Ουάσιγκτον: Ετοιμάζεται για αποστολή πυραύλων Patriot στην Ουκρανία – Τι «βλέπει» η Ρωσία
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Οι ΗΠΑ είναι προς την κατεύθυνση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στόχος των βομβαρδισμών αυτών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Για να αναχαιτίζουν πυραύλους
Αυτά τα αμυντικά συστήματα, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.
Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα Patriot και είναι πιθανό η Μόσχα να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση.
Καμία ειρήνη χωρίς αναγνώριση των κεκτημένων
Το Κρεμλίνο απέρριψε μία πρόταση ειρήνης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία περιελάμβανε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την προσθήκη στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ως «νέων υποκειμένων» της — προσαρτήσεις τις οποίες ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει ως παράνομες.
Απαντούσε σε ένα αίτημα του Ζελένσκι προς τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών χθες, Δευτέρα, για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, υποστήριξη για οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα, και υποστήριξη για μια ειρηνική λύση που θα ξεκινούσε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αρχής γενομένης τα Χριστούγεννα.
«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», είπε ο Πεσκόφ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News