Το λάθος που κάνουν όλοι οι γονείς με τα αντιπυρετικά – Τι λένε οι παιδίατροι

Η τακτική για την οποία προειδοποιούν οι παιδίατροι.

γονείς

Πολλοί γονείς «βιάζονται» να δώσουν αντιπυρετικά στα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή που θα τα νιώσουν ζεστά, ωστόσο οι παιδίατροι προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή είναι λανθασμένη, και εφιστούν την προσοχή των γονιών.

Όπως αποκαλύπτει μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση, ο ένας στους τρεις γονείς δίνει αντιπυρετικά ακόμα κι όταν το παιδί έχει δέκατα. Ως δέκατα (ή χαμηλή πυρετική κίνηση) ορίζεται ο πυρετός που είναι κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι μισοί γονείς, εξ άλλου, δίνουν τα φάρμακα στο παιδί τους όταν ο πυρετός κυμαίνεται μεταξύ 38 και 38,8 βαθμούς Κελσίου.

γονείς

Τα αντιπυρετικά είναι φάρμακα που χορηγούνται για να νιώσει το παιδί πιο άνετα, τονίζουν οι ερευνητές. Η αναίτια χρήση τους καθυστερεί τη διάγνωση της αιτίας του πυρετού. Και αυτό διότι ταυτοχρόνως είναι παυσίπονα και έτσι καλύπτουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα του παιδιού.

«Νομίζω ότι οι γονείς μερικές φορές ανησυχούν για τον πυρετό καθαυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Susan Woolford, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πιθανώς δεν συνειδητοποιούν ότι ο πυρετός από μόνος του δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αυτό που τον προκαλεί μπορεί να είναι. Επομένως, δεν χρειάζεται να προσπαθούν να καταστείλουν τον πυρετό, διότι αυτός αποτελεί απλώς ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει».

Τα δίνουν ακόμη και προληπτικά

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.376 γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών. Διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Το 84% των γονέων είπαν ότι συνήθως ή πάντοτε ελέγχουν πάλι τη θερμοκρασία του παιδιού πριν δώσουν δεύτερη δόση από τα αντιπυρετικά. Ωστόσο το 26% εξ αυτών δίνουν τη δεύτερη δόση, ακόμα κι αν η θερμοκρασία του παιδιού έχει επανέλθει στα φυσιολογικά όρια. Και αυτό για να εμποδίσουν τον πυρετό να ανέβει πάλι!

«Οι γονείς συχνά νομίζουν ότι το παιδί τους θα αρρωστήσει πολύ βαριά, αν δεν του δώσουν κάτι. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας Dr. Chandani DeZure, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Ο πυρετός είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε μία λοίμωξη. Επιπλέον, τα αντιπυρετικά δεν είναι προληπτική αγωγή. Είναι θεραπεία που πρέπει να χορηγείται την κατάλληλη στιγμή».

Πότε είναι απαραίτητα τα αντιπυρετικά

Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι είναι λογικό να χορηγηθεί αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία του παιδιού υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αρκεί όμως να έχει γίνει σωστά η μέτρησή του και ο πυρετός να έχει φτάσει στο σημείο να το ενοχλεί.

Αν το παιδί έχει 38,1 και παίζει και τρέφεται φυσιολογικά, το αντιπυρετικό δεν είναι ακόμα απαραίτητο.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τα βρέφη. Στις ηλικίες κάτω των 3 μηνών, πρέπει πάντοτε να καλούν τον παιδίατρο για να ζητήσουν την συμβουλή του. Αν τυχόν ο πυρετός συνοδεύεται από σημαντικά συμπτώματα, όπως υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκαμψία του αυχένα, πρέπει επειγόντως να μιλήσουν με τον παιδίατρο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις γονείς (το 35%) δεν σημειώνουν την ώρα που δίνουν κάθε δόση από τα αντιπυρετικά. Αυτό είναι λάθος, διότι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το newsit, τα δύο τρίτα των γονέων (το 67%) είπαν ότι προτιμούν να δοκιμάσουν πρώτα να ρίξουν τη θερμοκρασία του παιδιού με άλλους τρόπους, όπως τα ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες).

«Ο στόχος είναι να νιώθει το παιδί άνετα», τόνισε η Dr. Woolford. «Για να επιτευχθεί αυτό το παιδί πρέπει να είναι ντυμένο ελαφρά. Ο χώρος όπου βρίσκεται πρέπει να είναι δροσερός (όχι κρύος) και το παιδί να πίνει πολλά υγρά. Αυτά είναι τα πρώτα και βασικότερα μέτρα».

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Επιχείρηση «κυκλοφοριακό», διπλοπαρκάρισμα τέλος! Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ με άμεση εφαρμογή στο κέντρο της πόλης ΦΩΤΟ

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Υπόθεση Γκολφίνου: Δεν ήταν έγκλημα ο θάνατος του επιχειρηματία – Ανατροπή από την τοξικολογική εξέταση

Μητσοτάκης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας – Τι είπε για ελληνοτουρκικές σχέσεις και εξοπλιστικά

Η εγκύκλιος που θα διαβαστεί στους ναούς – «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ομοφυλοφιλικό γάμο»

Οι ευχές στον Μητροπολίτη έφεραν «βροχή» σχολίων: «Πάρτε θέση, κ. Αλεξοπούλου!»