Το θολό τοπίο με τις αυξήσεις των συντάξεων
Του Θεόδωρου Ξούλου, Σύμβουλος Ασφαλιστικών, Εργατικών και Συνταξιοδοτικών θεμάτων στην Πάτρα.
Οπως είναι γνωστό 12 και πλέον έτη οι συντάξεις όχι μόνο έχουν παραμείνει καθηλωμένες αλλά υπέστησαν και μεγάλες περικοπές. Το 2023 ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και ήδη επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Πολλές φορές ακόμη το ίδιο το υπουργείο εργασίας με δελτία τύπου ή με διαρροές εντείνει την σύγχυση. Είναι σκόπιμο λοιπόν να αποσαφηνιστεί ότι εκ του νόμου προβλέπονται δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής στις πιέσεις του πληθωρισμού.
Ο πρώτος αφορά τις ήδη εκδοθείσες συντάξεις με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο και δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ενώ, ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται σε κάθε δεδομένη στιγμή και περιγράφεται στο άρθρο 8 του ν. 4387/2016. Συνεπώς κάθε νέος συνταξιούχος θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη βάσει των συντάξιμων αποδοχών του. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Τούτο σημαίνει ότι έχουμε δύο τελείως διαφορετικούς μηχανισμούς απορρόφησης του πληθωρισμού που θα προκύψει εν τέλει το 2023 και δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε.
Επίσης με διαρροές αφήνεται να εννοηθεί ότι εξετάζεται η επίσπευση της πληρωμής των αυξήσεων στις συντάξεις, με τις συντάξεις Ιανουαρίου, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Εν τούτοις δύο πολύ βασικά ζητήματα που σκοντάφτει το ενδεχόμενο αυτό είναι ότι ακόμη για μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους σύμφωνα με τον Ν. 4670/20 (Ν. Βρούτση), με συνέπεια να μην έχει επέλθει και η αναπροσαρμογή της προσωπικής τους διαφοράς. Ενώ στην περίπτωση που οι αυξήσεις είναι είτε μικρότερες, είτε μεγαλύτερες από 7% θα προκύψουν εν τέλει διαφορές στα ποσά που θα έχουν ήδη προ-καταβληθεί ως αυξήσεις. Συνεπώς, μόνο από τον Μάρτη του 2023, όπου και θα γνωρίζουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του πληθωρισμού, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων.
Θα πρέπει να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το υπουργείο επισήμως, έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει το πώς θα διαμορφωθεί το συνταξιοδοτικό τοπίο από τον επόμενο χρόνο, ώστε να έχει σαφή άποψη και ο ίδιος για την εξέλιξη του προερχόμενου από την σύνταξη εισοδήματός του, που για την πλειονότητα των συνταξιούχων είναι και το μοναδικό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News