Βγήκε πωλητήριο για τα «κόκκινα» δάνεια της Αχαϊκής – Τι σημαίνει

Στο κλείσιμο της τράπεζας τα «κόκκινα» δάνεια αριθμούσαν περί τις 4.000

δάνεια

Ωρα μηδέν για τους δανειολήπτες της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας που έχουν ακόμα και σήμερα μη εξυπηρετούμενες οφειλές, καθώς αύριο ανοίγει η διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων σε εγχώρια ή ξένα funds.

Το χαρτοφυλάκιο «Alphabet» της PQH, ως ειδικής εκκαθαρίστριας, περιλαμβάνει χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 4,8 δις ευρώ και συνολικής απαίτησης 14,8 δις ευρώ από 16 τράπεζες που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων και βρίσκονται ακόμα και σήμερα υπό ειδική εκκαθάριση.

Μεταξύ αυτών των δανείων περιλαμβάνονται και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά, εμπορικά και στεγαστικά δάνεια της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, που την εποχή του κλεισίματος αριθμούσαν σε περίπου 4.000.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν κάποια από αυτά τα δάνεια ρυθμίστηκαν ή εξοφλήθηκαν, όμως τα περισσότερα έγιναν «κόκκινα» και είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες:

  • Χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων λιανικής, αποτελούμενο από απαιτήσεις από στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα ως επί το πλείστον με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, προς εκποίηση σύμφωνα με τον Νόμο 3156/2003.
  • Χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων, αποτελούμενο από απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια εξασφαλισμένα ως επί το πλείστον με εξασφαλίσεις επί ακινήτων προς εκποίηση, σύμφωνα με τον Νόμο 3156/2003.
  • Χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων ή χαμηλής εξασφάλισης δανείων, αποτελούμενο από απαιτήσεις από δάνεια (επιχειρηματικά και λιανικής τραπεζικής) ως επί το πλείστον ανεξασφάλιστα ή με χαμηλή εξασφάλιση, προς εκποίηση σύμφωνα με τον Νόμο 4354/2015.

Το σχήμα «Alphabet» δεν περιλαμβάνει αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες.