Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος τάφος φαραώ ΦΩΤΟ

«Ολοκληρώνονται πάνω από 12 χρόνια έρευνας»

Αίγυπτο

Τον πρώτο τάφο φαραώ ανακάλυψαν οι Αιγυπτιολόγοι μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, που είχε γίνει πάνω από έναν αιώνα πριν.

Ο τάφος του βασιλιά Θουτμόσι Β’ ήταν ο τελευταίος βασιλικός τάφος της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου.

Πού βρέθηκε ο τάφος

Σύμφωνα με το BBC, μία βρετανική-αιγυπτιακή ομάδα κατάφερε να τον εντοπίσει στις Δυτικές Κοιλάδες της Θηβαϊκής Νεκρόπολης, κοντά στην πόλη Λούξορ. Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι τάφοι των φαραώ της 18ης δυναστείας βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων.

Η ομάδα βρήκε τον τάφο σε μια περιοχή που σχετίζεται με τα ταφικά μνημεία των βασιλικών γυναικών, αλλά όταν μπήκαν στην ταφική κάμαρα, διαπίστωσαν ότι ήταν διακοσμημένη, ένα χαρακτηριστικό που παραπέμπει σε τάφο φαραώ.

«Ένα τμήμα της οροφής παρέμενε άθικτο: μια μπλε βαμμένη οροφή με κίτρινους αστερίσκους πάνω της. Οι μπλε βαμμένες οροφές με κίτρινους αστερίσκους βρίσκονται μόνο στους τάφους των βασιλιάδων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, Δρ Πιερς Λίθερλαντ.

«Η συγκίνηση όταν μπαίνεις σε αυτά τα μέρη είναι αξεπέραστη. Όταν βρίσκεις κάτι που δεν περιμένεις είναι συναισθηματικά χαοτικό. Όταν βγήκα, η γυναίκα μου με περίμενε έξω και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε κλάματα», είπε ο επικεφαλής της αποστολής.

Ο Δρ Λίθερλαντ τόνισε ότι, «η ανακάλυψη έλυσε το μυστήριο σχετικά με την τοποθεσία των τάφων των πρώτων βασιλιάδων της 18ης δυναστείας».

Τι σχέση είχε ο Θουτμόσι Β’ με τον Τουταγχαμών

Δύο αιώνες πριν, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει τα μουμιοποιημένα λείψανα του Θουτμόσι Β’, αλλά η τοποθεσία του αρχικού τάφου του παρέμενε άγνωστη.

Ο Θουτμόσι Β’ ήταν πρόγονος του Τουταγχαμών, του οποίου η βασιλεία εκτιμάται ότι διήρκεσε περίπου από το 1493 έως το 1479 π.Χ. Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους το 1922.

Ο Θουτμόσι Β’ είναι πιο γνωστός για την ένδοξη σχέση του με τη βασίλισσα Χατσεψούτ, μία από τις σημαντικότερες φαραώ της Αιγύπτου και μία από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν ως φαραώ.

Όπως σημείωσε ο Δρ Λίθερλαντ, «η μεγάλη σκάλα και ο εξαιρετικά εκτενής κατηφορικός διάδρομος του τάφου μαρτυρούσαν τη μεγαλοπρέπεια της ταφής».

«Μας πήρε αρκετό χρόνο να διασχίσουμε το χώρο», ανέφερε, τονίζοντας ότι το πέρασμα ήταν μπλοκαρισμένο από συντρίμμια και ότι οι οροφές είχαν καταρρεύσει.

«Συρθήκαμε μέσα από έναν διάδρομο 10 μέτρων με μια μικρή ρωγμή 40 εκατοστών στην κορυφή και έτσι καταφέραμε να μπούμε στην ταφική κάμαρα».

Εκεί ανακάλυψαν την μπλε οροφή και τις διακοσμήσεις με σκηνές από το Amduat, ένα θρησκευτικό κείμενο που ήταν αποκλειστικό για τους βασιλιάδες. Αυτό υπήρξε ένα ακόμα ισχυρό σημάδι ότι είχαν εντοπίσει έναν βασιλικό τάφο, δήλωσε ο Δρ Λίθερλαντ.

Η ομάδα ξεκίνησε να καθαρίζει τα συντρίμμια, αναμένοντας να βρουν τα συντρίμμια του τάφου από κάτω.

 

«Ο τάφος αποδείχθηκε εντελώς άδειος», είπε ο Δρ Λίθερλαντ. «Όχι επειδή είχε λεηλατηθεί, αλλά επειδή είχε αδειάσει σκόπιμα».

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ο τάφος είχε πλημμυρίσει. «Είχε χτιστεί κάτω από έναν καταρράκτη» μόλις λίγα χρόνια μετά την ταφή του βασιλιά και τα αντικείμενά του είχαν μεταφερθεί σε άλλο μέρος στην αρχαιότητα.

Ανακαλύπτοντας θραύσματα αλάβαστρου στην κάμαρα, η ομάδα εντόπισε χαραγμένα τα ονόματα του Θουτμόσι Β’ και της Χατσεψούτ.

«Αυτά τα θραύσματα από αλάβαστρο πιθανώς έσπασαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του τάφου», είπε ο Δρ Λίθερλαντ. «Και ευτυχώς που έσπασαν γιατί έτσι μάθαμε ποιος ήταν ο τάφος».

Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα αυτά είναι τα πρώτα που σχετίζονται με την ταφή του Θουτμόσι Β’.

Ο Δρ Λίθερλαντ είπε ότι η ομάδα του «έχει μια γενική εκτίμηση για το πού βρίσκεται ο δεύτερος τάφος, ο οποίος ενδέχεται να είναι ακόμα άθικτος και γεμάτος θησαυρούς».

«Αυτή η ανακάλυψη ολοκληρώνει πάνω από 12 χρόνια έρευνας»

Η ανακάλυψη του τάφου του φαραώ ολοκληρώνει πάνω από 12 χρόνια έρευνας από την κοινή ομάδα του Ιδρύματος Έρευνας Νέου Βασιλείου του Δρ Λίθερλαντ και του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ομάδα είχε προηγουμένως ανασκάψει 54 τάφους στο δυτικό τμήμα του Θηβαϊκού όρους στο Λούξορ και είχε αναγνωρίσει πάνω από 30 βασιλικές συζύγους και γυναίκες της αυλής.

«Αυτός είναι ο πρώτος βασιλικός τάφος που ανακαλύπτεται από την επαναστατική ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Σεριφ Φατί.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή για την αιγυπτιολογία και την ευρύτερη κατανόηση της κοινής ανθρώπινης ιστορίας μας».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για το κύμα ψύχους Coral, πού θα χιονίσει

Λάρισα – Θάνατος Καλογήρου: Ο μάρτυρας «κλειδί», πού στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Πάτρα: Το Νοσοκομείο Ρίου «ανοίγει» την πόρτα στους τυφλούς, εγκαταστάθηκε προηγμένο σύστημα πλοήγησης ΦΩΤΟ

Επανεκκίνηση του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με αυξημένες επιδοτήσεις: Η διαδικασία της αίτησης βήμα-βήμα

Ζάκυνθος: Τρεις προσαγωγές για τον θάνατο της 69χρονης συμβολαιογράφου

ΒΙΝΤΕΟ με αλυσοπρίονο εμφανίστηκε σε συγκέντρωση ο Ελον Μασκ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς

«Κυνήγι» ταλέντων στην Πάτρα – Νέος κόμβος καινοτομίας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Πάτρα: Από βίλες μέχρι δώματα στο Καρναβάλι-Υψηλή διαθεσιμότητα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια