Επιχείρηση της Ε.Ε. για την απομάκρυνση των πολιτών από το Σουδάν με «φόντο» τις σφοδρές συγκρούσεις

Πώς θα γίνει η απομάκρυνση των περίπου 1.500 πολιτών από το Σουδάν;

απομάκρυνση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πετύχει την εκεχειρία στο Σουδάν, ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο προκειμένου να απομακρυνθούν σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.

Η κατάσταση στο Σουδάν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εντείνει τις επαφές με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ του τακτικού στρατού του στρατηγού ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, ηγέτη ντε φάκτο του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η Ε.Ε. έχει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ και επτά χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Δημοκρατία της Τσεχίας – έχουν αντιπροσωπείες στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εναπόκειται στους αφρικανικούς οργανισμούς να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η σταθερότητα της περιοχής κινδυνεύει», επέμεινε η ευρωπαϊκή πηγή.

Οι εμπόλεμες πλευρές αγνόησαν τις πολλές εκκλήσεις για εκεχειρία με αφορμή τη γιορτή ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Από τη μεριά της η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.

Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.

Πηγή: OT