Oικοδομώντας την ψηφιακή ηγεσία της Ευρώπης

κομισιόν

Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ η οποία εργάζεται σε διάφορους τομείς πολιτικής για να διευκολύνει ένα ψηφιακό μέλλον για όλη την Ευρώπη.

Είναι κοινός τόπος ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων – από τον τρόπο που επικοινωνούμε μέχρι τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η ψηφιοποίηση έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις για πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι και προσφέρει ευκαιρίες όπως:

-Δημιουργία θέσεων εργασίας

-Προαγωγή της εκπαίδευσης

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας

-Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και επιτρέποντας μια πράσινη μετάβαση

-Μετά την πανδημία COVID-19, η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό συστατικό τόσο για την οικονομική ανάκαμψη, όσο και για την ανθεκτικότητα των τομέων υγείας και περίθαλψης της Ευρώπης. Η ψηφιοποίηση έδωσε στην ΕΕ περαιτέρω ώθηση για την επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης, ενισχύοντας την ηλεκτρονική υγεία και προωθώντας τεχνολογίες όπως το cloud computing, οι κβαντικές τεχνολογίες και οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης.

Για να καταστήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τρόπο που να είναι χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμος για όλους. Αυτό σημαίνει την ενεργοποίηση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού που προστατεύει τις αξίες της ΕΕ και προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ παράλληλα ενισχύει την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης.

Το « Path to the Digital Decade» είναι το πρόγραμμα πολιτικής της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέτει συγκεκριμένους ψηφιακούς στόχους και ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030. Το πρόγραμμα θέτει τις ψηφιακές δεξιότητες και την εκπαίδευση στην πρώτη γραμμή και διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις τομείς: δεξιότητες, επιχειρήσεις, κυβέρνηση και υποδομές.

Τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή παρουσίασε την «Ψηφιακή Πυξίδα», η οποία καθορίζει ένα όραμα και στόχους για την προώθηση της ψηφιοποίησης στην ΕΕ έως το 2030. Η στρατηγική περιλαμβάνει πρόταση απόφασης για τη θέσπιση του προγράμματος πολιτικής «Πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία» , το οποίο καθορίζει το πλαίσιο διακυβέρνησης για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων του 2030.

Η ΕΕ, εντός του πεδίου εφαρμογής της «Ψηφιακής Πυξίδας», θέλει να εγκρίνει μια ευρωπαϊκή δήλωση για τα ψηφιακά δικαιώματα και αρχές. Στόχος της διακήρυξης είναι ο καθορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό χώρο και η ανάπτυξη ενός πλαισίου αρχών που η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν να τηρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών της ΕΕ συζήτησαν την πρόταση της Επιτροπής. Εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξή τους για τη δήλωση, η οποία θα καθιστούσε σαφές ότι τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα ισχύουν εξίσου διαδικτυακά όπως και εκτός σύνδεσης .

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τη δήλωση ολοκληρώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2022. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη δήλωση στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Στις 20 Οκτωβρίου 2023, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την ψηφιακή ενδυνάμωση για την προστασία και την επιβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν σημαντικό μέρος της ψηφιακής αγοράς και οικονομίας της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και αποσαφήνισης των κανόνων για τις ψηφιακές υπηρεσίες όπως:

-Διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο

-Επιτρέπουν στις καινοτόμες ψηφιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.