«Βλήμα» στις εξαγωγές προϊόντων ο πόλεμος – Κηπευτικά και λάδι θύματα

Μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ είχαν ισορροπήσει οι εξαγωγές μετά την πανδημία.

εξαγωγές

Αντιμέτωποι με ένα νέο οικονομικό εφιάλτη βρίσκονται αγρότες της Ανατολικής και Δυτικής Αχαΐας, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αφού παραγώμενα προϊόντα των δύο περιοχών εξάγονται και στις δύο χώρες, με αβέβαιη πια την τύχη τους.
Στα χωριά του κάμπου, υπολογίζεται πως το 25% του αγροτικού πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την εμπόλεμη κατάσταση, αφού εκεί ταξιδεύουν κηπευτικά, όπως φράουλες, πορτοκάλια και λεμόνια.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ – ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Σε 15 ημέρες, οπότε και θα βγει η νέα εσοδεία, αγρότες και έμποροι «πονοκεφαλιάζουν», αφού δεν γνωρίζουν το κατά πόσο θα επιτραπεί η εξαγωγή, απευθείας στην Ουκρανία ή μέσω Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν προς την Ρωσία, λόγω του παλαιότερου εμπάργκο.
«Πιστεύω πως μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει πρόβλημα. Ενώ είχε ισορροπήσει το πράγμα με τις εξαγωγές, υπάρχει φόβος να μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα κι αυτό θα είναι ένα ακόμα απανωτό χτύπημα, μετά τα προβλήματα της πανδημίας» λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Το ίδιο προβληματική – αν όχι ζημιογόνα – θα είναι και η μείωση της τουριστικής κίνησης από Ρωσία και Ουκρανία σε ξενοδοχειακά καταλύματα των περιοχών, στην ακτίνα από Νιφορέϊκα μέχρι και Πύργο Ηλείας, στα οποία πολλοί παραγωγοί διαθέτουν φρέσκα προϊόντα τους.
«Η πτώση του ρεύματος ξένων επισκεπτών σε γκρουπ, είναι ευνόητο ότι θα περιορίσει τη ζήτηση αγροτικών αγαθών από τα ξενοδοχεία, που ήταν μία επιπλέον ανάσα διάθεσης προϊόντων της γης μας» επιβεβαιώνει ο κ. Βεσκούκης.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΤΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Στην παραγωγική Αιγιάλεια, η εξαγωγή της Κορινιθιακής σταφίδας δεν φαίνεται να επηρεάζεται πολύ, αφού είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που πηγαίνουν σε Ρωσία και Ουκρανία, καθότι πρόκεται για χώρες …που τη θεωρούν ακριβή.
«Πιο πολύ στο λάδι της περιοχής, το οποίο εξάγεται, θα επιδράσει αυτή η κατάσταση του πολέμου, κάτι που μάς απασχόλησε ως διοίκηση, αλλά ακόμα είναι άγνωστα πολλά από τα δεδομένα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αν και το πρόβλημα δεν θα ‘ναι τόσο μεγάλο σε σύγκριση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, στον Συνεταιρισμό και τον καθένα αγρότη…» δήλωσε στην «Π» ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ Νίκος Μιχαλόπουλος.