Σαμαράς: Στρέφεται κατά της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά και τους επαγγελματίες κατευναστές
Νέες βολές Σαμαρά κατά κυβέρνησης και τους επαγγελματίες κατευναστές στα ελληνοτουρκικά
O Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαραλαμπίδη, « Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β΄, Παρακράτος και Χούντα», ξεκίνησε το χαιρετισμό του, με τη φράση «Είμαι και πάλι εδώ! Σταθερά δίπλα σας!» και ευθείες βολές για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών.
Επισήμανε ότι όλα του τα χρόνια είναι σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού γαιτί πως είπε «ο Ελληνισμός της Κύπρου είναι ο άλλος μας εαυτός».
Με αναφορές στον Ίωνα Δραγούμη ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Εδώ συνάδει αυτό που είχε αναφέρει για τη Μακεδονία μας. “Εάν σώσουμε, είπε, την Μακεδονία μας σώζουμε την Ελλάδα”. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο μας» και συνέχισε λέγοντας πως ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός και λογοτέχνης είχε πει ακόμα «Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα.» Και τα λέω αυτά δημόσια, όπως πάντα, διότι παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά…».
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε ευθεία επίθεση λέγοντας πως «Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο. Εγώ επαναλαμβάνω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση: Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».
Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κάθετος στην συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας πως «Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου! Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από Τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δυο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.»
Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας πως «Κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος. Και διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας. Εννοώ στην διεθνοποίηση της.
»Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το «δεν ξεχνώ» έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το «Δεν ξεχνώ»!» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο».
«Η ιστορία είναι μια ερευνητική στροφή στο παρελθόν, που διδάσκει μέσα από ένα καθαρό βλέμμα το παρόν και το μέλλον. Και όσο πιο τεκμηριωμένη είναι αυτή η στροφή, τόσο πιο αξιόπιστη και διδακτική γίνεται. Γιατί έτσι μόνο μετατρέπεται σε χρήσιμη γνώση για την αποτροπή αυτού που συχνά ονομάζουμε «επανάληψη της ιστορίας” και κυρίως επανάληψη τραγικών καταστάσεων. Όπως αυτά τα οποία συνέβησαν στην Κύπρο πριν, από – και κατά – το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974» είπε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε το έργο του συγγραφέα και έκλεισε με τη φράση «Από την πλευρά μου, ένα μόνο: Δεν ξεχνώ!».
Οι τελευταίες επίθεσεις Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» σχολίασε το ενδεχόμενο συναίνεσης για την επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά των τριών κομμάτων της Βουλής που έχουν κυβερνήσει, τονίζοντας το ενδεχόμενο για μια υφέρπουσα συνθηκολόγηση.
«Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη “συναίνεση” και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» απάντησε. Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε πως όταν μιλάς για συναίνεση, ζητάς να κάνεις βήματα παραπάνω, δηλαδή «βήματα υποχώρησης είχε πει τότε.
Τότε αναφέρθηκε στην κορυφαία, όπως είπε στιγμή της μεταπολίτευσης κάνοντας λόγο για την είσοδος της χώρας στην ΕΕ, ενώ ως μελανές στιγμές ανέφερε τα Ίμια και τις Πρέσπες όπου είπε ότι «εγώ αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων, και το εννοώ».
Επίθεση στην κυ΄βέρνηση Μητσοτάκη είχε εξαπολύσει και από το βήμα της Βουλής, κατά την ω΄ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε και τώρα οι «πράσινες» συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News