Θεσσαλονίκη: «Επίθεση» Κούγια, «ο αστυνομικός δεν είναι ρατσιστής» – Τι λέει για τον θάνατο του 16χρονου

Αλέξης Κούγιας, σχολιάζει την εισαγγελική πρόταση για δίκη του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Κούγιας, σχολιάζει την εισαγγελική πρόταση για δίκη του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση και δηλώνει πως ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ δεν είναι ρατσιστής και ξαναλέει πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη μοιραία νύχτα.

Να παραπεμφθεί σε δίκη για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης, πρότεινε ο εισαγγελέας για τον 35χρονο αστυνομικό της ΔΙΑΣ, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2022 πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη.

Ο εισαγγελέας, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή του κατηγορούμενου αστυνομικού, περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της καταδίωξης και καταλήγει στην πρότασή του για παραπομπή σε δίκη του κατηγορούμενου.

Ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για πρόταση γεμάτη από αναλήθειες και εντελώς αυθαίρετες σκέψεις και δηλώνει πως ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ δεν είναι ρατσιστής και επαναλαμβάνει πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη μοιραία νύχτα.

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει:

«Έλαβα γνώση της εισαγγελικής προτάσεως στη γνωστή υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 16χρονου ΡΟΜΑ από τον εντολέα μου αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη και το μόνο, το οποίο μπορώ να πω με πολύ σκληρό τρόπο, είναι ότι η εισαγγελική πρόταση είναι γεμάτη από αναλήθειες, εντελώς αυθαίρετες σκέψεις και συμπεράσματα και από δικαστικώς ελεγκτέες, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εξυβριστικές και συκοφαντικές όσον αφορά την προσωπικότητα του εντολέα μου εκφράσεις και λέξεις από τον Εισαγγελέα που έκανε την πρόταση.

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψιν μετά από 50 σχεδόν χρόνια ποινικής δικηγορίας ότι το μεγάλο πρόβλημα της ποινικής Δικαιοσύνης είναι οι εισαγγελικές προτάσεις, οι οποίες με φωτεινές εξαιρέσεις είναι συνήθως εντελώς υπερβολικές και σχεδόν πάντοτε παραπεμπτικές και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται κατ’ ελάχιστο ποσοστό αποδεκτές από τους τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κατά το Σύνταγμα απονέμουν Δικαιοσύνη.

Στην υπόθεση του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζω ότι ο ίδιος Εισαγγελέας είχε ασκήσει την ποινική δίωξη κατηγορώντας τον εντολέα μου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ο ίδιος Εισαγγελέας γνωμοδότησε ότι έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας μου, αλλά τελικώς τόσο ο Ανακριτής που διενέργησε το ανακριτικό έργο, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο που έλυσε την διαφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως, έκριναν ότι ο εντολέας μου πρέπει να μείνει ελεύθερος.

Εφόσον ο εντολέας μου δώσει σε μένα τη σχετική εντολή, θα στραφώ δικαστικώς τόσο και σε ποινικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δικαστηρίων ειδικά για το σκέλος της εισαγγελικής προτάσεως, όπου χαρακτηρίζεται ο εντολέας μου ρατσιστής. Υπενθυμίζω ότι ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει στους Εισαγγελείς και στους Δικαστές να εκτοξεύουν εξυβρίσεις και να συκοφαντούν τους κατηγορουμένους και ότι αν το κάνουν υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη.

Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και ο εντολέας μου αναμένουμε την κρίση των Δικαστών που θα δικάσουν την υπόθεση, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που απονέμουν τη Δικαιοσύνη και κρίνουν την τύχη των κατηγορουμένων, αφού τόσο εμείς οι Δικηγόροι, όσο και οι Εισαγγελείς έχουμε μόνο τον θεσμικό ρόλο, ανάλογα με την νομική επάρκεια και το κύρος του καθενός από εμάς, να βοηθούμε την Δικαιοσύνη να εκδίδει δίκαιες αποφάσεις».