Copernicus: Επίκαιρη προειδοποίηση για την κλιματική κρίση, ανάγκη άμεσης δράσης
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου Κοπέρνικος, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπέρασε το όριο του 1,5°C τη διετία 2023-2024, σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
Αυτό σηματοδοτεί μια ανησυχητική τάση και επιβεβαιώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, που συνεχώς εντείνεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τις μετρήσεις που καταγράφονται από το 1850.
Η πιο θερμή χρονιά και οι επιπτώσεις
Το 2024 καταγράφηκε ως η πιο θερμή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας, με την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών να προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα του Κλίματος, δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που φέρνει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες να πλήττουν τον πλανήτη.
Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές καταστροφές, όπως οι 1.300 θάνατοι το 2024 εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών στο προσκύνημα της Μέκκας και οι ιστορικές πλημμύρες στη δυτική και κεντρική Αφρική. Οι φυσικές καταστροφές το 2024 προκάλεσαν ζημίες ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.
Θάλασσες και ωκεανοί στην καρδιά του προβλήματος
Η υπερθέρμανση των ωκεανών, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας, είναι επίσης ενδεικτική των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 2024 καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, με συνέπειες όπως η καταστροφή των κοραλλιών και η ενίσχυση των κυκλώνων και καταιγίδων.
Η ανάγκη άμεσης δράσης
Παρά το γεγονός ότι το 2025 δεν αναμένεται νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μέλλον του κλίματος εξαρτάται από την άμεση και αποφασιστική δράση των κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C, παραμένει εφικτό μόνο εάν ληφθούν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η επιτακτικότητα της COP29 και η πρόκληση της χρηματοδότησης
Η πρόσφατη σύνοδος COP29 δεν κατάφερε να υιοθετήσει νέες ουσιαστικές δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ η χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης παραμένει αβέβαιη. Η ανάγκη για επιτάχυνση της δράσης και της διεθνούς συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News