Καινοτομία, όχι Κενοτομία
Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι Οικονομολόγος- Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Η έκθεση καινοτομίας Patras IQ επέστρεψε μετά από έναν χρόνο απουσίας και παρά το άχαρο των περιορισμών λόγω της πανδημίας είχε ενδιαφέρον.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε την Πάτρα να διεκδικήσει επιπλέον μερίδιο στην καινοτομία.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε στοιχεία προόδου.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια.
Ο περιφερειάρχης ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο για την καινοτομία στη Νέα Προγραμματική Περίοδο.
Ο αντιδήμαρχος μίλησε για το… Κοινωνικό πρόσωπο της καινοτομίας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας της Έκθεσης.
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών στην πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβασή του πρότεινε την δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πού βρισκόμαστε στ΄αλήθεια ως περιοχή;
Το οικοσύστημα Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας μια 25ετή ιστορία με βάση το Πανεπιστήμιο και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, τόσο στον τομέα της ανταγωνιστικής έρευνας, όσο και στην ανάπτυξη εταιρειών με εξειδίκευση σε αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και νέων υλικών.
Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι ενδεικτικά: Οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ανέρχονται σε 1.5% του ΑΕΠ, έναντι 1.3%, που είναι ο Εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: ότι η περιοχή μας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ιδιαίτερα καινοτόμα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς σύμφωνα με την Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας υλοποιεί σημαντικά προγράμματα υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ξεκίνησε να υλοποιεί την «Στρατηγική Στήριξης Έρευνας & Καινοτομίας» με 66 Έργα σε 5 Τομείς Εξειδίκευσης, Σύμπραξης Εταιρειών & Ερευνητικών Φορέων συνολικού Προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Όμως, παρά τη δυναμική που έχει αναπτύξει στην Καινοτομία η περιοχή μας, δεν κατόρθωσε να εξελιχθεί επιχειρηματικά. Οι όποιες επιτυχίες έχουν καταγραφεί, είναι μάλλον αποτέλεσμα της εργασίας των εμπνευστών τους, του προσωπικού οράματος και της δικτύωσης κάποιων φωτισμένων ακαδημαϊκών, παρά κοινής στρατηγικής και συντονισμού μεταξύ των μελών της Καινοτόμας Κοινότητας.
Η πραγματική πρόκληση για την περιοχή μας δεν είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αυτή όπως αναλύθηκε παραπάνω ήδη υπάρχει. Η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για επένδυση σε Έρευνα και Καινοτομία και το σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον. Η καινοτομία στην περιοχή μας έχει να προσφέρει πολλά ακόμα, σε μια εποχή που αναζητούμε νέες παραγωγικές κατευθύνσεις οι οποίες θα ελαττώσουν την εξάρτηση της Οικονομίας μας από τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθόλη την διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και σκοπό να αναζητεί και να προωθεί συστηματικά δυνατότητες διασύνδεσης & δημιουργία συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιμέρους ερευνητών με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Για να έχει προοπτική επιτυχίας αυτό το εγχείρημα θα πρέπει:
Στρατηγικά, να εναρμονιστεί η υλοποίηση του Σχεδίου με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο Πρόγραμμα– Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία (2021-2027).
Τακτικά, να αναδειχθεί ο ρόλος της Περιφέρειας ως συντονιστή.
Λειτουργικά, να επιτευχθεί συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των αυτόνομων ερευνητικών φορέων.
Βέβαια για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα θα πρέπει να το επιθυμεί και η Πόλη. Και να συμμετάσχει θεσμικά. Θέλει άραγε η Δημοτική Αρχή να εμπλακεί σε συνεργασίες για αναπτυξιακά σχέδια, επενδυτικά πλαίσια, προσέλκυση κεφαλαίων και άλλα τέτοια φιλελεύθερα ζητήματα; Ή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό; Και τότε θα συζητάμε για Κενοτομία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News