Τουρισμός: Προσδοκίες για έσοδα ακόμη και 12 δισ. – Υψηλότερες του αναμενομένου οι επιδόσεις

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να κινηθούν στα 9 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ δεν απέκλειε να πάνε ακόμη ψηλότερα, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

έσοδα

Ξεπερνούν ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, στην αρχή της θερινής περιόδου, οι νέες προβλέψεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των παραγόντων της ελληνικής «βαριάς» βιομηχανίας, για τα έσοδα της φετινής περιόδου από τον τουρισμό.

Και ενώ μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες το καλό σενάριο ήταν να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ, πλέον ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλότερα και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για έσοδα 12 δισ. από τον τουρισμό.

Όλα αυτά υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα έρθουν τα πάνω κάτω στον υγειονομικό τομέα, με μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας.

Η εικόνα από τα νησιά και γενικά τις τουριστικές περιοχές, είναι κάτι περισσότερο από καλή. Οι πληρότητες σε πολλές περιοχές θυμίζουν το 2019, ενώ υπάρχει καλή προσδοκία και για το επόμενο διάστημα και ως το τέλος Οκτωβρίου, με βάση τις κρατήσεις που υπάρχουν, αλλά και την ζήτηση από πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Σύντομα θα υπάρξουν στοιχεία από την ΤτΕ για την πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο. Εκεί εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί μία εξαιρετικά καλή περίοδος, κυρίως σε ότι αφορά τα έσοδα και θα επιβεβαιώνει την τάση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Τάση η οποία έδειχνε την σημαντική κατά κεφαλή δαπάνη.

Χθες κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να κινηθούν στα 9 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ δεν απέκλειε να πάνε ακόμη ψηλότερα, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

Παράλληλα επίσης χθες από του βήματος της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι ο στόχος για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 «φαίνεται να έχει πιαστεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα μαρτυρά ότι και ο Σεπτέμβριος θα εξελιχθεί σε έναν καλό μήνα, ειδικά στην περίπτωση της Νότιας Ελλάδας, λόγω καιρικών συνθηκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος που σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δηλώνει ότι «τον Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε το 40% των κρατήσεων του 2019, θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60%, εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία».

Υπάρχουν και εκείνοι που βάζουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ένας εξ αυτών είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξο και κάνει λόγο για ανάκτηση του 60% της κίνησης και των εσόδων του 2019.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ανδρ. Ανδρεάδης ήταν εξαρχής ο πλέον αισιόδοξος, σε σχέση με τους υπολοίπους παράγοντες του κλάδου. Είχε δηλώσει ότι είμαστε κοντά στον στόχο των 9 δισ. ευρώ (50% του 2019) χάρη στην αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης. «Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου (9 δισ. ευρώ)» τόνιζε σε προηγούμενη ανάρτησή του.

Να θυμίσουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις του καλού σεναρίου τόσο από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου όσο κι από πλευράς της τουριστικής αγοράς έκαναν λόγο για ανάκτηση του 45% με 50% αφίξεων κι εσόδων του 2019. Το ρεαλιστικό, αν όχι δυσμενές σενάριο των τουριστικών φορέων, το οποίο λάμβανε υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα του Μαΐου προέβλεπε ανάκτηση έως και 40% των εσόδων του 2019 δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ.