Βρετανία: Σε ιστορικά ύψη σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός

«Αν και δεν είναι η βαθύτερη ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1920, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων», αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Βρετανία

Ο πληθωρισμός «καλπάζει» στη Βρετανία, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό στη χώρα εδώ και 41 χρόνια», αφού έφτασε στο 11,1% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας το 10,1% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Βρετανίας, επειδή οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως π.χ. το γάλα είναι πιο ακριβό κατά 47,9%, τα ζυμαρικά κατά 34% και το λάδι κατά 33%, μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις, η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής οφείλεται εν μέρει στο ενεργειακό κόστος, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, με τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η βρετανική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση ήδη από το καλοκαίρι, με την Τράπεζα της Αγγλίας να εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα κορυφωθεί και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Αν και δεν είναι η βαθύτερη ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1920, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων», αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Και όλα αυτά ενώ αύριο, Πέμπτη (17.11.2022), o Τζέρεμι Χάντ φέρνει στη βρετανική βουλή τον φθινοπωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει νέους φόρους ύψους 25 δισ. στερλινών και περικοπές δαπανών που θα φτάνουν τα 35 δισ. στερλίνες.

«Όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να πληρώσουμε λίγο περισσότερο φόρο», επισήμανε σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα πως ελπίζει «ο κόσμος να κατανοήσει ότι υπάρχει σχέδιο» και πως η ύφεση τελικά «θα είναι όσο συντομότερη και επιφανειακότερη γίνεται».

Σύμφωνα πάντως με τον βρετανό πρωθυπουργό, «η οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασίλειου έχει ήδη σταθεροποιηθεί» και αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές «αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις που θα βάλουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά», όπως είπε ο Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.