ΚΚΕ: Τροπολογία-προσθήκη για τη διαγραφή και ελάφρυνση οφειλών προς τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων
Κατατέθηκε αξιοποιώντας την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

Τροπολογία – προσθήκη για τη διαγραφή και ελάφρυνση οφειλών προς τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.
H τροπολογία αυτή κατατέθηκε αξιοποιώντας την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας.
Μετά από αυτό αναμένεται η παρέμβαση των παρατάξεων του κ. Σβόλη, του κ. Αϊβαλή και του κ. Ψωμά προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εισαχθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν χρέη, από αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν.
Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής:
«ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η ακρίβεια που κατατρώει το έτσι και αλλιώς μικρό διαθέσιμο εισόδημα και η φοροαφαίμαξη έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και τις ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σε αυτό το περιβάλλον, με βάση το ισχύον ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, οι δήμοι καλούνται να επιβάλλουν στους δημότες τους πάνω από 50 δημοτικούς φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, επιπλέον όσων το κράτος επιβάλλει με την άμεση ή έμμεση φορολογία. Οι δήμοι, κατ’ εντολή του κεντρικού κράτους και των κυβερνήσεων, ασκούν πίεση να πληρώσει ο λαός ξανά, όχι για να βελτιώσει τους όρους ζωής του, αλλά για να αυξηθεί το ταμείο από όπου αντλούν χρήματα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να έχουν εξασφαλισμένα επενδυτικά σχέδια σε κρίσιμους τομείς και αγαθά, όπως το νερό, η Ενέργεια, τα απορρίμματα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την παρακάτω τροπολογία, διεκδικεί την ανακούφιση των δημοτών από τις πιο πάνω δημοτικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις. Προτείνει αυτό να γίνεται με την παροχή δυνατότητας στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων και στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ και των ΝΠΔΔ των δήμων, παίρνοντας σχετική αιτιολογημένη απόφαση με την πλειοψηφία των μελών τους, να διαγράφουν ή να ελαφρύνουν τις οφειλές των δημοτών και χρηστών των υπηρεσιών τους, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις»
ΑΡΘΡΟ
Α. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 174 του ν. 3463/2006, προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:
3α «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους δήμους ολόκληρων ή εν μέρει για τους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή της μείωσης, ή της δοσοποίησής τους.
β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και την δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή για τη μείωση ή για τη δοσοποίησή τους».
Β. Η υφιστάμενη παράγραφος 3 του άρθρου 174 του ν. 3463/2006 αναριθμείται και παίρνει τον αύξοντα αριθμό 4».
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (27/1/2025) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Στην Πάτρα σήμερα την 27η Ιανουαρίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.30, μετά από γραπτή πρόσκληση του κ. Προέδρου, με αριθμό 1/17-1-2025, η οποία απεστάλη σε όλους τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους, ενημέρωσή τους για αναβολή αρχικά της συνεδρίασης και πραγματοποίηση αυτής σε νέα ορισθείσα ημερομηνία, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο Λαδόπουλου, για την εξέταση των (15) θεμάτων της ημερησίας διατάξεως και ήλθαν τα παρακάτω Μέλη του Σώματος:
- Κορδάς Χρήστος- Πρόεδρος, 2) Σιώρου Ανδρομάχη- Αντιπρόεδρος, 3) Σταθόπουλος Απόστολος- Γραμματέας, 4) Αγγελής Απόστολος- Αντ/ρχος, 5) Αναστασίου Μιχαήλ- Αντ/ρχος, 6) Γκέστα Ειρήνη- Αντ/ρχος, 7) Κατσακούλης Ευάγγελος- Αντ/ρχος, 8) Μελάς Παναγιώτης- Αντ/ρχος, 9) Πετρόπουλος Παναγιώτης- Αντ/ρχος, 10) Σαμούρη- Βαγενά Ακριβή- Αντ/ρχος, 11) Σίμου Αικατερίνη- Αντ/ρχος, 12) Τογιοπούλου Αναστασία- Αντ/ρχος, 13) Αγγελοπούλου Αναστασία, 14) Ασπράγκαθος Νικόλαος, 15) Γιαννόπουλος Χρήστος, 16) Δάβουλος Χρήστος, 17) Δημησιάνος Δημήτριος, 18) Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου Αθηνά, 19) Κλάδης Διονύσιος, 20) Μαγιάκης Γεώργιος, 21) Παπανικήτας Ανδρέας, 22) Πατούχας Χρήστος, 23) Σκούρας Παύλος, 24) Τουλγαρίδης Θεόδωρος, 25) Σβόλης Κωνσταντίνος, 26) Ξυλιάς Θεόδωρος, 27) Οικονόμου Φίλιππος, 28) Αϊβαλής Βασίλειος, 29) Αγγελόπουλος Γεώργιος, 30) Βασιλόπουλος Γρηγόριος, 31) Καραχάλιος Ευάγγελος, 32) Χαροκόπος Αντώνιος, 33) Ψωμάς Πέτρος και 34) Στεφανοπούλου Σοφία.
