Συγκίνηση για την απώλεια του Ακη Ταγκαλάγκη, τη μεγάλη μορφή του αντιχουντικού αγώνα στην Πάτρα

Εφυγε ο Ακης Ταγκαλάκης, ο γοητευτικός, γενναίος αλλά και σεμνός πρωταγωνιστής της εξέγερσης του 1973 στην Πάτρα.

Ταγκαλάκη

Η μοίρα διάλεξε τη χρονιά: 2023, μισό αιώνα μετά την εξέγερση του 1973, έφυγε από τη ζωή ο Ακης Ταγκαλάκης, μορφή του φοιτητικού κινήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο θρυλικό του παράρτημα.

Η είδηση έφερε συγκίνηση στους ανθρώπους της γενιάς του, που σιγοψιθύριζαν τον προηγούμενο καιρό πως ο Ακης «δεν πηγαίνει καλά», μια σχεδόν συνθηματική πληροφορία που σήμαινε πως χάθηκαν οι ελπίδες.

Ταγκαλάκη

Ιούνιος 2017. Ο Ακης Ταγκαλάκης με τον Στέλιο Κούλογλου, κατά την παρουσίαση στην Πάτρα του βιβλίου του δεύτερου, που μνημόνευε τον πρώτο

Τι λέει το όνομα στους νεότερους; Οχι και πολλά. Ο Ακης Ταγκαλάκης δεν ανήκε στην ομάδα των αγωνιστών που επιχείρησε να μετασχηματίσει τους αγώνες σε αξιώματα. Είχε πολιτική δράση. Τιμούσε τις επετειακές εκδηλώσεις ουσίας με την ενεργό παρουσία του. Αλλά μέχρις εκεί.

Νοέμβριος 1973. Παράλληλα με τους φοιτητές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα μεγάλο σώμα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας κάνουν τον δικό τους ξεσηκωμό, με τη μορφή κατάληψης, η οποία αναστατώνει το κέντρο της πόλης και δίνει έναν τόνο πρωτόγνωρο: Ηταν η πρώτη μαζική, δημόσια, θαρραλέα αντιστασιακή κίνηση κατά της χούντας η οποία για μερικά 24ωρα θωρούσε σχεδόν παράλυτη τις εξελίξεις, ευελπιστώντας σε ξεχαρμάνιασμα και ύφεση, που θα της επέτρεπε να επιδοθεί στον «εκδημοκρατισμό», με βιτρίνα τον αυτογελοιοποιημένο Μαρκεζίνη.

Αμ δε. Οι φοιτητές «κατσικώκονται» στο Παράρτημα, ξεθαρρεύουν, διαδηλώνουν, γίνονται πόλος κατάθεσης συμπαράστασης, σε κάποιες περιπτώσεις ανοιχτής και θαρραλέας. Ωσπου επέρχεται η δυναμική καταστολή.

Ακης Ταγκαλάκης, Κ. Βογιατζής, Τζόγια Καπάτου, Δημήτρης Αθανασίου, είναι μερικοί από τους πρωτοστάτες της εξέγερσης εκείνης. «Το σπίτι του Ακη ήταν το στρατηγείο της εποχής» θυμάται ο Νίκος Αντωνόπουλος, που ως νέος δικηγόρος είχε τον άτυπο ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των φοιτητών και του πυρήνα των αντιστασιακών της Πάτρας, όπου μετείχε ο ίδιος, μαζί με τους Γ. Κατσιγάννη, Γ. Τσαφούλια και άλλους.

«Ηταν ένας ευπροσήγορος νέος» προσθέτει. «Επαναστάτης, αλλά του μέτρου», εξηγεί, περιγράφοντας μια αρμονία χαρακτηριστικών.

Ο Ακης Ταγκαλάκης ήταν πατρινής καταγωγής, με χαλανδριτσάνικες ρίζες, μας λέει ο Ν. Αντωνόπουλος, «ληξίαρχος» της γενιάς του. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, έκανε επαγγελματική καριέρα στην Αθήνα. Πριν λίγο καιρό έχασε τη σύζυγό του. Και παράλληλα ήρθε η δική του η σειρά.

Η διάλυση της εξέγερσης του 1973 θα έχει κόστος. Ο Ταγκαλάκης μαζί με την Τζόγια, τον Βογιατζή και τον Αθανασίου ήταν στους δέκα τελευταίους του παραρτήματος που αυτοφυγαδεύτηκαν μέσω μιας αυλής, αφηγείται ο Σάκης Κάπαρης, ο τραπεζικός που άφησε στην ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα έναν θησαυρό, σκηνές από την εξέγερση της Πάτρας, σε κινηματογραφικό φιλμ. Αρχικά ο Ταγκαλάκης -ένας αγορητής που έθελγε το ακροατήριο, θυμάται ο Σ. Κάπαρης- απέφυγε τη σύλληψη, κρυπτόμενος. Αλλά όχι για πολύ. Σύντομα θα καταλήξει στα κρατητήρια, και θα γνωρίσει «την περιποίηση» των Αρχών. Θα επακολουθήσει μια μνημειώδης δίκη, με τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Διονύση Αργυρόπουλο, τον Δημήτρη Γεωργόπουλο, τον Παύλο Μαρινάκη να παίρνουν την ευθύνη της μαχητικής υπεράσπισης σε ένα κατάμεστο ακροατήριο.

«Για μας τους νεότερους ήταν ένα ίνδαλμα» παραδέχεται ο Γ. Ρώρος, μέλος της νεότερης γενιάς του Ρήγα Φεραίου. Στενά συνδεδεμένος με τον Ακη Ταγκαλάκη τα παλιότερα χρόνια ο πρώην βουλευτής Κώστας Σπαρτινός, σύντροφοι αμφότεροι στο ΚΚεσωτερικού, μέχρι που ο Α. Ταγκαλάκης αποστασιοποιήθηκε, μαθαίνει με συγκίνηση τα νέα. «Ηταν ένας άνθρωπος που σου άφηνε ίχνος» μας λέει λιτά. Τουλάχιστον το ίχνος μένει, όπως και το ίχνος της εποχής, που σφράγισε ζωές και συνειδήσεις όσων είχαν το όραμα, τη φλόγα και το θάρρος.

Θλίψη εξέφρασε για την απώλεια ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.