Δεμέστιχας για «409»: Οποιος έχει πρόταση για αξιοποίηση, ας έρθει – Αποκαλυπτική συνέντευξη για το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Αποκαλυπτική συνέντευξη του διευθυντή της ΥΠΑΑΠΕΔ για την αξιοποίηση του 490 πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου Πάτρας, μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό.
Αποκαλυπτικός για το θέμα του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών ήταν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Μιχάλης Δεμέστιχας, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 και στην εκπομπή «Πρωινός Τύπος».
Ο κ. Δεμέστιχας έριξε φως σε πολλές πτυχές της υπόθεσης, απάντησε στις φωνές που αντιτίθενται στην εκμίσθωση του ακινήτου και απευθύνει κάλεσμα στους τοπικούς φορείς, αν έχουν ειλικρινείς προθέσεις για την αξιοποίηση του «409», να καταθέσουν βιώσιμη πρόταση, αφήνοντας εκτός την πολιτική και προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος.
Κύριε Δεμέστιχα, πώς σχολιάζετε την άγονη κατάληξη του διαγωνισμού για την μακροχρόνια μίσθωση του «409»;
Κατ’ αρχάς να πω ότι η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι μια υπηρεσία, μια διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου διαχειριζόμαστε τα μη ενεργά ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ακίνητο αυτό ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας -στο ΤΕΘΑ- το οποίο έχει αγοραστεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αυτό το είχατε δημοσιεύσει και στην «Πελοπόννησο». Το θέμα περί κληροδοτήματος το οποίο κυκλοφορεί γενικώς, απ’ ό,τι κατάλαβα, χρόνια τώρα, δεν υπάρχει. Μας ήρθε και ένα ερώτημα στην υπηρεσία, για το εάν υπάρχει κάποιο «κληροδότημα» και αν με δικαστική απόφαση έχουμε το δικαίωμα αλλαγής χρήσης του ακινήτου ή να το ενοικιάσουμε.
Λοιπόν, ακούστε: Ουδέποτε, ή τουλάχιστον από αυτά που έχουμε εμείς στο αρχείο μας και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δεν υπάρχει κάτι που να αναφέρεται σε κληροδότημα. Μιλάμε για μια απαλλοτρίωση. Η διαδικασία λοιπόν που ακολουθείται, είναι αυτή που υπάρχει στον νόμο 4407 με τον οποίο ιδρύθηκε η ΥΠΑΑΠΕΔ το 2016, βάσει του οποίου τα ανενεργά ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δύναται να ενοικιαστούν με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία τηρήσαμε και πήγαμε σε διαγωνισμό για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι ουδέποτε είχαμε, σαν υπηρεσία, ενδιαφέρον από Δήμο, Περιφέρεια ή οποιαδήποτε άλλη αρχή για να αξιοποιήσει το ακίνητο. Ξαφνικά, λοιπόν, βρεθήκαμε να βλέπουμε δημοσιεύματα ή να δεχόμαστε τηλεφωνήματα, ότι το ακίνητο αυτό θα έπρεπε να παραμείνει ως νοσοκομείο για τον κόσμο της Πάτρας.
Ωραία, λοιπόν, εμείς είμαστε ανοικτοί σε βιώσιμες προτάσεις, πάντα βέβαια σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Από το 2017, το γνωρίζετε πολύ καλά, το ακίνητο εγκαταλείφθηκε. Ρημάζει και δεν έχουμε καμία πρόταση που να έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας από φορείς ή άλλη αρχή -δεν ξέρω αν θα είναι Περιφέρεια ή Δήμος- που να λένε ότι εμείς το θέλουμε να το κάνουμε νοσοκομείο, ή οτιδήποτε άλλο.
Οι φορείς ζητούν μεταβίβαση και όχι μίσθωση. Υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης εκ νέου;
Πώς να υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Υπάρχει ο νόμος 4407 ψηφισθείς το 2016 (σ.σ. εννοεί το νέο καθεστώς που καθιστά υποχρεωτική τη μίσθωση των ακινήτων των ενόπλων δυνάμεων). Να πάνε να ζητήσουν τα ρέστα, σε αυτούς που έκαναν τον νόμο. Αλλά εκτός αυτού, εδώ υπάρχει ένας ιδιοκτήτης που είναι το ΤΕΘΑ και έχει το ακίνητο. Ο νόμος ορίζει λοιπόν, ότι αυτή η περιουσία πρέπει να βγει με κάποια διαδικασία, άρα να μισθωθεί. Δεν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν.
Το πιο σημαντικό όμως, που πιθανόν να μην έχει γίνει γνωστό, είναι ότι η αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή από τον Δήμο ή από την Περιφέρεια, μπορεί να γίνει εκτός διαγωνισμού αν καταθέσουν πρόταση. Πάντα βέβαια με το ελάχιστο τίμημα που ορίζει η νομοθεσία και που είναι η αντικειμενική του αξία.
