Υποκλοπές: Φουντώνει η πολιτική κόντρα – Τι λένε τοπικά στελέχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Κώστας Τζαβάρας, Απόστολος Κατσιφάρας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης και Μαρίνος Σκανδάμης καταθέτουν πολιτικά την άποψή τους για το μείζον θέμα των ημερών

Υποκλοπές

Δεν περνάει μέρα που να μην προστίθεται κι ένα νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ της υποκλοπής των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη (επισύνδεσης, σύμφωνα με τον επίσημο όρο).

Οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χτυπάνε κόκκινο. Οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα, οι κουβέντες γίνονται ολοένα και πιο βαριές. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, χθες, που έσταζε δηλητήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, η δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη που ανακάτεψε, έμμεσα, και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η έκταση που έδωσαν στο θέμα οι Νιου Γιορκ Τάιμς, συνθέτουν ένα σκοτεινό και «φασαριόζικο» σκηνικό.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» συνεχίζει να δίνει βήμα σε επώνυμα πολιτικά στελέχη (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί μεταξύ των δύο αυτών Κομμάτων ξεκίνησε και θέριεψε ο καυγάς, και μετά μπήκε στη μάχη και ο ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας τους να καταθέσουν απόψεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις και για την τωρινή, αλλά και για την επόμενη μέρα.
Οι περισσότεροι απ’ τους σημερινούς «καλεσμένους» μας έχουν θητεύσει σε πόστο, υπουργού, υφυπουργού ή γενικού γραμματέα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κ. Καραγκούνης: «Υπάρχουν και πιο σοβαρά θέματα σε προτεραιότητα»

Ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έδωσε τη δική του οπτική στο θέμα:

Υποκλοπές

Κώστας Καραγκούνης

«Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη. Ο κ. Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα πως αν το ήξερε, δεν θα επέτρεπε ποτέ, για προφανείς λόγους, τέτοια επισύνδεση, ακόμα και νόμιμη. Σημειωτέον, ότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη, δηλαδή είχε την έγκριση αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο αξιολογεί και τη νομιμότητα της επιχειρησιακής δράσης. Και στην προκειμένη περίπτωση, υπήρχε η έγκριση.

Υπάρχει, όμως, κι εδώ είναι το ζητούμενο, ένα σοβαρό νομικό κενό όσον αφορά τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτικών προσώπων. Θα πρέπει να γίνει διακομματικός διάλογος, ώστε να αποφασιστεί σε ποιο βαθμό και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι νόμιμη και αναγκαία μια επισύνδεση πολιτικού προσώπου. Δεν μπορεί να μείνει αυτό το θέμα μετέωρο.

Εχει δημιουργηθεί, πάντως, στην πολιτική ζωή της χώρας ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις του κ. Τέλλογλου, οι οποίες θα διερευνηθούν, παρακολουθείτο, όχι ο αρχηγός του 3ου κόμματος, αλλά του 2ου ο κ. Μητσοτάκης, το 2017 και το 2018. Δεν λειτουργεί αυτό συμψηφιστικά, αλλά πρέπει να διαλευκανθεί.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει σε τέτοιο κλίμα. Υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, ο κόσμος εμπιστεύεται την κυβέρνηση και συνεχίζουμε. Δεν υποβαθμίζω το θέμα των υποκλοπών, απλά εξηγώ πως υπάρχουν και πιο καίρια θέματα σε προτεραιότητα.

Κι επειδή με ρωτάτε για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ας το ξεχάσουν όλοι. Δεν γίνονται πρόωρες εκλογές. Ολη η ατζέντα της κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με τι μέτρα θα στηρίξουμε τον απλό κόσμο και στη μικρομεσαία επιχείρηση».

Απ. Κατσιφάρας: «Μόνη λύση πλέον είναι η προσφυγή στις κάλπες»

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, που διετέλεσε και υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έδωσε τη δική του διάσταση:

Υποκλοπές

Απόστολος Κατσιφάρας

«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και κατηγορούμενη. Ο παρακρατικός μηχανισμός που στήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, δεν έχει χώρο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

Οι συντονισμένες προσπάθειες από το Μαξίμου για υποβάθμιση και εκτόνωση δεν μπορούν να βρουν υποστηρικτές και όσοι το κάνουν, θέτουν σε κίνδυνο την χώρα και την δημοκρατία.

Στα θέματα πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που προστατεύονται απο το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, δεν χωρούν εκπτώσεις και υποχωρήσεις από το αξιακό μας σύστημα.

Η προσφυγή στις κάλπες, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η μόνη λύση για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας μας».

