Κατάθλιψη: Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα και ποια κινδυνεύουν λιγότερο
Μέσα στα πολλά οφέλη της σωματικής άσκησης για τα παιδιά πρόστιθεται άλλο ένα πολύ σημαντικό για την ψυχική τους υγεία καθώς η άσκηση δρα αποτρεπτικά στην εμφάνιση κατάθλιψης σύμφωνα με στοιχεία ερευνών.
Παιχνίδι, γέλιο και ανεμελιά χαρακτηρίζουν την ιδανική παιδική ηλικία, παρόλα αυτά, ορισμένα παιδιά μπορεί να βιώνουν μια πιο δύσκολη καθημερινότητα αντιμετωπίζοντας από μικρή ηλικία ψυχολογικά προβλήματα. Αν και δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από κατάθλιψη, τα καλά νέα είναι πως η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμφάνισή της.
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της ψυχολόγου Else Marie Lysfjord, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Nord University της Νορβηγίας τα κορίτσια φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτα: «Δύο φορές περισσότερα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα ήδη από την ηλικία των 11 ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα κορίτσια όχι μόνο εμφανίζουν πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά τα συμπτώματα τους διαρκούν εώς και τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τα αγόρια. Η έρευνα της αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής και συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα τριών μελετών.
Αυτό που παρατηρεί η ψυχολόγος είναι πως οι εξωσχολικές δραστηριότητες που επιλέγουν τα παιδιά επηρεάζουν την ψυχολογία τους. Όσα παιδιά παίρνουν μέρος σε αθλήματα σε συνδυασμό με άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης, μόλις 15% των κοριτσιών και το 7% των αγοριών. Όσα κορίτσια ασχολούνται μόνο με πολιτισμικές δραστηριότητες εμφανίζουν περισσότερο συμπτώματα κατάθλιψης κατα 26% σε σχέση με το 21% των αγοριών. Από την άλλη, τα παιδιά που δεν ασχολούνται με καμία από τις παραπάνω δραστηριότητες βρίσκονται κάπου στη μέση.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Σύμφωνα με την Lysfjord, θα πρέπει ως προτεραιότητα να μπουν τα κορίτσια, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνάς της αναδεικνύουν τη σημασία της σωματικής άσκησης ως όπλο ενάντια στην παιδική κατάθλιψη και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, τονίζει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο τα μικρότερα παιδιά αλλά και οι έφηβοι να κοινωνικοποιούνται με τους συνομηλικούς τους και να έρχονται πιο κοντά συναισθηματικά μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Οι ενήλικες από τη μεριά τους θα πρέπει να είναι παρόντες και να υποστηρίζουν τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως.
Η μεθοδολογία και το δείγμα των παιδιών της έρευνας
Τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε σε μαθητές ηλικίας 11-14 ετών από δύο δήμους στο Trøndelag της Νορβηγίας. Τα διάφορα μέρη της έρευνας περιελάμβαναν από 1429 έως 1748 μαθητές. Οι μαθητές ρωτήθηκαν σχετικά με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το κοινωνικό άγχος και τη συμμετοχή σε αθλητικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας μια νορβηγική έκδοση του ερωτηματολογίου «The Short Mood and Feelings». Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και στις τρεις μελέτες.
πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News