5 ρομαντικές θεωρίες που κάνουν κακό στη σχέση σου
Το «All You Need Is Love» είναι ένας μεγάλος μύθος.
Όσο περισσότερο μεγαλώνεις, τόσο καταλαβαίνεις πως κάποια ιδανικά σενάρια που έβλεπες σε ρομαντικές ταινίες και σειρές, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι περισσότερο τοξικά παρά βγαλμένα από παραμύθι.
Και δεν το λέω, για να φανώ αρνητική απέναντι στον ρομαντισμό, τουναντίον, η ψυχούλα μου τρέφεται με αυτόν, όμως το θεματάκι που έχουμε είναι ότι βαφτίσαμε ρομαντισμό συμπεριφορές βαθιά προβληματικές.
Παρακάτω θα βρεις εκείνες τις 5 ρομαντικές πεποιθήσεις που στην ουσία τους, κάνουν κακό στη σχέση και την ερωτική σου ζωή παρά την ανεβάζουν στο επίπεδο του once-in-a-lifetime.
1. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αγάπη, αυτό αρκεί
Από την εποχή του «All You Need Is Love» των Beatles μέχρι σήμερα, πιστεύουμε πως η αγάπη είναι υπέρ-αρκετή, για να λειτουργήσει μία σχέση. Δεν είναι ακριβώς έτσι, όμως. Μία σχέση καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνει και άλλες βασικές έννοιες και πρακτικές: σεβασμό, κατανόηση, υποστήριξη, φροντίδα, νοιάξιμο, επικοινωνία, εμπιστοσύνη. Προφανώς και ένας άνθρωπος που σε αγαπά, αυτά στα προσφέρει πριν καν τα ζητήσεις, όμως δίχως αυτά, η αγάπη δε μπορεί να φέρει ευτυχία, όπως και ένας κούκος δε μπορεί να φέρει την άνοιξη. Δεν αρκεί η αγάπη, για να κάνεις τα «στραβά μάτια» μπροστά σε συμπεριφορές που σε προβληματίζουν, σε μειώνουν ή σε πληγώνουν.
2. Η σχέση πρέπει να είναι τέλεια και να μην υπάρχει ούτε μισό συννεφάκι
Ωραίο αυτό το εξιδανικευμένο, όμως η ιστορία έχει δείξει πως ακόμα και οι πιο πετυχημένες και γεμάτες σχέσεις, έχουν τα μικρά τους ψεγάδια. Έχουν τις δυσκολίες, τους τσακωμούς, τις διαφωνίες, τις λάθος ατάκες στις λάθος στιγμές και αυτό είναι οκ. Καμία σχέση δε μπορεί να είναι τέλεια, γιατί κανένα από τα δύο κομμάτια της δεν είναι. Ούτε εσύ ούτε ο απέναντι, οπότε αντί να κυνηγάς την αφύσικη τελειότητα και να χάνεις το υπέροχο που ζεις με έναν άνθρωπο, επικεντρώσου στο τι κάνει αυτή τη σχέση όμορφη και ζήστε την κάθε μέρα προσπαθώντας από κοινού, να την ανεβάσετε στο επόμενο επίπεδο.
3. Η ζήλια είναι απόδειξη αφοσίωσης και έρωτα
Προφανώς και όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε και να αισθανόμαστε πως ο σύντροφός μας μάς αγαπά, όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δε χωράνε ασφυκτικές ερωτήσεις που σκοπό έχουν να καταγράψουν κάθε μας κίνηση και κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Το ιδανικό σενάριο είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο συντρόφους και κάποιος που πραγματικά σε εμπιστεύεται, δεν έχει ανάγκη να μαθαίνει κάθε σου κίνηση, γιατί ξέρει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι ερωτήσεις ανάκρισης μόνο ανασφάλεια δείχνουν και μία τάση ελέγχου και δυσπιστίας, ενίοτε κινδύνου, οπότε μην τους φοράς τον μανδύα του ρομαντισμού.
4. Ο σύντροφός σου πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά σου
Μην παρεξηγηθώ, προφανώς και ο άνθρωπός σου, η σχέση σου θα είναι ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές σου, αλλά δε χρειάζεται να «θυσιάζεις» τον εαυτό σου, προκειμένου να αποδεικνύεις κάτι τέτοιο. Μέσα στην ομάδα που αποτελεί μία σχέση, προτιμότερο είναι να μη χάνεις τον εαυτό σου και να μην παραμελείς τις δικές σου ανάγκες, συνήθειες και επιθυμίες. Το να βάζεις προτεραιότητα τον εαυτό σου ορισμένες φορές, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μία σχέση, γιατί η ηρεμία και η επιτυχία του «μαζί» θα είναι καθρέφτης της δικής σου, προσωπικής ισορροπίας. Εάν ο καθένας από μας κοιτούσε λίγο παραπάνω το μέσα του πριν μπει στον κύκλο μίας σχέσης, θα είχαμε λιγότερους χωρισμούς και διαζύγια (ίσως).
5. Η σχέση που θα κρατήσει για πάντα
Κάπως έχουμε συνδέσει μέσα στο κεφάλι μας τη μακροβιότητα μίας σχέσης με την επιτυχία της, όμως εάν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που είναι σε μία σχέση ή έναν γάμο και μόνο ευτυχισμένοι δεν είναι, επειδή δεν παίρνουν ούτε προσφέρουν αυτό που χρειάζεται το «μαζί». Στο ερώτημα «ποιότητα ή ποσότητα», σχεδόν πάντα η σωστή απάντηση είναι «ποιότητα», αφού η ικανοποίηση, η ολοκλήρωση και το νόημα μίας σχέσης δε συνδέεται με τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που αυτή διαρκεί. Ποιος θέλει να βρίσκεται σε έναν μίζερο γάμο; Ποιος θέλει να βρίσκεται σε μία εξουθενωτική σχέση, ακόμα κι αν αυτή έχει κρατήσει 10 χρόνια; Κανείς! Απλά έχουμε συνηθίσει ευκολότερα να μετράμε τον χρόνο παρά την ποιότητα.
Με πληροφορίες από psychologytoday.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News