Σε ειδικό δικαστήριο στέλνει το Νίκο Παππά η Προανακριτική
Η πλειοψηφία πάντως δεν προτείνει παραπομπή του πρώην Υπουργού για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, καθώς έκρινε πως δεν προέκυψαν ισχυρές αποδείξεις.
Το κείμενο συμπερασμάτων της επιτροπής καταγράφει με λεπτομέρειες τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού με την τοποθέτηση «μπροστινού» για την χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και το στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ channel.
Σύμφωνα με το πόρισμα 136 σελίδων της ΝΔ τα στοιχεία της έρευνας που στοιχειοθετούν την τέλεση του εν λόγω αδικήματος είναι μεταξύ άλλων: τα SMS Νίκου Παππά – Χρήστου Καλογρίτσα πριν το διαγωνισμό, τα e-mail Καλογρίτσα – CCC με τις αναφορές σε «White House» και «White Porscha», η μαρτυρία του κ. Καλογρίτσα ότι λειτούργησε ως «μπροστινός» του κ. Παππά για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» και η κατάθεση του «μεσάζοντα» Κυριάκου Τόμπρα για συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι (CCC) – Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου πριν το διαγωνισμό.
Η πλειοψηφία πάντως δεν προτείνει παραπομπή του πρώην Υπουργού για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, καθώς έκρινε πως δεν προέκυψαν ισχυρές αποδείξεις.
Παράλληλα, η ΝΔ προτείνει να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά της Επιτροπής στην Εισαγγελία αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αναφέρονται ανωτέρω, που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Επιπλέον να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά, όπως εκτενώς αναλύουμε ανωτέρω.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τελέστηκε καμία απολύτως αξιόποινη πράξη από το Νίκο Παππα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου», ενώ δεν προκύπτει και θέμα παράβασης καθήκοντος.
Ειδικότερα αναφέρεται πως:
Οι εργασίες της -πρωτοφανώς περιορισμένης σε διάρκεια, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά- προανακριτικής επιτροπής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κατά τη διαδικασία επικυρώθηκε ότι:
Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο».
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, πχ την έκδοση του Documento.
Η κατηγορία, λοιπόν, της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις.
Ο Χρ. Καλογρίτσας, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά και όπως από έγγραφα προέκυψε, δεν ήταν «μπροστινός». Έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που σύστησε για τον διαγωνισμό και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), που ψηφίστηκε μήνες πριν η οικογένεια Καλογρίτσα συστήσει την εταιρεία συμμετοχής στον διαγωνισμό και πριν ο Χρ. Καλογρίτσας έρθει σε επαφή με μέλη της οικογένεια Χούρι, όπως και η προκήρυξητου διαγωνισμού, δεν έτυχαν μεταβολής.
Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με «ίσους όρους», ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους έγιναν με τον ίδιο τρόπο, οι δε ενστάσεις τους (εναντίον των ανταγωνιστών τους) κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με σημαντικό όφελος για το δημόσιο (250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια), τις θέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό κλάδο, την αναβάθμιση των παραγωγών και την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που ως τότε εκκρεμούσε.
Θέμα παράβασης καθήκοντος, λοιπόν, δεν προκύπτει από πουθενά.
Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ
Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στοιχειοθετεί και το ΚΙΝΑΛ στο πόρισμα του κάνοντας λόγο για έντονη, μεθοδική απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τον μερικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού. Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής στο πόρισμά του εγκαλεί την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής επειδή όπως αναφέρει δεν κράτησε τον κατάλογο των μαρτύρων ανοιχτό και ουσιαστικά έκλεισε άρον άρον τις εργασίες της.
«Ο κομβικός συντονιστικός ρόλος του τότε Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά επιβεβαιώνει την άποψη ότι η διοργάνωση και υλοποίηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 χαρακτηρίστηκε από την έντονη και μεθοδική απόπειρα της τότε Κυβέρνησης να αποκτήσει τον μερικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού. Όλα αυτά, μάλιστα, με ευθύνη και συντονισμό του Υπουργού που ήταν εξ αρμοδιότητος προορισμένος να διαφυλάξει τη διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την καθαρότητα του ανταγωνισμού. Το όργανο, δηλαδή, που είχε ορισθεί από την Πολιτεία «θεματοφύλακας» του διαγωνισμού ήταν εκείνο που κατηύθυνε ευθέως τον έναν εκ των πλειοδοτών στον διαγωνισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.
ΚΚΕ: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά όχι ποινικές
Προκύπτει άμεση εμπλοκή και πολιτική ευθύνη του Νίκου Παππά, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων, το σχόλιο στο πόρισμα του ΚΚΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News