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Βατικανό
«Προσβλητική» χαρακτηρίζουν την ανάρτηση καθολικοί επίσκοποι

Μια τεχνητά δημιουργημένη εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, όπου απεικονίζεται ως Πάπας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βατικανό, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο X (πρώην Twitter), παρουσιάζει τον πρώην πρόεδρο καθισμένο σε παπικό θρόνο, ντυμένο με λευκά άμφια και φορώντας παπική τιάρα, με υψωμένο τον δείκτη του δεξιού χεριού.
— The White House (@WhiteHouse) May 3, 2025
Η ανάρτηση έγινε αμέσως αντικείμενο σφοδρής κριτικής από καθολικούς αξιωματούχους και πολιτικούς.
Οι επίσκοποι της Νέας Υόρκης, μέσω ανακοίνωσης στο X, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο ή αστείο σε αυτή την εικόνα, κύριε Πρόεδρε. Θάψαμε τον αγαπημένο μας Πάπα Φραγκίσκο και οι καρδινάλιοι ετοιμάζονται για κονκλάβιο. Δείξτε σεβασμό».
Ακόμη και Ρεπουμπλικανικές οργανώσεις που αντιτίθενται στον Τραμπ μίλησαν για «κατάφωρη προσβολή της καθολικής πίστης» και χαρακτήρισαν την εικόνα «χλευασμό της παράδοσης του Βατικανού».
Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολίασε με καυστικό ύφος: «Η εικόνα αυτή προσβάλλει τους θεσμούς και τους πιστούς. Ο Τραμπ δεν είναι Πάπας· είναι ένας κλόουν που παίζει με τη θρησκεία ενώ η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται».
Η ανάρτηση ακολούθησε τη σατιρική δήλωση του Τραμπ ότι «θα ήθελε να γίνει Πάπας», η οποία έγινε λίγες ημέρες αφότου παραβρέθηκε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στις 27 Απριλίου. Αν και ο ίδιος δεν είναι καθολικός, φαίνεται να χρησιμοποίησε τη συγκυρία για πολιτική προβολή μέσω χιούμορ που πολλοί θεώρησαν ασεβές.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα την εικόνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διαδικασία εκλογής νέου Ποντίφικα.
Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ Πάπας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και στα πιθανά ονόματα για τη διαδοχή περιλαμβάνεται ο καρδινάλιος Τζόζεφ Τόμπιν, αρχιεπίσκοπος Νιούαρκ.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Καλοκαιρινές συνθήκες την Κυριακή – Πάνω από τους 30 βαθμούς από αύριο η θερμοκρασία
Πάτρα: Νέα στοιχεία για τη νεκρή ναυτικό – «Μπαλάκι» ευθυνών θύματος-πληρώματος-οδηγού
Δυτική Ελλάδα: Δεν ήρθε η καταστροφή με τα νέα όρια οικισμών
POS στις εκκλησίες: Πότε παίρνει φοροαπαλλαγή ο πιστός δωρητής!
Πέθανε ο Πέτρος Μολυβιάτης – Σε ηλικία 97 ετών
Οι πατρινοί «ψήφισαν» θάλασσα-Πολλοί στην παραλία της Πλαζ ΦΩΤΟ
Πάτρα: Πέθανε ο Βασίλης Δοξαράς, δεν άντεξε η καρδιά του…
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News