Μαρ. Σκανδάμης: «Δεν θα επιτρέψουμε την λατινοαμερικανοποίηση της χώρας μας»

Ο Μαρίνος Σκανδάμης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος είπε:

Υποκλοπές

Μαρίνος Σκανδάμης

«Το σκάνδαλο της υποκλοπής των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού, έχει παύσει να υπερασπίζεται την Ελληνική Δημοκρατία. Εχει μάλιστα μετατρέψει τους θεσμούς σε κέλυφος, έχοντας τοποθετήσει στον πυρήνα τους τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ετσι, η ΕΥΠ, στην κορυφή της πυραμίδας της οποίας τοποθετήθηκε αρχικά ένας άνευ τυπικών προσόντων άνθρωπος της αγοράς, δεν μπόρεσε να επιτελέσει τις κρατικές λειτουργίες που εκ του νόμου είχαν θεσπιστεί για να προστατεύουν τα πολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο συστημικός Τύπος αποκρύπτει την κατάντια των επιλογών Μητσοτάκη, συνεχίζοντας να παράγει την ψευδή είδηση της δήθεν κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Η λατινοαμερικανοποίηση της Ελλάδας δεν θα περάσει. Χρέος μας ως ΠΑΣΟΚ είναι να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και θα το κάνουμε με κάθε νόμιμο τρόπο».

Δ. Γεωργακόπουλος: «Πλήττεται βάναυσα το αίσθημα εμπιστοσύνης»

Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρώην βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, τόνισε για το μείζον θέμα των ημερών:

Υποκλοπές

Δημήτρης Γεωργακόπουλος

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Να παρακολουθείται το τηλέφωνο ενός πολιτικού προσώπου σε τέτοια θέση και μάλιστα να θεωρείται, όπως λένε ορισμένοι, και νόμιμη η παρακολούθηση.
Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό πλήγμα είναι κάτι τέτοιο για τη Δημοκρατία και για τους θεσμούς. Εκτός αυτού πλήττεται ευθέως και βάναυσα το αίσθημα εμπιστοσύνης του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Δεν βλέπω τέτοια πρόθεση. Ομως θα υπάρχει μεγάλη ένταση στη συζήτηση στη Βουλή επί του θέματος. Οπως προβλέπω μεγάλη ένταση και στην Εξεταστική Επιτροπή. Το λέω αυτό γιατί συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής και προσήλθαν ο αρχηγός της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Πιερρακάκης και ενώ ο κ. Γεραπετρίτης και ο αρχηγός της ΕΥΠ ήξεραν για την παρακολούθηση, είπαν ψέματα στην Επιτροπή. Και αυτό θα ανεβάσει πολύ τους τόνους…».

Κ. Τζαβάρας: «Η συγκάλυψη τέτοιων θεμάτων είναι ασυμβίβαστη με τη δημοκρατική κουλτούρα της ΝΔ».

* Ο Κώστας Τζαβάρας, που είναι εν ενεργεία βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και έχει θητεύσει στο παρελθόν ως υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρμόδιος για θέματα πολιτισμού), επισήμανε:

Υποκλοπές

Κώστας Τζαβάρας

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή ν’ αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στην θητεία του. Και γι’ αυτό η αντιπολίτευση θα το πάει ως το τέλος.

Πρέπει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Αλλωστε, η συγκάλυψη θεμάτων που άπτονται της προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι ασυμβίβαστη με την ιδεολογία και τη δημοκρατική κουλτούρα της ΝΔ.

Πολλώ δε μάλλον που κάθε νομιμότητα που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και των Νόμων ισχύει αφεαυτής, χωρίς να απαιτείται η πολιτική αποδοχή της από οποιοδήποτε κρατικό όργανο.

Ο έλεγχος του κύρους των πράξεων ή παραλείψεων της Διοίκησης ανήκει στη δικαστική εξουσία. Θα μπορούσε, συνεπώς, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου να ερευνήσει τυχόν πράξεις ή παραλείψεις της εισαγγελέως που είναι αποσπασμένη στην ΕΥΠ, για να κριθεί η νομιμότητα των ενεργειών της.

Προσωπικά, δεν βλέπω εκλογές άμεσα, γιατί με τέτοιο κλίμα θα ξέφευγε η κατάσταση. Δεν συμφέρουν τη Δημοκρατία πρόωρες εκλογές.

Και κάτι τελευταίο: είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης. Δεν μπορεί σ’ όλο τον κόσμο μεγάλα Μέσα με παγκόσμια εμβέλεια ν’ ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση και τα δικά μας να τη θεωρούν ήσσονος σημασίας. Δεν είναι δημοκρατική στάση αυτό. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία να μην υπάρχουν Μέσα που, με όρους αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, μάχονται να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση. Η διακίνηση διαρροών δεν είναι ενημέρωση…».