Βορίδης: Το ψήφισμα του Ε.Κ. για τα Τέμπτη καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Μαγδεβούργο

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ), το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το ψήφισμα του Ε.Κ., με τον υπουργό Επικρατείας να διερωτάται αν αισθάνονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι ότι είναι υπό περιορισμό η εργασία τους. Το να λέει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αγωγές πολιτών για δημοσιεύματα που θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικά για τους ίδιους, είναι προβληματικό, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη. Και αυτό γιατί κάθε πολίτης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σημείωσε χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα, «ακραίο κείμενο».

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, παρατήρησε ότι «εδώ γίνεται παραδεκτό, κάτι που είναι ζητούμενο από τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση, το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση» χαρακτηρίζοντας επίσης «εμπαθές» το ευρω-ψήφισμα .

Ακόμη επισήμανε ότι στο ψήφισμα, «δεν γίνεται μνεία στο ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε πιο δύσκολη τη νόμιμη παρακολούθηση, με δεύτερο εισαγγελέα».

Πηγαίνοντας, όμως, στο πολιτικό περιβάλλον του ψηφίσματος, όπως είπε, υποστήριξε ότι το ψήφισμα πρέπει να ενταχθεί στο «ότι σε λίγο έχουμε ευρωεκλογές». Και, προσέθεσε, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα” , πρόσθεσε, ” υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και αναφοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους, με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, είναι η χώρα που αύξησε τον κατώτατο μισθό όσο καμία άλλη χώρα, με αύξηση μέσου μισθού, η πρώτη χώρα σε προσέλκυση επενδύσεων».Επιπροσθέτως, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό φάρο για μια ολόκληρη οικογένεια κομμάτων. Αυτήν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σοσιαλιστές, Αριστερά, Οικολόγοι και λοιποί διαμορφώνουν ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο επιτυχημένο πρωθυπουργό και το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης».Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης συμπεριέλαβε στο μπλοκ του ψηφίσματος και τους Φιλελεύθερους, ενώ ΕΛΚ και λοιπά δεξιά κόμματα καταψήφισαν το ψήφισμα.

Ο κ. Βορίδης , τόνισε ότι «το ψήφισμα για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα -και αυτό είναι το χειρότερο».




Για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε ότι «οι διοικητικοί αξιωματούχοι, οι άνθρωποι που ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών των τρένων, ελέγχονται ποινικά». Τελικώς, είπε, «η δικαιοσύνη όχι μόνο κάνει τη δουλειά της, αλλά υπό μία έννοια θέλει να ελέγξει απολύτως τα πάντα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι στο πόρισμα του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέως δεν υπάρχει σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες, αντιθέτως εστιάζει σε δημοσιονομικές διαφορές, ως εκ τούτου, συμπέρανε, δεν υπάρχει στο πόρισμα αιτιακή σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες. «Ούτε η αντιπολίτευση δεν είπε ότι οι ανθρωποκτονίες σχετίζονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 […] πρέπει να μπαίνει ένα όριο», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο. Εξ άλλου, είναι ένας διάλογος που γίνεται συνεχώς. Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζητούσε με αγρότες».

Και, σε επόμενο σημείο, ανάφερε ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλήσει με αγρότες ο πρωθυπουργός. Ο διάλογος αυτός έχει μία προϋπόθεση: Οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί και θέλουμε ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός και παραγωγικός».

Ως προς τα έξι αιτήματα των αγροτών, είπε «κάποια από αυτά έχουν κοινή στρατηγική στόχευση π.χ. παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλαγή ή επαναδιαπράγματευση της ΚΑΠ, το λέμε ξεκάθαρα ότι το θέλουμε αυτό». Για τα υπόλοιπα αιτήματα και «στα πολύ περιορισμένα και ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και περιθώρια», η κυβέρνηση θα δει τι μπορεί να κάνει, κατέληξε.