Ενεργειακή κρίση: Στα ύψη η χονδρική ρεύματος-Ενεργοποιείται γραμμή για άμεση επανασύνδεση
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στο μέτωπο της πανδημίας, ωστόσο η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί.
Οι καταναλωτές κάνουν… ποδαρικό στο Δεκέμβριο, με τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται στα 236,57 ευρώ/ MWh, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, που κινείται σταθερά πάνω από τα 90 ευρώ. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό πόσο «τρέχει» η τιμή του ρεύματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 134,73 ευρώ, τον Οκτώβριο ανέβηκε στα 198,32 ευρώ, ενώ το Νοέμβριο έφτασε στα 228,87 ευρώ! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου η μέση χονδρική τιμή αυξήθηκε κατά 15,4%, ενώ αν η σύγκριση γίνει με το Νοέμβριο του 2020, η αύξηση είναι της τάξης του 334,6%!!!
Δεύτερη «ομπρέλα» για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Οι λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τις 27 Νοεμβρίου έχουν ενσωματωμένη την κρατική επιδότηση και μάλιστα αναδρομικά από το Σεπτέμβριο. Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που παρέλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό Αυγούστου – Νοεμβρίου, ο οποίος είχε εκδοθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και… έκρυβε αστρονομικές αυξήσεις. Με αυτά τα δεδομένα κι επειδή η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται, χαρακτηρίζεται κρίσιμη και η ενεργοποίηση της δεύτερης «ομπρέλας» για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Ενεργοποιείται η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης» για άμεση επανασύνδεση
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τελειώσει ο μήνας, θα ενεργοποιηθεί η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης», για την οποία έχει ήδη περάσει διάταξη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος χρηματοδότησης με 40 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έναντι των 10 εκατ. Ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο του 2017. Με έναν 4ψήφιο αριθμό, ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να ζητούν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, κάτι που θεωρείται κρίσιμο και για τη θέρμανση τους. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα.
Ανοικτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης
Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της οριζόντιας κρατικής επιδότησης για το Δεκέμβριο, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται σε 39 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου ανεβαίνει στα 45 ευρώ. Η παραδοχή, πάνω στην οποία βασίστηκε το υπουργείο Ενέργειας για να αυξήσει την επιδότηση από τα 18 ευρώ στα 39 ευρώ, ήταν μέση χονδρική τιμή ρεύματος γύρω στα 220 ευρώ. Με το Νοέμβριο να «κλείνει» λίγο παραπάνω, θα «μετρηθούν» και οι πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν απαιτείται η περαιτέρω αύξηση της επιδότησης. Από τον Ιανουάριο και μετά, θα ενεργοποιηθεί, άλλωστε Μόνιμος Μηχανισμός εξισορρόπησης των τιμών για τα νοικοκυριά. Παραμένει, πάντως, το ερώτημα για τις μικρομεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες επί του παρόντος έχουν μόνο την απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ ως και το Μάρτιο.
Σε επίπεδα 2010 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Η Ενέργεια είναι η βασική αιτία για το ράλι του πληθωρισμού και το Νοέμβριο. Με το μέσο όρο στο 4,9% στο σύνολο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είδε τα δικά της ποσοστά να φτάνουν σε επίπεδα που είχε… ξεχάσει από το 2010. Οι πρώτες εκτιμήσεις (flash estimates) βάζουν τον Ευρωδείκτη (ο Εθνικός συνήθως είναι ελαφρά διαφοροποιημένος) στο 4,3%, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα για τις μετακινήσεις. Από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 10 του μήνα, θα φανεί αν συνεχίστηκε και το ράλι στα ράφια των super markets, αλλά και τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, οι πιέσεις στην αλυσίδα της τροφοδοσίας της αγοράς μοιραία θα φτάσουν και στους καταναλωτές.
Αν και το οικονομικό επιτελείο- όπως άλλωστε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα- επιμένει ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι παροδικό, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι για τους επόμενους μήνες το ράλι θα συνεχιστεί. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μπήκε στη δίνη των ανατιμήσεων από τα μέσα του καλοκαιριού, δηλαδή 3-4 μήνες μετά την υπόλοιπη Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει και αργότερα…
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News