Οι κ.κ. Πλέσσας Διονύσιος- Αντ/ρχος, Αβραμοπούλου Ευδοξία, Αγγελακοπούλου- Πανουτσοπούλου Αθανασία, Τηλιγάδης Κωνσταντίνος, Βάσσης Κωνσταντίνος, Μαντζουράνης Γεώργιος, Παπαγεωργίου Φίλιππος, Δούρος Αθανάσιος και Στανίτσας Χαράλαμπος, δεν ήρθαν στη συνεδρίαση, αν και κλήθηκαν.
Επίσης στη συνεδρίαση ήλθε και ο κ. Πελετίδης Κωνσταντίνος – Δήμαρχος Πατρέων.
Αφού έγινε νόμιμη απαρτία, ο κ. Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.
…………………………………………………………………………………………………………….
(Διευκρινίζεται ότι ήδη έφυγαν από τη συνεδρίαση οι κ.κ. Μαγιάκης Γεώργιος, Καραχάλιος Ευάγγελος, Χαροκόπος Αντώνιος και Αγγελόπουλος Γεώργιος).
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος εισάγει το κατεπείγον θέμα «Νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα διαγραφής χρεών προς τους Δήμους, από τα Δημοτικά Συμβούλια», (σχετικό εισηγητικό έγγραφο του κ. Δημάρχου με αριθ. 1149/27-1-2025 και σχετικό διαβιβαστικό του κ. Δημάρχου με αριθ. 1150/27-1-2025), το οποίο κηρύχθηκε κατεπείγον με την αριθ. 01/2025 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Σώμα, άκουσε τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Δήμαρχο και την εισήγησή του επί του θέματος, ως κάτωθι:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.-, με μια σειρά νόμων και εγκυκλίων για την επίτευξη της «εισπραξιμότητας» των Δήμων, προχώρησαν σε διαδοχικές τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που παρέχουν και στους Δήμους τα ίδια «εργαλεία» που έχουν οι τράπεζες και τα «κοράκια» των funds για τους οφειλέτες: κατασχέσεις λογαριασμών, δέσμευση ΑΦΜ, πλειστηριασμοί α’ κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νόμοι 4978/2023, 5027/2023 και 5142/2024, σύμφωνα με τους οποίους, οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, υποχρεούνται να υλοποιούν «αμελητί» την αντιλαϊκή πολιτική, βεβαιώνοντας και εισπράττοντας χρέη και να λογοδοτούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απειλούνται δε, με πειθαρχικές ποινές και καταλογισμό, για τυχόν παραλείψεις στην υλοποίηση των εντολών. Επίσης, με το Ν. 5143/2024, έχει δημιουργηθεί άλλη μία «εισπρακτική εταιρεία» κατά του λαού και είναι η Εφορία, που με αναγκαστικά μέτρα, μέχρι πλειστηριασμών, θα εισπράττει για λογαριασμό των Δήμων, παρακρατώντας 5% από τις εισπράξεις αυτές.
