ΣτΕ: Δήμοι και Περιφέρειες θα αποζημιώνουν θύματα τροχαίων αν δεν υπάρχουν στηθαία στους δρόμους

Ευθύνη του Δημοσίου και της Περιφέρειας Κρήτης για το πολύνεκρο τροχαίο του 2011 στον ΒΟΑΚ

ΣτΕ: Δήμοι και Περιφέρειες θα αποζημιώνουν θύματα τροχαίων αν δεν υπάρχουν στηθαία στους δρόμους

Παράλειψη τοποθέτησης προστατευτικών στηθαίων καταλογίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις
Ευθύνες στο Δημόσιο και την Περιφέρεια Κρήτης για την τραγική απώλεια τεσσάρων ανθρώπων – ενός ζευγαριού και των δύο παιδιών τους – σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2011 στη νέα Εθνική Οδό Χανίων – Σητείας (περιοχή Καρτερός), καταλογίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση 918/2025 του Α’ Τμήματος, η οποία φέρει την υπογραφή της αντιπροέδρου Άννας Καλογεροπούλου και της εισηγήτριας συμβούλου Μαρίνας-Αλεξάνδρας Τσακάλη, το Δικαστήριο έκρινε ότι η παράλειψη εγκατάστασης και σύνδεσης μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας μπροστά σε εμπόδιο (τοιχίο ηχοπετασμάτων) παραβιάζει τις προβλεπόμενες τεχνικές οδηγίες και συνιστά αντικειμενικά πρόσφορη αιτία του δυστυχήματος.

Κατασκευαστική αστοχία και έλλειψη μέτρων
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι συγγενείς της οικογένειας υποστήριξαν ότι στο σημείο του δυστυχήματος υπήρχε κατασκευαστική αστοχία, καθώς το τσιμεντένιο τοιχίο ηχοπετασμάτων προεξείχε στο οδόστρωμα και δεν υπήρχε συνδεδεμένο στηθαίο που θα εμπόδιζε την πρόσκρουση του οχήματος. Αν είχε εγκατασταθεί σωστά το στηθαίο, το όχημα θα είχε αναχαιτιστεί, μειώνοντας τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και ενδεχομένως αποτρέποντας τον θάνατο των επιβαινόντων.

Παρά τα παραπάνω, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και το Διοικητικό Εφετείο Χανίων απέρριψαν το αίτημα των τεσσάρων συγγενών για χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 780.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει την κρίση των κατώτερων δικαστηρίων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, ανέτρεψε την κρίση των κατώτερων βαθμών, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη παράλειψη εγκατάστασης των προστατευτικών μέσων αποτελεί σοβαρή αμέλεια των αρμοδίων αρχών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «μπορεί, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, να θεωρηθεί αντικειμενικά πρόσφορη αιτία του θανατηφόρου τραυματισμού».

Δικαίωση μετά από 14 χρόνια
Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει πλέον τον δρόμο για την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Η υπόθεση αυτή αποτελεί ορόσημο σε ό,τι αφορά την ευθύνη του κράτους για την οδική ασφάλεια, ενώ υπενθυμίζει τις σοβαρές συνέπειες των τεχνικών ελλείψεων και της αμέλειας σε υποδομές ζωτικής σημασίας όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).