Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα απογραφής ανελκυστήρων – Υποχρεωτική δήλωση έως 30 Νοεμβρίου
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όλοι οι ανελκυστήρες στη χώρα πρέπει να δηλωθούν ψηφιακά σε νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία απογραφής χωρίς κυρώσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να εξασφαλίζει ρύθμιση για ασανσέρ που βρίσκονται σε ακινησία.

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα απογραφής ανελκυστήρων, με βάση την απόφαση 59210/28.07.2025 του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025, ιδιοκτήτες, διαχειριστές, συντηρητές και εγκαταστάτες καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά όλους τους ανελκυστήρες εντός της ελληνικής επικράτειας, ανεξαρτήτως παλαιότητας ή λειτουργικής κατάστασης.
Σκοπός της απογραφής είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου, που θα επιτρέπει την εποπτεία, τεχνική παρακολούθηση και συμμόρφωση όλων των εγκαταστάσεων με βάση σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.
Πώς γίνεται η απογραφή
Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με κωδικούς Taxisnet, ενώ για δημόσιους λειτουργούς χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια Δημόσιας Διοίκησης. Δικαίωμα υποβολής έχουν οι ιδιοκτήτες, διαχειριστές, εξουσιοδοτημένοι συντηρητές ή εγκαταστάτες.
Για κάθε ανελκυστήρα καταχωρούνται:
- τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή διαχειριστή
- η διεύθυνση και το πλήθος στάσεων
- το έτος κατασκευής
- τα στοιχεία συντηρητή
- πληροφορίες για πιστοποίηση, σήμανση CE και τεχνική κατάσταση
Με την ολοκλήρωση, ο ανελκυστήρας αποκτά μοναδικό κωδικό UUID, απαραίτητο για μελλοντικές ενέργειες όπως ασφαλιστική κάλυψη ή τεχνική επιθεώρηση.
Ειδική πρόβλεψη για ανελκυστήρες εκτός λειτουργίας
Έπειτα από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, προστέθηκε δυνατότητα υπεύθυνης δήλωσης για ασανσέρ σε μακρά ακινησία (άνω των τριών μηνών), χωρίς απαίτηση τεχνικής συμμόρφωσης. Η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει την απογραφή χιλιάδων ανελκυστήρων που δεν λειτουργούν, αποτυπώνοντας ρεαλιστικά την εικόνα της αγοράς.
Τι ισχύει για όσους δεν απογράψουν
Η απογραφή δεν συνοδεύεται –προς το παρόν– από πρόστιμα, ωστόσο η μη δήλωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή ελέγχων, ενώ ο κωδικός UUID θα απαιτείται στο εξής για ασφάλιση και μεταβιβάσεις ακινήτων.
Οι διαχειριστές πολυκατοικιών και οι εταιρείες διαχείρισης καλούνται να ορίσουν υπεύθυνο απογραφής, να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγκαίρως.
Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News