1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 – Στις 10 Αυγούστου η πρώτη δράση στη Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού»

Η Γκόλφω σαν έτοιμη από καιρό θα μιλήσει με ευθύτητα και θάρρος για τα πάθη του έρωτα…

γκόλφω

Εκατόν εβδομήντα χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Περεσιάδη (Μεσορρούγι Αχαΐας 1854), εκατόν τριάντα ένα από την παρουσίαση του θεατρικού έργο του Η Γκόλφω (Ακράτα 1893) και τριάντα χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», το 1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 εκκινεί και υλοποιεί την πρώτη δράση του, συνεργαζόμενο με την Πινακοθήκη, έχοντας από κοινού αναθέσει στον Ακρατινό εκ πατρός, εικαστικό και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μάριο Σπηλιόπουλο, τη συγκρότηση και επιμέλεια μιας ομαδικής έκθεσης, αφιερωμένη στη μυθική ηρωίδα του συντοπίτη μας Σπυρίδωνος Περεσιάδη, το δράμα της οποίας εξακολουθεί να τέρπει και να συγκινεί το Πανελλήνιο.

Με σύγχρονους όρους θα λέγαμε ότι η Γκόλφω είναι ένα ισχυρό brand name, που μπορεί να επανασυστηθεί με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση εξ αιτίας της ευρείας αποδοχής της και της μέχρι τώρα πετυχημένης πορείας της στο θεατρικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας ήδη από το μακρινό 1893.

Η Γκόλφω σαν έτοιμη από καιρό θα μιλήσει με ευθύτητα και θάρρος για τα πάθη του έρωτα· θα αφηγηθεί τους καημούς της ζωής· θα αφουγκραστεί τη Φαίδρα και θα μοιραστεί τις σκέψεις της με τη συνομήλική της Ιουλιέτα· θα σκανδαλιστεί από τη συμπεριφορά της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ· θα συνομιλήσει με τη Σόνια και τη Νίνα· θα μελαγχολήσει βλέποντας τη Μπλανς Ντυμπουά να καταφτάνει, σύροντας σε μια βαλίτσα τα απολειφάδια της ζωή της. Θα δει ξένους ματωμένους γάμους.

Θα προβληματιστεί για τα μελλούμενα και τα δυσερμήνευτα σημεία των καιρών· θα απογοητευτεί· θα πεισμώσει και θα μεταμορφωθεί σε τόπο φιλόξενο και βήμα ανοιχτό, για να ειπωθούν γνωστές και άγνωστες, παλαιές και νέες ιστορίες ανώνυμων και επώνυμων πρωταγωνιστών, άλλοτε ευφρόσυνες και άλλοτε ζοφερές, που οι άνθρωποι στο άκουσμά τους αγάλλονται, μελαγχολούν, προβληματίζονται, αντιδρούν.

Και ο Τάσος, θύτης και θύμα της αγάπης, δεν θα πάψει να πασχίζει να βρει ξανά την ισορροπία του σε αυτή την αιώνια πάλη, όπου ο έρως ανίκατε μάχαν.

Το 1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 ξεμυτά και ξεκινά τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, ελπίζοντας να καταστεί θεσμός μέσα στα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλ’ έχοντας βαθιά εκτίμηση για το παρελθόν ως πολύτιμη παρακαταθήκη, που θα κατευθύνει τα βήματά του.

Μια καινούργια προσπάθεια για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την ευζωία και το περιβάλλον, εκκινεί από τα χωριά του θρυλικού Χελμού –έχοντας για όνομα την αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη– και απλώνεται ως τα παράλια της Βορείου Πελοποννήσου, καλώντας πόλεις, κωμοπόλεις, πολίσματα και οικισμούς της Αιγιαλείας και της Αχαΐας γενικότερα, να λάβουν μέρος σε αυτή την πανήγυρη της ζωής και των τεχνών.

ΓΚΟΛΦΩ — ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 και με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Σπυρίδωνος Περεσιάδη (1854-1918), αλλά και τα 30 από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού» (1994), φιλοξενείται στην Πινακοθήκη από τις 10 Αυγούστου η έκθεση «Γκόλφω – Ένα εικαστικό βουκολικό δράμα», με 22 συμμετέχοντες, γνωστούς και σημαντικούς εικαστικούς Έλληνες καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Μάριου Σπηλιόπουλου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας αποτελεί έργο ζωής της Ζωής Ψαρρού, η οποία δώρισε 60 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή της στον Δήμο Ακράτας, με στόχο την ίδρυση Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής της. Η Ζωή Ψαρρού ήταν η ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί “Χρυσόθεμις” στο Χαλάνδρι, (1979-2010), που η αγάπη της για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες την καταξίωσε στην ελληνική εικαστική σκηνή.

Με πίστη στο όραμα ίδρυσης Δημοτικής Πινακοθήκης τα κατάφερε και με το παράδειγμά της προκάλεσε και άλλες δωρεές αξιόλογων έργων που εμπλούτισαν και εμπλουτίζουν την Πινακοθήκη. Το 1995 ο Δήμος Ακράτας αγόρασε διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Ακράτας για να τη στεγάσει και έκτοτε η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», όπως ονομάστηκε, (τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 2005), λειτουργεί αδιαλείπτως με την πλούσια μόνιμη συλλογή της και με τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι.

