Ξεχάστε το ψήσιμο στα κάρβουνα αυτό το Πάσχα

Μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικούς προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα και ανατιμήσεις μέχρι και 100%.

Ξεχάστε

Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα, το πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος του οβελία, τίθεται σε… κίνδυνο και πολλοί, μπορεί να μην καταφέρουν να το απολαύσουν.

Οχι, γιατί έτσι το έφεραν οι καιροί και υπήρξε κάποια στροφή στα διατροφικά μας έθιμα, αλλά γιατί η αγορά του ξυλοκάρβουνου βρίσκεται πλέον και αυτή σε κρίση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας.

Ξεχάστε

Χρήστος Ζήρος

Ενας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κάρβουνου στην Πάτρα, ο Χρήστος Ζήρος, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η αγορά έχει… ξεμείνει από κάρβουνο. «Φέτος ξεχάστε το σούβλισμα του αρνιού και ετοιμάστε τους φούρνους», είπε μεταξύ σοβαρού και… αστείου ο κ. Ζήρος, για να περιγράψει την κρίση που επικρατεί στην αγορά.

Ο ίδιος πέρυσι τέτοια εποχή είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου στην επιχείρησή του, ενώ φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους. Οπως εξήγησε, αυτή την εποχή, η αγορά κυριαρχείται από εισαγωγές, οι οποίες πλέον έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο αυτού εμπορεύματος.
Ενα κοντέινερ κόστιζε πριν από έναν χρόνο 2000 – 3000 ευρώ και σήμερα η τιμή του έχει ξεπεράσει τις 15000 ευρώ, είπε ο κ. Ζήρος. Σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, ένα δεκάκιλο σακί ξυλοκάρβουνου, κοστίζει σήμερα γύρω στα 20 ευρώ, από 8 που κόστιζε πέρυσι. «Το Πάσχα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ο κ. Ζήρος, καθώς η εγχώρια παραγωγή ξυλοκάρβουνο ξεκινά αργότερα.

 

 

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ξεχάστε

Γρηγόρης Αδαμόπουλος

Την ίδια εικόνα, περιέγραψε στην «Π» και ο έμπορος ξυλοκάρβουνου από το Αίγιο, Γρηγόρης Αδαμόπουλος. Το σοβαρότερο πρόβλημα κατά τον κ. Αδαμόπουλο, είναι η υπολειτουργία των περισσότερων λιμανιών του κόσμου, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων και όπως είναι λογικό, τα ξυλοκάρβουνα μένουν για το τέλος.
Επίσης, το μεταφορικό κόστος είναι πλέον τεράστιο, με την τιμή ενός κοντέινερ να φτάνει ακόμα και τις 19000 ευρώ, είπε ο κ. Αδαμόπουλος.

Και αν η έλλειψη ξυλοκάρβουνου, χαλάσει την διάθεση σε κάποιους από εμάς, που δεν θα βρίσκουμε ένα σακί με κάρβουνα για να ψήσουμε τον πασχαλινό οβελία, τι να πουν οι επαγγελματίες και οι ψησταριές;
«Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η αγορά δουλεύει αυτή τη στιγμή, στο 10% σε όλη την Ελλάδα. Και μιλάμε για προϊόν που είναι πανάκριβο και χωρίς καλή καύση. Ενα σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12 – 14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.