Στην Κομισιόν η επιστολή Μητσοτάκη για την αγορά ενέργειας

Η δύσκολη εξίσωση για ομαλότητα στις τιμές ενέργειας

Μητσοτάκη

Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους της ενέργειας το καλοκαίρι στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., με συνέπειες και για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κινητοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητήσει παρέμβαση των Βρυξελλών.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είχε προαναγγείλει από τη Δ.Ε.Θ., ελήφθη, και το ζητούμενο τώρα είναι αν και πως μπορεί να ρυθμιστεί η ευρωπαϊκή αγορά, εν όψει μάλιστα του χειμώνα που και τότε οι απαιτήσεις σε ενέργεια θα είναι αυξημένες.

Οι προτάσεις της Αθήνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηριάζει τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας – που οδήγησαν σε μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες – και ζητά συγκεκριμένα να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των κρατών – μελών. Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα καλύτερης εποπτείας της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί, ακατανόητο ακόμα και για ειδικούς».

Ο παράγοντας… Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι εκτός από τον καύσωνα και την ανομβρία που επηρέασαν την τιμολόγηση στη χονδρική αγορά, καταλυτική ήταν η καταστροφή των υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, δεδομένου ότι η εμπόλεμη χώρα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν κατά έξι φορές σε σύγκριση με το 2023.

«Αυτό είναι άλλο ένα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επιστολή.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα επιμείνει στη θέση της για ευρωπαϊκή λύση άμεσα.

Όμως, όπως διαχρονικά έχει αποδείξει η Ε.Ε. τα αντανακλαστικά της, ακόμη και όταν υπάρχει παράθυρο λύσης, είναι εξαιρετικά αργά.

Κομισιόν: «Επιστολή ελήφθη»
«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ. «Θα αναλύσουμε την επιστολή που λάβαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Κομισιόν θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω», ενώ σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες, επιδιώκουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της.