Το επιστημονικό Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου έρχεται στην Πάτρα
Στα Παλαιά Σφαγεία από 21 έως 23/10/2022
Τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου. Αποδείχτηκε ένα εθνικής σημασίας επιστημονικό γεγονός το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο και τις προσδοκίες όλων, διοργανωτών, συμμετεχόντων και χορηγών.
Το ΦΓ έκλεισε με τη διαβεβαίωση, πως εφεξής θα πρέπει να γίνει θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, και πως το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι υπερήφανο γιατί στο εξής θα εξάγει πολιτισμό.
Θέλοντας, λοιπόν. η ευχή αυτή να γίνει πραγματικότητα και στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η επικοινωνία της επιστήμης και η προσφορά νέας γνώσης είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, οδηγηθήκαμε στη νέα του διοργάνωση τον Σεπτέμβριο (22-25/9). ΄0μως προχωρήσαμε και ένα ακόμη βήμα, τολμηρό μεν αλλά ελπιδοφόρο και φιλόδοξο: το ΦΓ θα «ταξιδέψει εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα ( Παλαιά Σφαγεία -21-23/10/22) και δεύτερη στην Αθήνα (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο 16-18/12/22).
Κάποιος ευλόγως θα αναρωτηθεί: Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου; Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).
Παράλληλα κάποιος άλλος μπορεί πάλι να σκεφθεί: Σε τι βοηθούν οι γρίφοι και γιατί να τους χρησιμοποιούμε; Η απάντηση έχει πολλά σκέλη. Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από ένα παιχνίδι για τα παιδιά, και αυτό ως επιχείρημα αφορά παιδιά όλων των ηλικιών (0-100 χρονών). Επιπρόσθετα, οι γρίφοι έχουν μια ευελιξία και ευχέρεια στο να εκφράζουν νέες και δύσκολες έννοιες με καινοτόμους τρόπους και εντυπωσιακούς
μηχανισμούς, έτσι ώστε ο δέκτης να αφομοιώνει τη γνώση με φυσικό (σχεδόν έμφυτο) τρόπο. Τέλος, οι γρίφοι ενισχύουν σημαντικά τη διδακτική δύναμη των βιβλίων, λόγω της σύνδεσης του δισδιάστατου κειμένου με έναν τρισδιάστατο γρίφο, κάτι που ουσιαστικά ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο της κατανόησης. Αυτοί όλοι είναι και οι λόγοι για τους οποίους οι γρίφοι ήταν πάρα πολύ διαδεδομένοι από την αρχαιότητα, ειδικά την εποχή που οι επιστήμες είχαν ανθίσει.
Η επιλογή της Πάτρας δεν είναι τυχαία. Στηρίχτηκε στα εξής:
- η Πάτρα διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στον Τομέα των Μαθηματικών,
- είναι μια ζωντανή και ελπιδοφόρα πανεπιστημιακή κοιτίδα,
- έχει ήδη πραγματοποιήσει, με ιδιαίτερη επιτυχία, επιστημονικές πρωτοβουλίες Patras Science Festivalsm TEDx Patras, Βραδιά του Ερευνητή (στην οργανωτική επιτροπή των οποίων συμμετείχε καθοριστικά η Ελένη Γραμματικοπούλου) και τέλος.
- η πατρινή ομάδα «Πλήρωμα 94» συμμετείχε στο 1ο ΦΓ και μέσα από εντυπωσιακές δράσεις γοήτευσε κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Η επικείμενη συμμετοχή της ως συνδιοργανώτρια θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία του.
Στην Πάτρα το φεστιβάλ, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον ιστορικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων, θα έχει δύο κεντρικούς θεματικού άξονες; τους Γρίφους και τα Μαθηματικά. Φιλοδοξούμε το φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει μια συναρπαστική και πρωτοπόρα διοργάνωση καθώς η ξεχωριστή θεματολογία του και η παρουσίαση όλων των δράσεων μέσα από μη καθιερωμένους τρόπους πιστεύουμε πως θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των πρακτικών και των μεθόδων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.
Ήδη το Πανεπιστήμιο της Πάτρας υποστήριξε και έθεσε το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του. Παράλληλα διακεκριμένοι ακαδημαικοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί από Αθήνα, Κρήτη. Ιωάννινα και Πάτρα καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες – οι οποίοι θα αναδείξουν τη σχέση Τέχνης και Επιστήμης- αποδέχτηκαν την πρότασή μας για συνεργασία με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.
Εκθέσεις γρίφων, διαγωνισμοί, διαδραστικά παιγνίδια , επιστημονικά δρώμενα, εντυπωσιακές πλοηγήσεις, συναρπαστικές συζητήσεις, Stand up Science, καραγκιόζης, θεατρικές αφηγήσεις και παρουσιάσεις παραμυθιών θα αποτελέσουν τις κυριότερες δράσεις του Φεστιβάλ Γρίφων.
Η διοργάνωση γίνεται από το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών, κύρια δράση του οποίου είναι το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης (Καστελλορίζου), ύστερα από πρόταση και σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου (μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ), με πολυετή πείρα, σημαντικές επιτυχίες και μεγάλες διοργανώσεις στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ στο https://kastellorizofestival.com
Στο https://drive.google.com/drive/folders/17klc-dzHctSCK4KX5ESq7xvKDZZQNr2Fμπορείτε να δείτε τα video της περσινής διοργάνωσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News