SOS από τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής: Φέρτε επειγόντως ψυχιάτρους – Λίστα αναμονής διμήνου και στην Πάτρα

Τεράστια τα κενά προσωπικού και ειδικοτήτων στα κέντρα ψυχικής υγιεινής.

Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής

Αντιμέτωποι με δίμηνες λίστες αναμονής βρίσκονται όσοι ψυχικά πάσχοντες αναζητούν βοήθεια στα Ελληνικά Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚεΨΥΕ).

Η έλλειψη προσωπικού έχει προκαλέσει μεγάλες δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα τα Κέντρα όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και της Πάτρας, να υπολειτουργούν.

Ετσι οι εργαζόμενοι με προειδοποιητική στάση εργασίας ξεκινούν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας την  ενίσχυση του προσωπικού τους.

Συγκεκριμένα, από τις 245 οργανικές θέσεις οι 128 είναι κενές.

Λίστα αναμονής διμήνου έχει το κέντρο της Πάτρας, μας εξηγεί ο Στ. Κούλης. Και όχι μόνο αυτό

«Υπάρχει σταδιακή απόσυρση προσωπικού που συνταξιοδοτείται και δεν αναπληρώνεται. Για παράδειγμα, εδώ και 10 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί εννέα άτομα από το προσωπικό κι έχουν προκηρυχθεί μόλις δύο θέσεις. Στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί μία ακόμα μονάδα. Δηλαδή έχει διπλασιαστεί η εργασία αλλά χωρίς να εξασφαλιστεί προσωπικό. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ από το 2004. Από περίπου 300 εργαζόμενους πριν από 10 χρόνια, σήμερα εργάζονται ούτε οι μισοί» μας είπε ψυχίατρος, διευθυντής του ΕΚεΨΥΕ παράρτημα Πάτρας και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΚεΨΥΕ,  Στέφανος Κούλης.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ

Η πλήρης στελέχωση του ΕΚεΨΥΕ είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ με δεδομένο ότι «οι ανάγκες της κοινωνίας στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι τεράστιες και αυξάνονται συνεχώς, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας της Covid-19» υπογραμμίζει ο κ. Κούλης προσθέτοντας:

«Το ΕΚεΨΥΕ, όπως και όλες οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, εξακολούθησε και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις δύσκολες για την Ελλάδα περιόδους, λόγω της κρίσης και της πανδημίας σε ένα όλο και αυξανόμενο κομμάτι της κοινωνίας που τις χρειάζεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον τελευταίο χρόνο στις υπηρεσίες μας προσφέρθηκαν 25.000 συνεδρίες σε πολίτες πανελλαδικά. Διεκδικούμε την άμεση έγκριση κάλυψης θέσεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για το ΕΚεΨΥΕ. Οι προσλήψεις του προσωπικού με ετήσιες προβληματικές οικονομικά και εργασιακά συμβάσεις που είναι και πρόχειρες περιστασιακές και τελικά αντιθεραπευτικές, όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης αλλά ουσιαστικά το διαιωνίζουν και το επιδεινώνουν. Διεκδικούμε τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο κ. Κούλης σημειώνει ότι για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο απαιτείται επειγόντως να καλυφθούν βασικά κενά. «Υπάρχει λίστα αναμονής διμήνου και όχι μόνο αυτό. Τα ραντεβού μας τα βάζουμε πιο αραιά ενώ απαιτείται πιο τακτική παρακολούθηση. Επειγόντως χρειαζόμαστε έναν ψυχίατρο, έναν παιδοψυχίατρο, δύο ψυχολόγους, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν εργοθεραπευτή, έναν λογοθεραπευτή, ένα διοικητικό υπάλληλο ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), ο πρώτος φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από το 1956 και έχει διαχρονικά πολύ σημαντικό ρόλο στην προσφορά δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για όλες τις ηλικιακές ομάδες -παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 

Σήμερα ξεκίνησε ένας κύκλος κινητοποιήσεων. Από τις 11.00 έως και 15.00 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Παραρτήματα ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00.

Με ανακοίνωσή του ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ» συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις του προσωπικού του ΕΚεΨΥΕ με το δίκαιο αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου το ΕΚεΨΥΕ να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο που έχει αναλάβει πανελλαδικά στην προσφορά υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της τομεοποιημένης κοινοτικής ψυχιατρικής. Και καταλήγει με την επισήμανση ότι: «Η συμμετοχή του ΕΚεΨΥΕ στην κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση προσώπων με ψυχική αναπηρία είναι σημαντικότατη».