Αναγκαιότητα ασφαλούς λειτουργίας των εργασιακών χώρων

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Το πρόσφατο σοβαρότατο εργατικό ατύχημα τεχνικού, που συνέβη στη Λυρική Σκηνή, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό, στη μακρά λίστα ατυχημάτων στους χώρους Πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται, συνεχώς, συμβάντα σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο στα δημόσια θέατρα, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδίου ασφαλούς εργασίας σε έναν εργασιακό χώρο, όπου οι απαιτήσεις αυξάνοντα, καθιστά την καθημερινή εργασία άκρως επικίνδυνη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει, επανειλημμένα, ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία, για τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα του κλάδου, όπως η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η έλλειψη ελέγχων και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς εργασίας.

Οπως μάλιστα επισημαίνεται, η ανάγκη για όλο και πιο περίπλοκες και φαντασμαγορικές παραγωγές και οι αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις, που απαιτούν τα μεγάλα θέατρα δημιουργούν συνθήκες αυξημένης επισφάλειας. Επιπλέον, η ανεπαρκής εκπαίδευση στη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και των εξειδικευμένων εργαλείων οδηγεί, αναπόφευκτα, σε εργατικά ατυχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, της πλήρους έλλειψης μέτρων προστασίας της εργασίας, ο σοβαρός τραυματισμός του τεχνικού στη Λυρική, αποτελεί συνέχεια διαφόρων συμβάντων στους εργασιακούς χώρους του Πολιτισμού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ΠΟΘΑ ζητά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, που η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει:

-Αυστηροποίηση του πλαισίου υγιούς και ασφαλούς εργασίας, τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Ορθή εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

– Επιμόρφωση του προσωπικού στα πρωτόκολλα ασφαλείας, με οργάνωση τακτικών και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

– Αναγνώριση των τεχνικών επαγγελμάτων ως Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά και άμεση θεσμοθέτηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

– Σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους σε όλες τις ειδικότητες.

– Διανομή κατάλληλου εξοπλισμού από τον εργοδότη, σε άρτια κατάσταση στο προσωπικό.

– Να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

– Αμεσους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους του πολιτισμού αυξάνονται δραματικά.

Η έλλειψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους καθιστούν την καθημερινότητα των εργαζομένων άκρως επικίνδυνη,

Θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας η προστασία της εργασιακής καθημερινότητας των πολιτών,

Οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στους χώρους του Πολιτισμού:

Να προχωρήσουν στην αναγνώρισή των τεχνικών επαγγελμάτων ως επικίνδυνων και ανθυγιεινών.

Να θεσμοθετηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Να προχωρήσουν σε οργάνωση τακτικών και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την επιμόρφωση του προσωπικού στα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Τέλος, να προχωρήσουν σε σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλες τις ειδικότητες.