Τα πολιτικά χαρακτηριστικά Διαμαντοπούλου

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι καθηγητής και συγγραφέας.

Αν ένα μπορεί να θεωρηθεί προφανές και αδιαμφισβήτητο στην υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι πως έχει χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν απόλυτα από όλες τις άλλες. Ειδικότερα:

1ον: H επί μακρόν απουσία της από εσωκομματικά τεκταινόμενα -κάτι που όχι παράλογα της το προσάπτουν ως μομφή- την έχει προφυλάξει από εμπλοκή στις έριδες και την ταύτισή της με τους συγκρουόμενους και αλληλοσπαρασσόμενους «κομματικούς στρατούς». Αρα με αναφορές εξωστρεφείς, στρεφόμενες προς την κοινωνία κι όχι σε κομματικές φατρίες θα μπορούσε ευκολότερα από κάθε άλλο διεκδικητή της ηγεσίας, πιθανόν, να εκφράσει το όλον ΠΑΣΟΚ.

2ον: To διαχρονικό κι ανά την υφήλιο χαρακτηριστικό όλων των εκδοχών της Αριστεράς (σοσιαλιστικής, σοσιαλδημοκρατικής, κομμουνιστικής ή άλλης) υπήρξε και είναι η πάγια επίκληση ενός υποτιθέμενου ηθικού πλεονεκτήματος του ιδεολογικού τους υποστρώματος. Επιχείρημα ελάχιστα πειστικό στην εποχή μας, ειδικά για πολιτικά υποκείμενα και κομματικά μορφώματα, τα οποία δεν έχουν μόνο προ πολλού απωλέσει κάθε πολιτική παρθενία, αλλά κατεξοχήν αποδεικνύουν την ορθότητα της αρχής…«η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Η Διαμαντοπούλου, αντίθετα, ουδέποτε επένδυσε σε υποτιθέμενα ηθικά πλεονεκτήματα κάποιας «δίκαιης» και «κοσμοσωτήριας» ιδεολογίας.

«Εγκαταστάθηκε» στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής ως πραγματοποιός, doer, άτομο την ικανότητα του οποίου να παράγει απτό αποτέλεσμα σε οτιδήποτε καταπιάνεται την αναγνωρίζουν ακόμη και αδυσώπητοι αντίπαλοί της.

3ον: Αποτελεί το αντίθετο του «παιδιού του κομματικού σωλήνα», ιδιότητα που χαρακτηρίζει κάποιους. Κατά την πολύχρονη απουσία της από την ενεργό πολιτική εμφάνισε εντυπωσιακά επιτεύγματα στην επαγγελματική ζωή της και στην παραγωγή πολιτικού στοχασμού μέσω του Δικτύου για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία, του οποίου έχει την προεδρία.

4ον: Οι περισσότεροι εκ των συνυποψηφίων της χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά περιορισμένη κυβερνητική εμπειρία, με κάποιους εξ αυτών να μην έχουν ουδέποτε ασκήσει υπουργικά καθήκοντα, άλλοι μόνο επί πολύ σύντομο διάστημα, ως επικεφαλής ενός υπουργείου, ενώ άλλοι ουδέποτε ανέλαβαν ευθύνες σε επίπεδο υψηλότερο του υφυπουργού, για να μην αναφέρουμε και τους μόλις «μεταγραφέντες» στον χώρο της πολιτικής, μετακινηθέντες από άλλο στάδιο. Η Διαμαντοπούλου, αντίθετα, έχει διευθύνει επί ικανό διάστημα σημαντικά υπουργεία, κυρίως όμως διαθέτει τεράστια διαχειριστική εμπειρία, κατεξοχήν επί κοινωνικών ζητημάτων, ως επιτρόπου στην ΕΕ, κάτι που της δίνει εικόνα «πρωθυπουργήσιμης». Στοιχείο, στο οποίο συμβάλλουν και οι τεράστιες διεθνείς δικτυώσεις της, με πολιτικές προσωπικότητες και εκπροσώπους Οργανώσεων, που εκφράζουν σε κάθε Ηπειρο την κοινωνία πολιτών, είναι δε ασφαλώς εξαιρετικά σημαντικό για ένα κόμμα που κατά παράδοση και κουλτούρα θέλει να εμφανίζεται ως εξουσίας. Οπωσδήποτε αυτή η εικόνα επιτείνει το ότι είναι η υποψήφια η οποία κατεξοχήν μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνία.

5ον: Αν θεωρήσουμε πως η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων είναι το τμήμα των αστικών ψήφων, που είχαν στραφεί προς τον Μητσοτάκη, τώρα εν πολλοίς αποστασιοποιούνται από αυτόν γιατί απομακρυνόμαστε χρονικά από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προκαλέσει τη σχετική τάση και συσπείρωση, αλλά και λόγω των πολλών πρόσφατων σφαλμάτων του πρωθυπουργού. Ουδείς άλλος υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποστηρίξει , με όση πειστικότητα η Αννα Διαμαντοπούλου, την ικανότητα προσέλκυσης της συγκεκριμένης πολυάριθμης κατηγορίας ψηφοφόρων. Ενα ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία της σχεδόν θα μπορούσε να εμφανιστεί ως έκφραση μιας «ρήξης εντασσόμενης μέσα στη συνέχεια».

Ταυτόχρονα ελπιδοφόρου και καθησυχαστικής.