Αρα, το ακίνητο δεν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν, παρά μόνο με μίσθωση και δεύτερον, έχετε ανοικτή την πόρτα σας σε προτάσεις αξιοποίησης του «409» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κύριε Παπανδρέου, η πόρτα μας ήταν πάντα ανοικτή. Και αυτό είναι γνωστό σε άλλες περιπτώσεις, με άλλους δήμους με τους οποίους είμαστε σε επαφή για ακίνητα τα οποία θέλουν να μισθώσουν. Δεν είναι στο χέρι μας να πούμε, πάρτε το δωρεάν, γιατί ο νόμος μας το απαγορεύει.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να βγαίνουμε και να αναθεματίζουμε, ιδίως τώρα σε προεκλογική περίοδο και να φωνάζουμε για το ακίνητο του Δημοσίου το οποίο ήταν νοσοκομείο και πρέπει να παραμείνει έτσι, να καταθέτουμε προτάσεις. Να θυμίσω ότι το 2017 με 2023 το ακίνητο δεν ήταν νοσοκομείο. Και θέλατε να μείνει ως έχει, καλό θα ήταν το 2017 να μην το κλείνατε. Οχι να το κλείνουμε, να το αφήνουμε να ρημάζει και μετά να ζητάμε ευθύνες, γιατί ο ιδιοκτήτης πάει να το νοικιάσει.
Ωστόσο, τώρα έχουμε έναν άγονο διαγωνισμό. Από εδώ και στο εξής τι γίνεται;
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να ξαναγίνει διαγωνισμός.
Αν καταλαβαίνω καλά, θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί προς την υπηρεσία σας ένα αρχικό ενδιαφέρον από ιδιώτη επενδυτή για να προχωρήσετε σε νέο διαγωνισμό;
Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρχε και όχι μόνο από έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή, αλλά από παραπάνω. Απλά θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με απειλές δουλειά δεν γίνεται. Οπότε, εάν θέλουμε να αξιοποιηθεί και να μην καταρρεύσει (το ακίνητο) καλό είναι, αντί για απειλές να μας πουν τι θέλουν, με συγκεκριμένη πρόταση.
Σε ποιες απειλές αναφέρεστε, από ποιόν;
Αυτό καταγγέλθηκε σε εμάς. Από ποιόν και τι ακριβώς, δεν μπορώ να το ξέρω για να σας πω. Και δεν είναι και το ζητούμενο αυτό. Το ζητούμενο είναι, εάν υπάρχει ενδιαφέρον να καταθέσουν την πρότασή τους -όποιος είναι αυτός που θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητο- και ιδίως αν είναι φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, ας έρθει να δούμε τι θέλει να κάνει, να μας καταθέσει την πρότασή του και πολύ ευχαρίστως να το πάρει χωρίς διαγωνισμό.
Διαγωνισμός θα γίνεται μέχρι να βρείτε μισθωτή, ή κάποια στιγμή μπορεί να καταλήξετε σε κάποια ανάθεση;
Οχι, δεν υπάρχει ανάθεση. Εκτός αν πάμε σε παραχώρηση στον Δήμο ή την Περιφέρεια. Ο νόμος ορίζει ότι έχουμε την αντικειμενική αξία του ακινήτου και βάσει αυτής και της τεχνοοικονομικής μελέτης της υπηρεσίας, ορίζεται το ποσό έναρξης του διαγωνισμού.
Πάντως, είναι αμαρτία ένα τέτοιο ακίνητο να υπάρχει στην Πάτρα, να μπορεί να αξιοποιηθεί, να έχουν βρεθεί επενδυτές που θέλουν να φτιάξουν κάτι καλό, που θα λειτουργεί με ανθρώπους που θα εργάζονται και αντ’ αυτού να ρημάζει.
Αν θεωρούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνει έτσι, αυτό είναι θέμα αυτών που το πιστεύουν. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ακίνητο, όπως θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα ακίνητα που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ξέρετε κάτι, κύριε Παπανδρέου; Πριν έρθω στην υπηρεσία, θυμάμαι ότι για πάρα πολλά χρόνια βλέπαμε κάποιο ακίνητο του στρατού και λέγαμε, κοιτάξτε πώς το έχουν παρατημένο.
Τώρα λοιπόν που οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μια υπηρεσία για να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα, έρχονται κάποιοι -πιθανόν αυτοί που φώναζαν ότι αυτά τα ακίνητα ήταν παρατημένα- και αντιδρούν προκειμένου να μην αξιοποιηθούν για τους δικούς τους λόγους, φωνάζοντας ότι τα ξεπουλάμε. Δεν τα ξεπουλάμε, αλλά τα νοικιάζουμε για συγκεκριμένα χρόνια και βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας, η οποία είναι τέτοια που δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα.
Ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να κάνουμε απευθείας ανάθεση, είναι μόνο σε ΟΤΑ. Διαφορετικά, αν πάμε σε διαγωνισμό, ο ιδιώτης που μπαίνει μέσα ακολουθεί αυτά που λέει ο νόμος και το παίρνει αυτός που προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.
Ας ελπίζουμε, κύριε Παπανδρέου ότι αυτοί που αντιτίθενται στο έργο θα καταθέσουν προτάσεις με προοπτική. Να μην αναθεματίζουμε, λοιπόν, προεκλογικά για το τι πάει να γίνει. Να δώσουμε τις προτάσεις μας και να μπούμε στη διαδικασία, του τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Το σίγουρο είναι ότι δωρεάν δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί δεν μας το επιτρέπει ο νόμος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News