Για τους μεγαλοοφειλέτες, άνω των 50.000€, η Υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με μικρά όμως αποτελέσματα. Οι μεγάλοι οφειλέτες αξιοποιούν νόμους και δικαστικές αποφάσεις, προχωρούν σε πτωχεύσεις, σε κλείσιμο των Ανώνυμων Εταιρειών τους, όπως η αθηναϊκή διαφημιστική εταιρεία, Sil Kair Α.Ε. που χρωστάει πάνω από 22.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεγλιστρούν. Να θυμίσουμε ότι με νόμο, έχουν δοθεί απαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποσυνδέοντας τα έσοδα από τη φορολογία που πρέπει να πληρώσουν και αντικαθιστώντας τη με ένα μικρό παράβολο. Γνωστές είναι επίσης, οι απαλλαγές που απολαμβάνουν οι διάφοροι επενδυτές σε αεροδρόμια και λιμάνια, για τα δημοτικά τέλη και φόρους προς τους Δήμους.
Να θυμίσουμε ότι το ίδιο το κράτος χρωστά κάθε χρόνο 6 δις ευρώ και πλέον στους Δήμους όλης της χώρας και δεν παίρνει κανένα μέτρο ρύθμισης των παρακρατηθέντων πόρων.
Έτσι, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα, των οποίων τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους, το νερό, ζουν με επιδόματα, ΚΕΑ. Ο Δήμος Πατρέων, από το 2015, για την ανακούφισή τους, πήρε σειρά μέτρων απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, παροχής νερού, εξασφάλισης διατροφής. Εξαντλούμε, επίσης, τα μέτρα συμβιβαστικών επιτροπών.
Σήμερα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση, να προχωρήσει σε τροπολογία στο Ν. 3463/2006, που θα λέει τα παρακάτω:
Α. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους Δήμους, ολόκληρων ή εν μέρει, για τους φτωχούς, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια, μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες, που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Γ. Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας και εφεξής, παύει η πειθαρχική δίωξη και ο καταλογισμός των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων των Δήμων, όπως αυτοί ορίζονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τη σχετική νομοθεσία, για μη εφαρμογή των υποχρεωτικών αναγκαστικών μέτρων, για οφειλές που σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαγραφή τους».
Το Σώμα άκουσε επίσης τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους λοιπούς ομιλητές – δημοτικούς συμβούλους και με διευκρίνιση ότι εν τω μεταξύ αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο κ. Σβόλης Κωνσταντίνος ενώ οι κ.κ. Ξυλιάς Θεόδωρος, Σιώρου Ανδρομάχη και Οικονόμου Φίλιππος δήλωσαν ότι ψηφίζουν «υπέρ» με τις επισημάνσεις τους,
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Σχετικά με απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα διαγραφής χρεών προς τους Δήμους, από τα Δημοτικά Συμβούλια, το Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικεί από την Κυβέρνηση, να προχωρήσει σε τροπολογία στο Ν. 3463/2006, που θα λέει τα παρακάτω:
Α. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους Δήμους, ολόκληρων ή εν μέρει, για τους φτωχούς, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια, μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες, που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Γ. Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας και εφεξής, παύει η πειθαρχική δίωξη και ο καταλογισμός των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων των Δήμων, όπως αυτοί ορίζονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τη σχετική νομοθεσία, για μη εφαρμογή των υποχρεωτικών αναγκαστικών μέτρων, για οφειλές που σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαγραφή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ – Πάτρα: Συνταξιούχος ράφτης χρεωμένος με χιλιάδες ευρώ για «σβησμένη» οφειλή στον Δήμο
Πάτρα: Σβήνει σωρηδόν κλήσεις ο Δήμος, στην «Π» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών
ΕΚΤΑΚΤΟ – Μεσολόγγι: Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Κατοχή, κράτησαν ομήρους ΝΕΟΤΕΡΑ
Συγγρού: Οδηγούσε μεθυσμένος με 206χλμ, επιστράτευθηκε τεθωρακισμένο περιπολικό!
Θάνατοι εν ώρα εργασίας, στην «Π» αποκαλυπτικά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας Αχαΐας
Ο καιρός σήμερα 4/4: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, πού θα χιονίσει
Η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τους δασμούς Τραμπ
Πάτρα: Σοκάρει ΒΙΝΤΕΟ με διαρρήκτες να «χτυπούν» σε επιχείρηση στο κέντρο ΦΩΤΟ
Στη Βουλή το θέμα δημόσιας υπηρεσίας χωρίς ρεύμα στην Πάτρα μετά το δημοσίευμα της «Π»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News