Υπόθεση Γεωργούλη: «Αν δεν αρθεί η ασυλία δεν έχει ιδιότητα κατηγορουμένου»

Τι δήλωσε ο ποινικολόγος Χειρδάρης για τον Αλέξη Γεωργούλη.

Γεωργούλης

Εάν δεν υπάρξει άρση ασυλίας, δεν πρόκειται να χαρακτηριστεί ως κατηγορούμενος ο Αλέξης Γεωργούλης, σύμφωνα με τον ποινικολόγο Βασίλη Χειρδάρη.

Στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, στις ενέργειες των δικηγόρων τόσο της καταγγέλλουσας όσο και του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης την Πέμπτη (20/4). «Αν δεν αρθεί η ασυλία δεν έχει ιδιότητα κατηγορουμένου» είπε και πρόσθεσε: «Οι συνήγοροι των δυο πλευρών με δυσκολία θα λάβουν την ποινική δικογραφία» επεσήμανε.

«Οι βελγικές αρχές είναι υπόλογες για το θέμα της καθυστέρησης ως προς την έρευνα, παραβιάζοντας τη διεθνή σύμβαση που έχουν υπογράψει» διαμύνησε ο Βασίλης Χειρδάρης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom» με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

«Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποκτήσει την οποιαδήποτε ιδιότητα αν δεν αρθεί η ασυλία» τόνισε ο νομικός ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ό,τι οι ελβετικές αρχές καθυστέρησαν τρία χρόνια με την συγκεκριμένη, επώνυμη, καταγγελία.

«Η άρση της ασυλίας δεν είναι θέμα του ευρωβουλευτή. Διευκολύνει την άρση ο ίδιος, αλλά είναι θέμα του Ευρωκοινοβουλίου» σημείωσε προσθέτοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χαρακτηρίζεται για την ύψιστη ταχύτητά του και την αντίδρασή του, εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

«Για να βγει κάποια υπόθεση από το αρχείο πρέπει να υπάρχουν νέα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία»

Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι κάποιες παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του γνωστού ηθοποιού και πολιτικού, οι οποίες φέρεται να τέθηκαν στο αρχείο ο Βασίλης Χειρδάρης εξέφρασε την άποψη ότι «εάν έχουν μπει στο αρχείο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

«Για να βγει κάποια υπόθεση από το αρχείο πρέπει να υπάρχουν νέα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» επεσήμανε και αναφέρθηκε και στη διεθνής σύμβαση του 2011 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας την οποία έχει υπογράψει το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

«Παραβίαση της σύμβασης για την έμφυλη βία η καθυστέρηση των βελγικών αρχών»

Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, την οποία επικύρωσε το 2018 η Ελλάδα όπως αναφέρει το newsbeast.gr, προβλέπεται η άμεση ενέργεια των κρατικών οργάνων σε περίπτωση έμφυλης βίας. «Βλέπω μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση των βελγικών αρχών. Είναι παραβίαση σαφώς της σύμβασης, η μη έγκαιρη και γρήγορη αντίδραση των βελγικών αρχών» επεσήμανε.

«Αν και οι μισές καταγγελίες από όσες γίνονται για σεξουαλική κακοποίηση δεν αποδεικνύονται και πολλές δεν οδηγούνται στα δικαστήρια ή απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος. Το κάθε κράτος έχει υποχρέωση να διερευνά υποθέσεις κυρίως έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό όφειλε να το ερευνήσει» πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο καταδίκης και την ποινή που ισχύει στο Βέλγιο για την περίπτωση βιασμού επισήμανε ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ετών ενώ η κατηγορία για κακοποίηση είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.