Ν. Τσάμης: “Τελικά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο”

Τσάμης

Είναι μερικές φορές που ο αθλητισμός στέλνει δυνατά μηνύματα όχι μόνο στο δικό του κοινό, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και αυτό γιατί ο αθλητισμός είναι κομμάτι του ιστού της κοινωνίας.

Το καταγράφουμε αυτό με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του Νάσου Τσάμη ο οποίος είναι αθλητής του ΝΟΠ και του ΝΑΣ ΑΜΕΑ Ν. Αχαΐας.

Ο Νάσος Τσάμης στην παρθενική του  παρουσία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης Special Olympics κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο και την 4η θέση στα 100μ. ύπτιο.

Το «δελφίνι» παρότι αναγκάζεται από την Κάτω Αχαΐα όπου μένει μόνιμα, να πηγαινοέρχεται στην Πάτρα για να κάνει προπόνηση, με παθός και θέληση για διάκριση, δεν το έβαλε κάτω και έστειλε μήνυμα προς όλους μας.

Ο Αχαιός κολυμβητής μίλησε στην «ΠτΔ» για πολλά…

-Πως ένιωσες όταν κατέκτησες το ασημένιο μετάλλιο;

«Για να πω την αλήθεια επειδή κουράστηκα πολύ στην κούρσα δεν κατάλαβα αμέσως τι έγινε. Οταν πήγα στην προπονήτρια μου την κυρία Λέτα, και μου το είπε χρειάστηκα χρόνο για να το συνειδητοποιήσω. Τα έντονα συναίσθημα ήρθαν στην απονομή, όπου ένιωσα πολύ μεγάλη ένταση από χαρά και υπερηφάνεια για τους αγώνες μου των γονιών μου και των προπονητών μου και φυσικά για την Ελλάδα. Είδα ότι τελικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τα παιδιά ΑμεΑ».

-Είχες παρουσία σε δύο τελικούς. Ηταν κάτι που περίμενες;

«Θα είμαι ειλικρινής, όχι. Πηγαίνοντας σε παγκοσμίους αγώνες πρώτη φορά ο στόχος ήταν η συμμετοχή και να καταλάβω τι σημαίνει μια τόσο μεγάλη οργάνωση. Επίσης, ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος και να πας στην τελική 8αδα ανάμεσα σε 80 αθλητές από όλο τον κόσμο καταλήγοντας να πάρω την 2η και την 4η θέση».

-Πως ήταν η εμπειρία με την πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα;

«Πραγματικά απίστευτη, ειδικά όταν μπήκαμε στο Ολυμπιακό στάδιο για την τελετή έναρξης και χειροκροτούσε όλο το στάδιο ήταν κάτι μοναδικό. Γνώρισα αθλητές από όλο τον κόσμο με διαφορετική κουλτούρα, την πόλη του Βερολίνου και πολλά άλλα που εάν δεν συμμετείχα, δεν θα τα έβλεπα ποτέ».

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

«Τώρα ξεκούραση και από Σεπτέμβριο επιστροφή στις προπονήσεις με στόχο το πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2024. Βέβαια, ο μεγάλος στόχος είναι να συμμετέχω στους παγκοσμίους αγώνες special Olympics, το 2027 που θα γίνουν στην Αυστραλία. Εδώ θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γονείς μου την αδερφή μου Αλκιστη, τον γαμπρό μου Χρήστο και στον ανιψιό μου Γρηγοράκη που έχουν κάνει τόσα για μένα. Και φυσικά ένα τεράστιο ευχαριστώ στους προπονητές μου Νικολέττα Παστού και τον Λευτέρη Μητρακα που πίστεψαν σε εμένα από την πρώτη στιγμή».