Η πρόεδρος του ΑΟΠ Ερμή, Μ. Τσαβαχίδου μιλά για όλα στην «Π»

ΑΟΠ Ερμή

Τα τελευταία χρόνια, από τα αθλήματα που έχουν σταθερά ανοδική πορεία στην Πάτρα, είναι η Τοξοβολία.

 

Πολλά σωματεία στην πόλη κάνουν οργανωμένες δράσεις και με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες.

 

Η «Π» μίλησε με την πρόεδρο του δραστήριου ΑΟΠ Ερμή, Μαρούσα Τσαβαχίδου η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος, αλλά και το παράπονο της που είναι η έλλειψη ενός κλειστού προπονητηρίου στη πόλη.

Πρόσφατα διοργανώσατε αγώνα τοξοβολίας στην Πάτρα με επιτυχία. Ποιος είναι ο απολογισμός;

-«Πράγματι, είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε στην Πάτρα έναν διήμερο δύσκολο και απαιτητικό αγώνα με 180 συμμετέχοντες αθλητές από όλη την Ελλάδα. Αφορούσε τον αγώνα πρόκρισης εθνικών ομάδων και τον αγώνα μικρών και αναπτυξιακών κατηγοριών. Ταυτόχρονα διεξήχθη και η τελική φάση του Triangle archery challenge, ένα πρότζεκτ που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σε τρεις βαθμολογούμενες φάσεις ο ΑΟΠ Ερμής ,ο Προμηθέας, η Φλώρινα και ο Καρέας. Ανάλογοι αγώνες είναι πολύ διαδεδομένοι στο εξωτερικό και πήραμε τη πρωτοβουλία να διοργανώσουμε ένα τέτοιο challenge και στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των Ελλήνων τοξοτών, στήριξαν με ενθουσιασμό τη νέα πρόταση. Αυτό το format, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας των αθλητών. Για πρώτη φορά επίσης στην Ελλάδα εκτός από τον τίτλο, οι αθλητές διεκδίκησαν και χρηματικό έπαθλο, όπως γίνεται πλέον στο εξωτερικό. Επί τη ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις επιχειρήσεις της Πάτρας, που είδαν την διαφορετικότητα της διοργάνωσης και στήριξαν όλους τους Ελληνες τοξότες».

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος στην πόλη για την τοξοβολία. Για ποιους λόγους;

-«Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Πάτρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρωτοστατεί αγωνιστικά και χτίστηκαν γερές βάσεις για το άθλημα. Πατρινοί αθλητές κρατούν σταθερά θέσεις στα βάθρα των Ελληνικών κυπέλλων και πρωταθλημάτων ενώ πολλοί αθλητές  μεταξύ αυτών και εγώ, αλλά και ο προπονητής, Μάνθος Στρεμμένος, ως μέλη του ιστορικού ΑΣΣΑ, έφεραν σπουδαίες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον υπάρχει μια τάση του κόσμου να στραφεί στα μη διαδεδομένα αθλήματα και όλο και περισσότεροι γονείς προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους νέες εμπειρίες, πέρα από τα γνωστά αθλήματα που κυριαρχούν. Η ομοσπονδία γίνεται πιο εξωστρεφής οργανώνοντας και προωθώντας προγράμματα γνωριμιών με τα τόξα, ενώ είναι εντυπωσιακή και η θέληση των σχολείων και των καθηγητών Φυσικής Αγωγής να παρουσιάσουν στους μαθητές τους, νέα αθλήματα. Εχει ξεκαθαρίσει πλέον η διαφορά της τοξοβολίας ως μία διασκεδαστική απασχόληση, με την τοξοβολία ως ολυμπιακό άθλημα και μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο».

Ποιος είναι ο στόχος του ΑΟΠ Ερμή;

-«Ενας είναι ο στόχος, να βοηθήσουμε και εμείς μαζί με την υπόλοιπη τοξευτική κοινότητα, να αναδείξουμε τα οφέλη του αθλήματος. Στις περισσότερες χώρες, η τοξοβολία διδάσκεται στα σχολεία για τα σωματικά και πνευματικά της οφέλη. Στην Γαλλία μάλιστα η τοξοβολία συνταγογραφείται για προβλήματα στάσης σώματος, προβλήματα νευρομυϊκής συναρμογής, διάσπασης προσοχής κτλ.

Αγωνιστικά, ο στόχος είναι να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των αθλητών μας οι οποίοι σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές, έχουν καταρρίψει δέκα πανελλήνια ρεκόρ, δύο διεθνείς διακρίσεις, τρείς αθλητές μας έχουν στελεχώσει την εθνική ομάδα και άλλοι τρεις έχουν τα όρια πρόκρισης της προεθνικής».

Υπάρχει στήριξη από τους τοπικούς φορείς στην προσπάθεια σας;

-«Δυστυχώς μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στήριξη. Σε αυτό το επίπεδο ήμασταν και στα δικά μου πρώτα βήματα πριν από 20 χρόνια αν και τότε βέβαια η τοξοβολία ήταν  άγνωστη στους περισσότερους. Χρειαζόμαστε βοήθεια για το αυτονόητο, δηλαδή την κατασκευή ενός  προπονητήριου κλειστού χώρου. Η ενοικίαση, και η αδειοδότηση ενός κλειστού χώρου είναι απαγορευτική για ένα μικρό αθλητικό σωματείο και σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωση του. Συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθειες, έχουμε συναντήσει πόρτες κλειστές ή ανθρώπους που απλά θαυμάζουν την πορεία της ομάδας. Το πρόβλημα, όμως είναι υπαρκτό, οι αγώνες κλειστού χώρου ξεκίνησαν, αλλά η προετοιμασία των αθλητών ακόμα γίνεται σε εξωτερικό χώρο και αυτό, όσο έχουμε καλές καιρικές συνθήκες. Δε θέλω να πιστέψω ούτε ότι δεν θέλουν να προσφέρουν, ούτε ότι υπάρχουν  παρωπίδες, ούτε βέβαια ότι αθλητισμός στην πόλη μου είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Θέλω να παραμείνω αισιόδοξη ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία  πράγματα και για το δικό μας άθλημα».