Η φετινή έκθεση με θέμα τη Γκόλφω, φέρνει το δημοφιλές ελληνικό δράμα στο σήμερα και στον τόπο καταγωγής του. Οι είκοσι δύο καλλιτέχνες μετά από πρόσκληση του Μάριου Σπηλιόπουλου, (επιμελητή της έκθεσης και συμμετέχοντος), δέχτηκαν με ενθουσιασμό να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, σκηνοθετώντας το δικό τους εικαστικό βουκολικό δράμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη Ζωή Ψαρρού για την προσφορά της στην Ελληνική τέχνη και στα 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης. Και φυσικά, σε μια έκθεση για τη Γκόλφω, δεν θα μπορούσε να λείπει το κόσμημα, με το οποίο συμμετέχουν δύο καλλιτέχνιδες.

Και μόνο μερικοί από τους ευφάνταστους τίτλους των έργων που παρατίθενται ενδεικτικά, είναι αρκετοί για να αφηγηθούν το δραματικό ειδύλλιο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα αυτής της έκθεσης, όπου τα έργα υφαίνουν την ποδιά αυτής της σύγχρονης Γκόλφως, παντρεύοντας το παρόν με το παρελθόν, το χιούμορ με την παράδοση:

«Κάποτε στην Ακράτα», «Ζευγάρι Ηρώων (Θεάτρου)», «Ἀνοιξιάτικα ΑΝΘΗλια συλλεχθέντα ὑπὸ τῆς Γκόλφως ἐπὶ ὁροπαρειᾶς, οἳας ἐμαυτῇ ‘ἐσκάριζεν’ μετὰ τῶν ἀμνῶν αὑτῆς», «Γκόλφω VS Tάσος στην παραλία της Ακράτας», «(Στὴν Ἀκράτα) …ζωγράφισες μιὰ σταύρωση στῆς πυρκαγιᾶς τὸν λόφο/μιὰ ἀγάπη ποὺ δρασκέλισε καὶ σκόνταψε στοῦ οὐρανοῦ τὸν ὄρθρο/κρυφὰ φιλιά, θηλιά, καὶ τύμπανα στοῦ χωρισμοῦ τὸν κόρφο/πάλι γαμοστάχτες μοίρασαν ὁ Τάσος καὶ ἡ Γκόλφω», «Game over baby – Η κατάρα της Γκόλφως».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

01. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
02. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
03. ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
04. ΑΡΙΔΑΣ ΤΑΣΟΣ
05. ΔΑΜΑ ΡΙΑ
06. ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΜΕΛΑ
07. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
08. ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
09. ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
10. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
11. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ ΤΑΣΟΣ
12. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
13. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
14. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
15. ΡΟΡΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
16. ΣΑΚΑΓΙΑΝ ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ
17. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
18. ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
19. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΑΣΣΟΣ
20. ΤΣΑΚΑΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
21. ΤΣΑΚΝΙΑ ΕΥΗ
22. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΝΑΣΟΣ

Οι παραπάνω είκοσι δύο εγνωσμένου κύρους καταξιωμένοι δημιουργοί ανταποκρίθηκαν ανιδιοτελώς, θέτοντας με τα έργα τους, τούς θεμέλιους λίθους ενός πνευματικού και καλλιτεχνικού εγχειρήματος, όπως είναι το Φεστιβάλ Γκόλφω, που στοχεύει στην ανάκτηση (από το παρελθόν) και την ανάδειξη (στο παρόν και το μέλλον) του συγγραφέα του Χελμού, αυτού του πολύτιμου πνευματικού κεφαλαίου της Αιγιάλειας, της Αχαΐας και της Ελλάδος γενικότερα.

Η Γκόλφω θα συνεχίσει να συγκινεί το κοινό, διατρέχοντας τον 21ο αιώνα, ως μέρος της παγκόσμιας δραματουργίας του έρωτα και όχι μόνο.

Η παρούσα προσπάθεια φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ως μέρος του παγκόσμιου καλλιτεχνικού, πνευματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η έκθεση με τις είκοσι δύο εικαστικές προτάσεις είναι το πρώτο βήμα ενός, ελπίζουμε, ενδιαφέροντος ταξιδιού, έχοντας ως αφετηρία την Ακράτα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

– Εγκαίνια: 10 Αυγούστου 2024, Ώρα: 20:30
– Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας-Τρίτης, από τις 20:00- 23:00
– Τηλ.: επικοινωνίας: Mάριος Σπηλιόπουλος: 6944449844 / Βασίλης Μπούτος: 6944227740
– Οι εικόνες των 22 έργων βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://golfofestival.gr/gr/press/
www.golfofestival.gr / info@golfofestival.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Η Αχαΐα πριν το «κόκκινο» για πανώλη: Γενικευμένη κινητοποίηση των Αρχών με χιλιάδες ελέγχους και μέτρα

Άρειος Πάγος: Τι αναφέρει το πόρισμα για τις υποκλοπές

Επιδόματα: Αύριο καταβάλλονται 307.291.008 ευρώ σε 1.208.520 δικαιούχους

Τουρκία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση αδέσποτων