Τι να κάνετε αν σας πιάσει κράμπα μέσα στο νερό – Πώς να την σταματήσετε

Οι πρώτες βοήθειες για να αντιμετωπίσετε σωστά μία κράμπα.

κράμπα

Οι κράμπες είναι πολύ δυσάρεστες και το καλοκαίρι δυστυχώς πιο συχνές εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου από τον οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια μίας κράμπας οι μύες βρίσκονται σε συνεχή σύσπαση ενώ οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι Η έντονη άσκηση, ο αθλητισμός, η γυμναστική αλλά και οι καθημερινές δουλειές που αποτελούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα.

Δυστυχώς συμβαίνουν εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σας πιάσουν ακόμα και την ώρα που κολυμπάτε. Εκτός από τον έντονο πόνο, οι κράμπες δεν επιτρέπουν στους μύες που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά, γιαυτό και χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπισή τους.

Συνήθως επηρεάζουν τις γάμπες, τους μηρούς ή την κοιλιά.

Οι μύες που είναι πιο επιρρεπείς είναι:

• Οι οπίσθιοι κνημιαίοι (γαστροκνήμιος- υποκνημίδιος).

• Οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος – ημιτενοντώδης – ημιυμενώδης).

• Οι καμπτήρες των δακτύλων του άκρου ποδιού και χεριού.

• Οι ορθοί κοιλιακοί.

• Οι μύες στην περιοχή του λαιμού (στερνοκλειδομαστοειδής).

• Οι μύες στην περιοχή της πλάτης (τραπεζοειδήδρομβοειδής – ανελκυστήρας της ωμοπλάτης).

• Γενικά οι μύες που σηκώνουν βάρη (ραχιαίοι).

Σύμφωνα με όσα έχουν παρατηρηθεί γύρω από τις κράμπες:

• Η μυϊκή σύσπαση συμβαίνει άλλοτε απότομα και άλλοτε προειδοποιεί.

• Είναι συνήθης κατά τον ψυχρό καιρό ή μέσα στο νερό. Ξαφνικό ψύχος ή απότομη υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνα για την κράμπα.

• Οι συνθήκες μιας δίαιτας και η χειροτέρευση της τοπικής κυκλοφορίας, με στενά ρούχα ή με ελαστική επίδεση, ευνοούν την πρόκληση κράμπας.

• Η υπερκόπωση δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κράμπας

• Επίσης, συμβαίνει συχνά ύστερα από απότομες κινήσεις και παρατεταμένη προσπάθεια (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων).

• Παρατηρείται σε αθλητές που κάνουν χρήση αλκοόλ και καφέ. Παρουσιάζεται περισσότερο σε άτομα που διακατέχονται από άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση.

• Η συγκέντρωση καματογόνων ουσιών στον οργανισμό (π.χ. γαλακτικό οξύ) ή η έλλειψη ηλεκτρολυτών (χλωριούχα) φαίνεται ότι δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για κράμπα.

Πώς να αντιμετωπίσετε μία κράμπα

1. Αν σας πιάσει κράμπα, προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι σας στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνοντας συγχρόνως απαλό μασάζ στην περιοχή.

2. Μπορείτε να προλάβετε τις κράμπες αν κατά τη διάρκεια της μέρας ή πριν πέσετε για ύπνο κάνετε λίγη γυμναστική. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε κάποιες διατάσεις ή στατικό ποδήλατο για λίγα λεπτά ή να τεντώσετε τη γάμπα σας πιάνοντας τα δάχτυλα του ποδιού σας, τραβώντας τα προς τα πάνω και κρατώντας όσο μπορείτε το πόδι σας σε ευθεία.

3. Η θερμότητα επίσης προλαμβάνει τις κράμπες. Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα πάνω στη γάμπα σας για 10 λεπτά πριν ξαπλώσετε ή σκεπαστέ τα πόδια σας ελαφρά με μια κουβέρτα.

4. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Και τα δύο έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών. Το ασβέστιο βοηθά στη συστολή και το μαγνήσιο στη διαστολή τους, οπότε η διαταραχή της ισορροπίας των δύο συστατικών μπορεί να διαταράξει και τη λειτουργία των μυών. Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια και τα όσπρια.

5. Ένα άλλο συστατικό του οποίου η έλλειψη φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση τους είναι το κάλιο. Γι’ αυτό προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά, όπως το λάχανο, τον αρακά, το καλαμπόκι, τις πιπεριές και τις πατάτες αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως τις μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.

6. Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά και νάτριο, καθώς η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται να αποτρέπει τις κράμπες.

7. Αν οι κράμπες επιμένουν, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας καθώς μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρότερης κατάστασης που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, όπως προβλήματα στο κυκλοφορικό, προβλήματα μεταβολισμού ή ορμονικά κ.λ.π.

Αν πάθετε την κράμπα ενώ κολυμπάτε στα βαθιά, μην πανικοβληθείτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του άλλου ποδιού σας να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτια θέση.

Όταν βγείτε στην παραλία, κάντε διατάσεις στο σημείο που έχει πάθει κράμπα ή ελαφρύ μασάζ. Πιείτε πολύ νερό για να ενυδατωθείτε. Μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα – Πεζοδρόμηση Μαιζώνος: Έπιασε δουλειά και πάλι ο εργολάβος ΦΩΤΟ

Κικίλιας: «Προσοχή, θα έχουμε μελτέμια το επόμενο τριήμερο» – Ποιες περιοχές διατρέχουν κίνδυνο για πυρκαγιές

Χαλκιδική – Λούνα Παρκ: «Λύγισε» ο πατέρας του 19χρονου – Εκανε αυτοψία στο μοιραίο «Crazy Dance»

Ερωτικό καλοκαίρι για Κατερίνα Καινούργιου – Γιώργο Λιάγκα: Οι σύντροφοι, οι βόλτες και τα ρομαντικά δείπνα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ξεκινάει «μάχη» για τα σχολικά – Στις 28 Αυγούστου πρεμιέρα για το «καλάθι»